Η απόφασης της Fed να ξεκινήσει επιθετικά τον καθοδικό κύκλο των επιτοκίων της, με μία  «σούπερ τζάμπο» μειώσει κατά 0,50%, έχει μεταβάλει τις προβλέψεις των αναλυτών της σχετικά με την πορεία της νομισματικής χαλάρωσης, με τις  αγορές να εκτιμούν  πως οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες και ταχύτερες. Τα νεότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας καθησύχασαν εξάλλου τους επενδυτές ότι η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν στο πλαίσιο του σχεδίου της για ήπια προσγείωση της οικονομίας.

Fed: Τι σημαίνει για τους Αμερικανούς η πρώτη μείωση επιτοκίου

Από το 1981, οι 50 μονάδες βάσης ως πρώτη μείωση από τη Fed  συνδέονται με ύφεση, αλλά αυτή τη φορά αποτελούν σημάδι μιας πιο επιθετικής κίνησης, εκτίμησε η UBS, αναφέροντας πως ο κίνδυνος να πέσουν (τα επιτόκια) ταχύτερα από το αναμενόμενο είναι αυξημένος. Οι νέες προβλέψεις των οικονομολόγων της Bank of America αναφέρουν πως η Fed θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς  μειώσεις επιτοκίων κατά  επιπλέον 75 μονάδες βάσης εφέτος, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 125 μονάδες βάσης το 2025.

Εκτιμήσεις για τη Fed

Η JPMorgan Chase & Co. αναμένει επίσης ταχύτερο ρυθμό εξομάλυνσης των επιτοκίων, σημειώνοντας σε σχετικό σημείωμά της πως «η προσδοκία για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Νοεμβρίου εξαρτάται από την περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, ενώ τυχόν πιο ευοίωνα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας θα σφράγιζαν μια μείωση κατά 0,25%». Η Goldman Sachs αναμένει τώρα μια μεγαλύτερη σειρά διαδοχικών μειώσεων επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο του 2025. Ωστόσο, η επιλογή μεταξύ μιας μείωσης κατά 0,25% ή κατά 0,50% τον Νοέμβριο εξαρτάται από «μια λεπτή γραμμή», με αποφασιστικό παράγοντα τις επόμενες δύο εκθέσεις για την απασχόληση.

Η Fed έχει καθυστερήσει να εισέλθει στον παγκόσμιο κύκλο χαλάρωσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές, ενώ υπήρξαν επίσης μειώσεις από τις κεντρικές τράπεζες στην Ελβετία, τη Σουηδία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή