Ήπια πτωτικά έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με πολλά χαρτοφυλάκια να παίρνουν μέρος των κερδών της εβδομάδας, η οποία ήταν και αυτή που σηματοδότησε την πρώτη μείωση του επιτοκίου της Federal Reserve μετά από τέσσερα χρόνια.

Wall Street: Νευρικότητα πέριξ των ιστορικών υψηλών

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 42.061 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,19% στις 5.702 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,36% στις 17.948 μονάδες.

Η σημερινή εικόνα δεν αλλοίωσε την πολύ καλή εβδομάδα για τους δείκτες, με τον S&P 500 να αυξάνεται σχεδόν 1,3%. Ο Dow σημείωσε άλμα 1,6% στην εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,5%.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η FedEx υποχώρησε κατά 14%, αφού η εταιρεία μείωσε τις προοπτικές των κερδών της για το σύνολο του έτους και περιόρισε την καθοδήγηση των εσόδων της.

Από την άλλη, η Nike σημείωσε άνοδο περισσότερο από 5,7% μετά την ανακοίνωση ότι ο CEO John Donahoe θα παραιτηθεί από τη θέση του στις 13 Οκτωβρίου.

Ανεργία και επιτόκια

Τα στοιχεία για την ανεργία, μαζί με τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα την Τετάρτη, φαίνεται να εξακολουθούν να επιδρούν στην αγορά. Κατά τον Chris Larkin, της Morgan Stanley, το «πρώτο σετ οικονομικών δεδομένων μετά την μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να ευχαριστεί τη Fed».

Πλέον η εστίαση είναι στα επόμενα βήματα της Fed. Η JPMorgan αναμένει ταχύτερο ρυθμό εξομάλυνσης των επιτοκίων, σημειώνοντας σε σχετικό σημείωμά της πως «η προσδοκία για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Νοεμβρίου εξαρτάται από την περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, ενώ τυχόν πιο ευοίωνα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας θα σφράγιζαν μια μείωση κατά 0,25%».

Η Goldman Sachs αναμένει τώρα μια μεγαλύτερη σειρά διαδοχικών μειώσεων επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο του 2025. Ωστόσο, η επιλογή μεταξύ μιας μείωσης κατά 0,25% ή κατά 0,50% τον Νοέμβριο εξαρτάται από «μια λεπτή γραμμή», με αποφασιστικό παράγοντα τις επόμενες δύο εκθέσεις για την απασχόληση.

Βέβαια, η Piper Sandler υπενθύμισε ότι η ιστορία μπορεί να υποδεικνύει δύσκολες στιγμές για την οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Nancy Lazar, αυτός ο τρέχων κύκλος χαλάρωσης θυμίζει άλλους δύο. Συγκεκριμένα, τόσο το 2001 όσο και το 2007, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μετά από έναν κύκλο σύσφιξης. Η Fed όμως προκάλεσε ύφεση 10 μήνες μετά την πρώτη μείωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street