Στην απαγόρευση χρήσης από στρατιωτικούς και αξιωματούχους της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram που ίδρυσε ο Ρώσος Πάβελ Ντούροφ προχώρησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Η απαγόρευση αφορά τις υπηρεσιακές συσκευές των μελών του στρατεύματος, καθώς, το Συμβούλιο εκτιμά ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να έχουν πρόσβαση, στην αλληλογραφία των χρηστών του Telegram.

Πώς κινείται το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας, Ουκρανίας και Ρωσίας

«Είναι μια μεγάλη πηγή διαρροής πληροφοριών επειδή το Telegram παραβιάζεται πολύ εύκολα»

«Αποφασίστηκε να απαγορευτεί η εγκατάσταση και η χρήση του Telegram στις επίσημες συσκευές κυβερνητικών αξιωματούχων, στρατιωτικού προσωπικού, εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και εταιρειών που λειτουργούν κρίσιμες υποδομές», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση το Συμβούλιο.

Οι στρατιωτικοί «το χρησιμοποιούν συχνά για να συζητούν εμπιστευτικά θέματα εργασίας», δήλωσε στο AFP ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής ασφάλειας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είναι μια μεγάλη πηγή διαρροής πληροφοριών επειδή το Telegram παραβιάζεται πολύ εύκολα» από τους Ρώσους, εξήγησε.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, το οποίο έλαβε την απόφαση, συμμετείχαν εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι υπάρχουν «τεκμηριωμένες πληροφορίες» που δείχνουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών «έχουν πρόσβαση στην προσωπική αλληλογραφία των χρηστών του Telegram, ακόμη και σε διαγραμμένα μηνύματα, καθώς και στα προσωπικά τους δεδομένα».

Εκπρόσωποι των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας μας διαβεβαίωσαν ότι το Telegram χρησιμοποιείται από τη Μόσχα «για κυβερνοεπιθέσεις, για διάδοση του fishing και κακόβουλων λογισμικών, για τον γεωγραφικό εντοπισμό των χρηστών, τη διόρθωση των πυραυλικών πληγμάτων και λοιπά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Ωστόσο, η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικοί και οι αξιωματούχοι και όχι για τις ιδιωτικές τους συσκευές.

Ποιος είναι ο δημιουργός του Telegram

Ο Πάβελ Ντούροφ, που ίδρυσε το 2013 την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και είναι διευθύνων σύμβουλος της, συνελήφθη στη Γαλλία τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε για δημοσίευση παράνομου περιεχομένου στην εφαρμογή.

Ο 39χρονος Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι κάτοχος πολλών διαβατηρίων, μεταξύ των οποίων και ένα γαλλικό, δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να εγκαταλείψει τη Γαλλία.

Η εφαρμογή έχει αναλάβει επισήμως τη δέσμευση να μην αποκαλύπτει ποτέ πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της. Χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρωσία, την Ουκρανία και πολλές άλλες χώρες, τόσο για επίσημες όσο και για ιδιωτικές επικοινωνίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσιεύει εκεί καθημερινά μηνύματα, όπως και οι υπουργοί του και οι διάφοροι κλάδοι του στρατού του.

Από ρωσικής πλευράς, το Telegram χρησιμοποιείται από το υπουργείο Άμυνας, ανώτερους αξιωματούχους και φιλοπόλεμους bloggers, καθώς και από εκπροσώπους της εξόριστης αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News