Σε υψηλό 16 μηνών «σκαρφάλωσε» το κινεζικό γουάν την Παρασκευή, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα παρουσιάσει νέα μέτρα για την οικονομική τόνωση της Κίνας, μετά από μια εκτεταμένη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν από την αγορά δολαρίων από τις κινεζικές κρατικές τράπεζες.

Δολάριο: Μικρή άνοδος- Υποχωρεί ευρώ, γεν και γουάν

Το γουάν ενισχύθηκε έως και στα 7,0420 ανά δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαΐου 2023, ενώ κινήθηκε ανοδικά για έξι σερί συνεδριάσεις.

Οι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι σύντομα θα εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα στήριξης για να στηρίξουν την προβληματική κινεζική οικονομία

Αν και η Κίνα διατήρησε σταθερά τα βασικά επιτόκια δανεισμού την Παρασκευή, συγχέοντας τις προσδοκίες για μείωση, όπως αναφέρει το CNBC, οι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι σύντομα θα εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα στήριξης για να στηρίξουν την προβληματική κινεζική οικονομία, με τη χαλάρωση της αμερικανικής Fed να προσφέρει στο Πεκίνο περιθώρια για χαλάρωση της πολιτικής της χωρίς να βλάψει αδικαιολόγητα το γουάν.

Γουάν: Κέρδη 3% από τον Ιούλιο

Το κινεζικό νόμισμα έχει κερδίσει περίπου 3% από τα τέλη Ιουλίου, ανακτώντας τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου, καθώς το δολάριο είχε βυθιστεί λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ. Η Fed μείωσε τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 50 μονάδες βάσης, την Τετάρτη.

«Ακόμα αναμένω η PBOC να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, καθώς είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η αποπληθωριστική πίεση στην οικονομία», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.

Τα χαμηλότερα κινεζικά επιτόκια θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το γουάν, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι περικοπές του Πεκίνου θα ήταν πιο ήπιες από τις κινήσεις των ΗΠΑ και ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί από μια δυνητικά ισχυρότερη οικονομία εάν το Πεκίνο αποκαλύψει μεγαλύτερα κίνητρα.

Το γουάν ενισχύεται επίσης από σημάδια αυξανόμενης εταιρικής ζήτησης καθώς περισσότεροι εξαγωγείς διακανονίζουν τις εισπράξεις τους σε συνάλλαγμα, σε μια τάση που θα μπορούσε να επιταχυνθεί.

Την Παρασκευή, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας προέβησαν σε μαζική αγορά δολαρίων σε μια προσπάθειά τους να αποτρέψουν την πολύ γρήγορη ανατίμηση του γουάν.

«Ο συγκεντρωμένος διακανονισμός σε δολάρια από τους εξαγωγείς θα αυξήσει δυνητικά τη μεταβλητότητα του συναλλάγματος, ωθώντας το γουάν πιο κοντά στο 7,0 ανά δολάριο», δήλωσε σε σημείωμα ο Yang Fan, επικεφαλής μακροοικονομικός αναλυτής της Citic Securities. Ωστόσο, το γουάν είναι απίθανο να ενισχυθεί πέρα ​​από το 7,0, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας θέλει να το διατηρήσει σταθερό και δεν θέλει να δει το νόμισμα να υπερβαίνει τις κινείται αμφίδρομα, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές