Ούτε σήμερα κατάφερε να βρει μια πιο σαφή κατεύθυνση το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και ανέβηκε λίγο το θερμόμετρο στο τέλος, με το rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες του FTSE Russell να ανεβάζει τις συναλλαγές πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 1.425,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.422,93 μονάδων (-0,38%) και 1.432,23 μονάδων (+0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 211,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 51 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,4 εκατ. τεμάχια αξίας 22,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,24% στις 3.455,62 μονάδες, ενώ στο +0,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.338,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 1.219,91 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε όμως θετικά την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,42, όπως και ο FTSE 25. Ο τραπεζικός κλάδος περιορίστηκε στο +0,29%.

Χωρίς ρυθμό και κατεύθυνση

Η έλλειψη δυναμικής στο ΧΑ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό την εβδομάδα που πέρασε καθώς η εγχώρια αγορά έδειξε χαμηλό βαθμό συσχέτισης με τις ξένες αγορές και αυτονομήθηκε σε μια πλάγια κίνηση περιορισμένου εύρους, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.

Τα αντανακλαστικά της αγοράς μοιάζουν αδρανοποιημένα και εκτονώνονται σε επιμέρους εξάρσεις δύο-τριών συνεδριάσεων αποτυπώνοντας μια παρατεταμένη στάση αναμονής ενόψει των διαθέσεων μετοχικών πακέτων σημαντικού συναλλακτικού μεγέθους.

Με το βασικό επιδραστικό κομμάτι των ανακοινώσεων εξαμήνου εταιρειών υψηλού ειδικού βάρους να αποτελούν πλέον παρελθόν και τις ημερομηνίες σταθμούς (Moody’s και FED) να μην έχουν αλλάξει σημαντικά την εικόνα της αγοράς, το ΧΑ μπαίνει πλέον στους ρυθμούς της δημόσιας προσφοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Ο εν λόγω καταλύτης ως τώρα έχει επιδράσει ανασταλτικά ως προς την εισροή κεφαλαίων καθώς η διακράτηση ρευστότητας από την θεσμική κοινότητα εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς μιας καλύτερης κατανομής μετοχών σε ενδεχόμενη υπερκάλυψη της προσφοράς, ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπό αυτό το πρίσμα ως το τέλος του μήνα δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα, οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν σε στενό εύρος και οι κινήσεις τοποθετήσεων θα είναι αυστηρά επιλεκτικές συναρτώμενες από οικονομικές επιδόσεις ή σημαντικά νέα.

Τεχνική εικόνα

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξε την συνολική διαγραμματική οπτική της προηγούμενης εβδομάδας. Η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα στενότερο εύρος διακύμανσης σε μια πλάγια κίνηση κατακτώντας ένα μικρό δικαίωμα στην άρνηση νέων τοπικών χαμηλών. Τόσο ο κινητός μέσος όρος των 30 όσο και ο κινητός μέσος όρος των 50 συνεδριάσεων βρίσκονται σε σύγκλιση με τον Γενικό Δείκτη τιμών εντείνοντας την αναποφασιστικότητα που από τα μέσα Αυγούστου είναι κυρίαρχη στο βασικό διάγραμμα της Αγοράς.

Οι ταλαντωτές επίσης βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες ωστόσο οι πωλητές πιθανότατα έχασαν μια καλή ευκαιρία να οδηγήσουν τις τιμές έξω από τα όρια της συσσώρευσης δοκιμάζοντας τις αντοχές στήριξης του κινητού μέσου όρου των 200 συνεδριάσεων (1.388 μονάδες).

Πλέον οι πιθανότητες δείχνουν να είναι μοιρασμένες ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Γενικός Δείκτης βραχυπρόθεσμα αφού στο ζωτικό πεδίο δράσης μεταξύ 1.410 – 1.430 μονάδων οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης δείχνουν ισορροπημένες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ ξεχώρισε με το +2,66% που σημείωσε, όπως και ο Ελλάκτωρ και ο Μυτιληναίος, οι οποίοι έκλεισαν στο +1,33% και +1,06% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Aegean, Titan και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η Motor Oil έχασε 2,61%, με τις Εθνική, Σαράντη, Coca Cola και Autohellas να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΑΑ, Λάμδα, Πειραιώς, Cenergy, Jumbo, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών