Η άρση των περιορισμών στην παραγωγή των κρασιών μεγάλης ΠΓΕ, προλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ και ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελούσε πάγιο αίτημα του Σύνδεσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). υ

«Μετά από επίμονες προσπάθειες του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και των Περιφερειακών του Οργανώσεων, επιλύθηκε με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τους ΠΟΠ/ΠΓΕ ένα σημαντικό πρόβλημα περιορισμών στην παραγωγή των λεγόμενων διαμερισματικών οίνων (π.χ «Μακεδονικός», «Κρητικός»…), επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΟ.

Κρασί: Τι ζητούν οι Έλληνες οινοποιοί – Οι προτάσεις που κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Δεν επιτρεπόταν τα σταφύλια μικρών τοπικών οίνων να μεταφέρονται σε άλλη περιοχή εντός της ευρύτερης ΠΓΕ και να έχουν δικαίωμα χρήσης  αυτής της ευρύτερης ΠΓΕ

Τι προβλέπεται

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΟ, στις 16 Σεπτεμβρίου άρθηκε ένας αδικαιολόγητος περιορισμός που, μάλλον εκ παραδρομής, δεν επέτρεπε τα σταφύλια μικρών τοπικών οίνων να μεταφέρονται σε άλλη περιοχή εντός της ευρύτερης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΓΕ) και να έχουν δικαίωμα χρήσης  αυτής της ευρύτερης ΠΓΕ.

Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς σταφυλιών από περιοχές που αποτελούν ζώνη ΠΓΕ (περιφερειακής ενότητας ή μικρότερης περιοχής) για την παραγωγή διαμερισματικού οίνου ΠΓΕ, όπως την ίδια δυνατότητα ήδη είχαν τα σταφύλια που προέρχονταν από περιοχές ζώνης ΠΟΠ.

«Ο Σύνδεσμος εκφράζει την ικανοποίηση του και τις ευχαριστίες προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος και την άρση του αυτού του αντιαναπτυξιακού εμποδίου για τον κλάδο μας», σημειώνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO