Ο χρυσός εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά πάνω από το επίπεδο των 2.600 δολαρίων, συνεχίζοντας ένα ράλι που έλαβε ώθηση από τα στοιχήματα για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Xρυσός: Tελικά είναι… παντοτινός – Γιατί σπάει τα κοντέρ η τιμή του

Η τιμή του spot χρυσού ενισχυόταν κατά 1,3% στα $2.620,26 ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον αμερικανικό χρυσό ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με άνοδο 1,2% στα $2.646,20 ανά ουγγιά.

Το τελευταίο ράλι του χρυσού ξεκίνησε μετά την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Fed την Τετάρτη με μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδων βάσης, γεγονός που ενίσχυσε την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος δεν αποδίδει τόκους.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν αυξηθεί κατά 27% μέσα στο 2024, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2010, καθώς οι επενδυτές αναζητούν επίσης σιγουριά και σταθερότητα εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το ράλι-ρεκόρ θα μπορούσε να προετοιμάζεται για διόρθωση, αν και δεν συμφωνούν όλοι με αυτό.

Ειδικότερα, traders και παρατηρητές των πολύτιμων μετάλλων αναφέρουν ότι το μέγεθος της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αναμένεται να υποστηρίξει τις υψηλότερες τιμές για το επόμενο έτος καθώς το δολάριο υποχωρεί.

«Με τη μείωση των επιτοκίων περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed ανοίγει έμμεσα την πόρτα σε μια αυξημένη προσφορά χρήματος, διακινδυνεύοντας ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού και μια περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου», σχολιάζει ο Alex Ebkarian, COO και συνιδρυτής της εταιρείας πολύτιμων μετάλλων Allegiance. «Αν συνδυάσετε τον γεωπολιτικό κίνδυνο με το τρέχον έλλειμμα που έχουμε, μαζί με το περιβάλλον χαμηλής απόδοσης και το ασθενέστερο δολάριο, ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που οδηγεί στον χρυσό» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές