Εσωτερική έρευνα άρχισε η γερμανική κυβέρνηση για την πώληση του μεριδίου της Commerzbank, καθώς επετράπη στην UniCredit να εισέλθει και να αναλάβει σημαντικό μερίδιο στην τράπεζα.

Commerzbank: Τι σημαίνει για τον τραπεζικό κλάδο η εξαγορά από τη UniCredit

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα του placement την περασμένη εβδομάδα, το οποίο εποπτεύθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικών της Γερμανίας, και τώρα προσπαθεί να καταλάβει τι πήγε στραβά. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί μια σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην πώληση μεριδίου στην τράπεζα και γιατί κανένας εμπλεκόμενος δεν φαινόταν προετοιμασμένος για το ότι ένας στρατηγικός επενδυτής θα αγόραζε το 4,5% της Commerzbank.

Η πώληση των μετοχών θα εξεταστεί επίσης από επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς οι βουλευτές ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της τοποθέτησης και την έκβασή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η ιταλική τράπεζα να αποκτήσει μερίδιο 9% στην Commerzbank και να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μέσα σε μια νύχτα.

Γιατί ανησυχεί η Γερμανία για την Commerzbank

Το Βερολίνο είχε άλλα σχέδια και αιφνιδιάστηκε. Ανέμενε από θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν μικρά ποσά στην πώληση, ανέφερε το Bloomberg.

Το εργατικό συνδικάτο Verdi άσκησε έκτοτε πιέσεις στην κυβέρνηση να σταματήσει τις περαιτέρω πωλήσεις μετοχών και να σταματήσει την UniCredit να αγοράσει την Commerzbank καθώς ανησυχεί για περικοπές θέσεων εργασίας στον απόηχο μιας πιθανής συμφωνίας.

Η επένδυση της UniCredit στην Commerzbank δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για τα ενδιαφερόμενα μέρη, δήλωσε ο Orcel σε συνέντευξή του στο Bloomberg μια ημέρα αφότου η ιταλική τράπεζα αποκάλυψε την απόκτηση μεριδίου.

Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε επίσης «καλά» ότι η UniCredit είχε δημιουργήσει μια ξεχωριστή θέση 4,5% στην Commerzbank όταν πραγματοποιήθηκε η πώληση της μετοχής, είπε ο Orcel στη συνέντευξη.

Θετικοί οι αναλυτές

Μέχρι στιγμής, η αγορά έχει ανταποκριθεί θετικά στην κίνηση της UniCredit. Οι μετοχές της Commerzbank εκτινάχθηκαν κατά 20% την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόκτηση του 9%. Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας εκτοξεύτυκαν κατά περίπου 48% μέχρι στιγμής φέτος και συνέχισαν να ανεβαίνουν και την Τετάρτη

Οι αναλυτές της UBS που επεσήμαναν σε σημείωμά τους ότι οι επενδυτές εκτιμούν το γεωγραφικό «πάντρεμα» που σηματοδοτεί η συγκεκριμένη εξαγορά, την επίδραση στα χρηματοοικονομικά. Σύμφωνα με την UBS, η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Commerzbank.

Από την άλλη, αναλυτές της Berenberg ανέφεραν ότι μια πιθανή συμφωνία συγχώνευσης «θα πρέπει, θεωρητικά, να έχει περιορισμένη επίδραση στα σχέδια διανομής κεφαλαίου της UniCredit». Είπαν ότι ενώ υπάρχει «στρατηγική αξία» σε μια συμφωνία, τα άμεσα οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι μέτρια για την UniCredit, με τους πιθανούς κινδύνους από τη διασυνοριακή συμφωνία να μειώνουν μέρος του οφέλους.

Ο David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom Alternative Investments, χαιρέτισε την απόφαση του Ορσέλ να εξαγοράσει ποσοστό της Commerzbank ως μια «φανταστική κίνηση» που εξυπηρετεί την αύξηση του μεριδίου της UniCredit στη γερμανική τραπεζική αγορά.

Ο ίδιος σχολίασε, μιλώντας στο CNBC, ότι καθώς η Commerzbank «έπεσε έξω στις προβλέψεις της για το 2ο τρίμηνο, αυτήν τη στιγμή είναι σε πολύ χαμηλή αποτίμηση, επομένως η στιγμή που [ο Ορσέλ] παρενέβη, είναι πιθανώς μία από τις καλύτερες στιγμές που θα μπορούσε να πετύχει».

Σύμφωνα, δε, με τον Arnaud Journois, ανώτερο αντιπρόεδρο της αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Morningstar DBRS, η UniCredit έχει δρομολογήσει ήδη το να γίνει η κορυφαία τράπεζα στην Ευρώπη. Ο ίδιος, μιλώντας στο CNBC, διέκρινε μια «διπλή λογική» πίσω από την κίνηση της UniCredit, καθώς της επιτρέπει να έχει πρόσβαση τόσο στη γερμανική όσο και στην πολωνική αγορά όπου δραστηριοποιείται η Commerzbank. «Η UniCredit ήταν πολύ ενεργή τα τελευταία δύο χρόνια, κάνοντας μερικές στοχευμένες εξαγορές… Αυτό είναι λοιπόν το επόμενο λογικό βήμα», είπε ο Journois.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή