
Ο χρυσός εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά πάνω από το επίπεδο των 2.600 δολαρίων, συνεχίζοντας ένα ράλι που έλαβε ώθηση από τα στοιχήματα για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Xρυσός: Tελικά είναι… παντοτινός – Γιατί σπάει τα κοντέρ η τιμή του
Η τιμή του spot χρυσού ενισχυόταν κατά 1,3% στα $2.620,26 ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον αμερικανικό χρυσό ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με άνοδο 1,2% στα $2.646,20 ανά ουγγιά.
Το τελευταίο ράλι του χρυσού ξεκίνησε μετά την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Fed την Τετάρτη με μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδων βάσης, γεγονός που ενίσχυσε την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος δεν αποδίδει τόκους.
Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν αυξηθεί κατά 27% μέσα στο 2024, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2010, καθώς οι επενδυτές αναζητούν επίσης σιγουριά και σταθερότητα εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το ράλι-ρεκόρ θα μπορούσε να προετοιμάζεται για διόρθωση, αν και δεν συμφωνούν όλοι με αυτό.
Ειδικότερα, traders και παρατηρητές των πολύτιμων μετάλλων αναφέρουν ότι το μέγεθος της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αναμένεται να υποστηρίξει τις υψηλότερες τιμές για το επόμενο έτος καθώς το δολάριο υποχωρεί.
«Με τη μείωση των επιτοκίων περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed ανοίγει έμμεσα την πόρτα σε μια αυξημένη προσφορά χρήματος, διακινδυνεύοντας ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού και μια περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου», σχολιάζει ο Alex Ebkarian, COO και συνιδρυτής της εταιρείας πολύτιμων μετάλλων Allegiance. «Αν συνδυάσετε τον γεωπολιτικό κίνδυνο με το τρέχον έλλειμμα που έχουμε, μαζί με το περιβάλλον χαμηλής απόδοσης και το ασθενέστερο δολάριο, ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που οδηγεί στον χρυσό» πρόσθεσε.


Latest News

Τη χειρότερη βουτιά του 2025 έκανε σήμερα η Wall Street
Οι απώλειες στη Wall Street αυξήθηκαν προς το κλείσιμο καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι θα έρθει ένα ακόμη Σαββατοκύριακο με μπαράζ πρωτοσέλιδων από την κυβέρνηση Τραμπ

Έκανε το «9 στα 9» το ελληνικό χρηματιστήριο
Είναι η τρίτη φορά σε βάθος 25ετίας που το χρηματιστήριο Αθηνών κάνει ένα σερί εννέα ανοδικών εβδομάδων

Μεταβλητότητα στη Wall Street – Άλμα 30% για την Celsius Holdings
Απώλειες άνω του 8% σημειώνει και η UnitedHealth, αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι η ασφαλιστική εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Συντηρεί τα επίπεδα το ΧΑ - Μοιρασμένα τα πρόσημα
O ΓΔ δεν παρουσιάζει ακόμη σημάδια αντιστροφής - Παραμένει ο βασικός στόχος στις 1.650 μονάδες

Εθνική και Metlen στηρίζουν το ΧΑ - Πάνω απο τις 1.610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Η αγορά οδεύει σε ένα τρίμηνο ξεκάθαρης ανοδικής κίνησης

Πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγές στην Ευρώπη – Τι ζητούν οι επενδυτές
Κύμα για αλλαγές της «αποτυχημένης» αγοράς τιτλοποίησης έχει υψωθεί στη Ευρώπη

Μικτά πρόσημα και νευρικότητα στις ευρωαγορές
Οι ευρωαγορές παραμένουν σε διαδικασία αποτίμησης των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ σε επιμέρους κλάδους και μετοχές

Σε υψηλά τριετίας ο Hang Seng, ισχυρή ώθηση από την Alibaba
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 3,76%

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο Dow Jones - Πτωτικά η Wall Street
Η εισηγμένη στον Dow Jones, Walmart, έχασε πάνω από 6% - Απώλειες άνω του 7% και για την Palantir

Χωρίς φρένα το ράλι του χρυσού- Έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ και «βλέπει» τα 3.000 δολ.
Ο χρυσός συνεχίζει να σημειώνει ιστορικά υψηλά εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πολιτική των δασμών Τραμπ