Σχεδόν οι μισές από τις πολυτελείς κατοικίες που πωλούνται στις ΗΠΑ αγοράζονται με μετρητά, αλλά οι επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve την Τετάρτη δεν θα είναι καθόλου ασήμαντες στην κορυφή της αγοράς κατοικίας, εκτιμά το Barrons.com.

ΗΠΑ: Σε υψηλό δύο ετών εκτινάχθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Η Fed μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη, σε μια κίνηση που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη δραστηριότητα σε ολόκληρη την αγορά ακινήτων. Από τους 12 ψηφοφόρους της Fed, οι 11 υποστήριξαν την περικοπή, η οποία θα φέρει το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος μεταξύ 4,75% και 5%.

Η αλυσιδωτή επίδραση της προσαρμογής -κυρίως ο αντίκτυπός της στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων- θα γίνει πιο αισθητή στα μεσαία και κατώτερα άκρα της αγοράς ακινήτων, όπου οι αγοραστές βασίζονται στην παραδοσιακή χρηματοδότηση για τις αγορές κατοικιών τους. Αλλά τα νέα δίνουν επίσης ώθηση στην πολυτελή κατηγορία.

«Η πτώση του επιτοκίου της Fed σημαίνει καλά νέα για όλους», δήλωσε ο Ron Shuffield, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway HomeServices EWM Realty με έδρα τη Νότια Φλόριντα.

Ενίσχυση εμπιστοσύνης

«Ενώ οι αγοραστές υψηλών προδιαγραφών συχνά δεν έχουν ένα παραδοσιακό στεγαστικό δάνειο, όλοι επηρεάζονται από τις αλλαγές στα επιτόκια – είτε στο στεγαστικό τους δάνειο, τη χρηματοδότηση της επιχείρησής τους, την προσωπική τους ζωή ή στις πιστωτικές γραμμές που εισέρχονται και εξέρχονται – τα οποία βασίζονται στα επιτόκια», είπε. Η περικοπή «ενισχύει την εμπιστοσύνη σε όλους τους τομείς, καθώς όλα τα άτομα βλέπουν ότι έχουμε μια πιο ισορροπημένη βάση στην οικονομία μας».

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων άρχισαν να υποχωρούν πριν από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη και από τις 12 Σεπτεμβρίου ανήλθαν στο 6,2%, το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με την τράπεζα Freddie Mac.

Παίρνει τα πάνω της η αγορά

«Η πρόβλεψη για τη μείωση των επιτοκίων της Fed ήταν πολύ υψηλή μεταξύ της αγοράς των ακινήτων, αν και για να είμαστε σαφείς, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν συνδέονται εγγενώς με τις περικοπές της Fed», δήλωσε ο πράκτορας Ian Slater της Compass με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Τώρα που γνωρίζουμε ότι η Fed έχει μειώσει ένα μεγάλο ποσό, 0,5% αντί για αυτό που κάποιοι περίμεναν να είναι 0,25%, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πληθωρικότητα».

Οι περισσότεροι αγοραστές ειδών πολυτελείας δεν χρηματοδοτούν στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε, αλλά «επηρεάζονται μαζικά από το συναίσθημα της αγοράς. Εάν δουν μεγάλο αριθμό συμβολαίων – ανεξάρτητα από το σημείο τιμής – οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν ή να πληρώσουν γρηγορότερα», δήλωσε ο Slater. «Νομίζω ότι θα δείτε μια συνεχιζόμενη ισχυρή αγορά πολυτελείας καθ ‘όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου 2024 και ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερη δύναμη το 2025».

Αν και τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη σε εθνικό επίπεδο, είναι εκείνα στα μετρό με τις υψηλότερες τιμές της χώρας που θα επωφεληθούν περισσότερο σε όρους δολαρίου από οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Πάρτε για παράδειγμα την περιοχή του μετρό San Jose της Καλιφόρνια, στη Silicon Valley, η οποία είχε μέση τιμή εισαγωγής 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο – την υψηλότερη στη χώρα. Εάν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειωθούν στο 5,5% – 0,7% χαμηλότερα από ό, τι σήμερα – οι αγοραστές στην πόλη θα δουν αύξηση της αγοραστικής δύναμης κατά 110.000 δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Realtor.com.

Άνοδος τιμών

Η περικοπή «θα αποτελέσει καταλύτη για μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά μας», δήλωσε ο Matthew Lesser, ανώτερος συνεργάτης της χρηματιστηριακής εταιρείας Leslie Garfield με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Αν και δεν είμαι οικονομολόγος, ιστορικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών και ως εκ τούτου να ωθήσει ανοδικά τις τιμές λόγω της αυξημένης ζήτησης».

Συγκεκριμένα, «οι συμφωνίες μας είναι κυρίως όλες μετρητά και μη χρηματοδότηση, κάτι που ορισμένοι θα υπέθεταν ότι καθιστά τη μείωση των επιτοκίων χωρίς νόημα», δήλωσε ο Lesser. «Ωστόσο, αυτοί οι αγοραστές χρησιμοποιούν μόχλευση στην καθημερινή τους ζωή είτε για τη δική τους επιχείρηση είτε για επενδύσεις και τα φθηνότερα χρήματα θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα αρπάξουν την ευκαιρία να αγοράσουν περισσότερα ακίνητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή