
Πριν πολλά χρόνια ήταν το αντίπαλο δέος του Κωτσόβολου ,είχε το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικά αλλά ο γίγαντας των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών «σωριάστηκε» πριν καν την οικονομική κρίση.
Ο λόγος για την αλυσίδα Ράδιο Κορασίδη ,η οποία έχει πτωχεύσει σχεδόν εδώ και δύο δεκαετίες ,παρόλα αυτά το έργο της πτώχευσης συνεχίζεται καθώς βγαίνει σε πλειστηριασμό εκ νέου ακίνητο της πτωχευμένης αλυσίδας που βρίσκεται στον Πειραιά.
Το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό
Για τις 18 Οκτωβρίου, στην πλατφόρµα των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών,έχει οριστεί η εκποίηση του κτιρίου της «Ράδιο Κορασίδης» στον Πειραιά.Το συγκεκριµένο πολυώροφο κτίριο βρίσκεται στη συµβολή των οδών Μ. Ασίας 4 και Αιγίνης, Σαρανταπόρου και Φωκαίας 3.
Το «σφυρί» αφορά, τρία συνενωµένα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.µ. . Η τιµή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 6.834.000 ευρώ. Το ακίνητο του Πειραιά, όπως και ακόμη ένα στη Θήβα, περιήλθε στο ενεργητικό της πτωχευμένης εταιρείας το 2021, ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου.
Η απόφαση αφορά δικαστική αντιδικία μεταξύ της «Ράδιο Κορασίδη» και της πρώην Marfin Leasing, της θυγατρικής δηλαδή της MIG που είχε αγοράσει το 2008 το 55,79% της εταιρείας ηλεκτρικών ειδών και το 58,78% της θυγατρικής της Elephant.
Τα πρώτα προβλήματα της εταιρείας άρχισαν να εμφανίζονται ήδη στην αυγή της δεύτερης χιλιετίας.
Από το On στο Off της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών
H Ράδιο-Κορασίδης ιδρύθηκε από τον Αντώνη Κορασίδη το 1947, όταν άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Πειραιά. Η Ράδιο-Κορασίδης «έμεινε» στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν καθώς εισήγαγε την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση στην ελληνική αγορά και καθιέρωσε το mini πλυντήριο πιάτων.
Τα πρώτα προβλήματα της εταιρείας άρχισαν να εμφανίζονται ήδη στην αυγή της δεύτερης χιλιετίας. Η δημοσίευση τότε του ισολογισμού του 2001 ,δεν είχε αφήσει καμιά αμφιβολία – για τη δύσκολη κατάσταση που περνούσε ο όμιλος .
Σε μητρικό επίπεδο η Ράδιο Κορασίδης είχε παρουσίασει μείωση κύκλου εργασιών στα 224,8 εκατ. ευρώ έναντι 241,5 εκατ. ευρώ το 2000 ενώ τα κέρδη είχαν εξανεμιστεί και από 21,14 εκατ. ευρώ το 2000 μόλις που ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ το 2001.
Στο ίδιο διάστημα τα δάνεια, εκτινάχτηκαν στα 86 εκατ. ευρώ από 34 εκατ ευρώ την προηγούμενη χρονιά .
Το σύνολο των υποχρεώσεων το 2001 είχε φθάσει τα 170,19 εκατ. ευρώ. Στην ίδια και χειρότερη μοίρα βρέθηκε και το 2002 με το δανεισμό να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της εταιρείας ,την ώρα που έβλεπε ταυτόχρονα να συρρικνώνεται ο τζίρος της.
Το 2003 έγινε προσπάθεια η εταιρεία να αναγεννηθεί . Οι προσπάθειες της διοίκησης είχαν εστιαστεί στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, την αλλαγή του τρόπου διακίνησης των εμπορευμάτων και την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής.
Η αγορά όμως δεν είχε πειστεί ότι η εταιρεία μπορεί να ξανασταθεί στα «πόδια της» και πόσο μάλλον η χρηματιστηριακή αγορά ,με την μετοχή να διαπραγματεύεται το 2003 κοντά στα 1,8 ευρώ όταν είχε φθάσει την δεκαετία το ’90 τα 50 ευρώ.
Προσπάθειες διάσωσης
Η κατρακύλα όμως παρά τις προσπάθειες την διοίκησης δεν σταματά.
Το 2006 η εταιρεία Κορασίδης, πνιγμένη στα χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο άρθρο 44. Διαγράφεται σχεδόν το 1/3 των χρεών και περνά στον έλεγχο (70%) του Ι. Ευαγγελάτου, επιχειρηματία του χώρου και εκ των βασικών προμηθευτών της Κορασίδης.
Η Elephant αποτέλεσε το δεύτερο σήμα του ομίλου Κορασίδη. Κατέρρευσε και αυτή μαζί με τον Κορασίδη το 2006.
Στις αρχές του 2008 , η νέα διοίκηση πείθει τον Ανδρέα Βγενόπουλο να επενδύσει στην εταιρεία. Προσελήφθησαν πάνω από 200 άτομα αλλά και διευθυντικά στελέχη, έγιναν επενδύσεις στα καταστήματα και διευρύνθηκε το δίκτυο.
Και πάλι όμως η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει τους καταναλωτές. Το 2008 έκλεισε με ζημιές 58 εκατ. ευρώ και το 2009 με 27 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2009 η ΜΙG αποφάσισε να κάνει stop loss και πώλησε το ποσοστό της στον Ευαγγελάτο. Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2009, είχε βάλει 114 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η εταιρεία πωλήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ με το τίμημα να είναι πληρωτέο από το 2011.


Latest News

Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης: Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαφοροποίηση των ελληνικών προϊόντων
Για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική συζήτησαν οι ομιλητές του πάνελ - «Ενίσχυση εξαγωγών στις ΗΠΑ – Ευκαιρίες και Προκλήσεις» - στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης

BriQ Properties: Πώληση δύο ακινήτων στον Πύργο Αθηνών έναντι 4,23 εκατ.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι πλήρως μισθωμένα και είχαν εκτιμηθεί με συνολική αξία 4,15 εκατ. ευρώ

Frigoglass: Σύναψη σύμβασης δανείου με Kar-Tess Holding – Οι όροι
Η Kar-Tess είναι μέτοχος της εισηγμένης, ελέγχοντας τo 48,39%

Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ): Αυτή είναι η στρατηγική μας για το 2025
Περαιτέρω ανάπτυξη του FTTH δικτύου, αξιοποίηση του 5G δικτύου, ενίσχυση διαθεσιμότητας της υπηρεσίας COSMOTE 5G WiFi και ενίσχυση των εσόδων είναι τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του ΟΤΕ για το 2025

Βασιλάκης: Οι υποδομές κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης
«Να κάνουμε κριτική στο Δημόσιο γιατί δεν ξέρει πώς να οργανώσει διαχρονικά ακόμη και τα χρήματα από αυτοχρηματοδοτούμεν κονδύλια», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης

«Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης»: Προσελκύοντας αμερικανικές επενδύσεις στην Κρήτη
Στο συνέδριο μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μπρατάκος και ο γ.γ. του ελληνο-αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, κ. Κωστόπουλος

ΑΒΑΞ: Στην τελική ευθεία το α’ τμήμα της Πατρών – Πύργου
Το α’ τμήμα της Πύργου - Πατρών της Ολυμπίας Οδού υλοποιείται από τον Όμιλο ΑΒΑΞ, τηρώντας τα αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας και λειτουργικότητας,

Εξάρχου: Καταλυτικός ο ρόλος του Χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη του Ομίλου AKTOR
Ο κ. Εξάρχου επισήμανε τις τεκτονικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν στον Όμιλο AKTOR τα τελευταία χρόνια

Αυγενάκης: Γεωργία, επιστήμη, τουρισμός δίνουν νέα προοπτική στην Κρήτη
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη λογική «είμαστε όλοι μεταρρυθμιστές, αλλά μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης

Τι «άκουσε» η BofA από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο – Οι 2 μεγάλοι καταλύτες
Η BofA λέει ότι το έντονα συνεργατικό μοντέλο της METLEN αμφισβητεί τη σημερινή συμβατική σοφία τόσο των εταιρειών ενέργειας και μετάλλων