Η Meta και η Apple ήταν πάντα αντίπαλοι αλλά ο ανταγωνισμός τους ανεβαίνει επίπεδα και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια .
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta μίλησε για διαφορές στην κουλτούρα των εταιρειών κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ζωντανής εμφάνισης του στο podcast τεχνολογίας “Acquired” που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.
«Νομίζω ότι από πολλές απόψεις είμαστε σαν το αντίθετο της Apple», είπε. «Σαφώς, τα προϊόντα τους επίσης δούλεψαν πολύ καλά. Ακολουθούν αυτή την προσέγγιση που μοιάζει με, “Θα χρειαστούμε πολύ χρόνο, θα το γυαλίσουμε, και μετά θα το λανσάρουμε” και ίσως για τα προϊόντα που κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν, ίσως αυτό ταιριάζει με την κουλτούρα τους».
Ζάκερμπεργκ: Η «χρυσή» συμβουλή που έδωσε σε πρώην υπάλληλο της Meta
Ο Ζάκερμπεργκ συνέχισε λέγοντας ότι η Meta προσεγγίζει το λανσάρισμα προϊόντων με διαφορετικό τρόπο, λέγοντας: «Συζητάμε πολύ, εσωτερικά, σε σημείο που σχεδόν ντρέπεσαι για αυτό που πρόκειται να διοχετεύσεις στην αγορά».
«Θέλετε να έχετε πραγματικά μια κουλτούρα που εκτιμά την αποστολή, δηλαδή το να λανσάρετε προϊόντα γρήγορα και να δέχεστε κριτική, περισσότερο από το να χρειάζεται πάντα να θέλετε θετικές διακρίσεις αφού λανσάρετε τα προϊόντα», συνέχισε.
Το κλειστό οικοσύστημα της Apple
Βρήκε επίσης την ευκαιρία για να ασκήσει κριτική στην προσέγγιση της Apple.
«Αν θέλετε να περιμένετε μέχρι να μαζεύετε επαίνους, χάνετε πολλές ευκαιρίες να μάθετε ένα σωρό χρήσιμα πράγματα που στη συνέχεια θα τα ενσωματώσετε στην επόμενη έκδοση που πρόκειται να λανσάρετε», είπε.
Αργότερα στο podcast, ο Ζάκερμπεργκ μίλησε επίσης για το μέλλον της σχέσης των δύο εταιρειών, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν θεωρούν απαραίτητα την Apple ως έναν από τους κύριους αντιπάλους της Meta, αλλά είναι «μεγαλύτερος ανταγωνιστής από ό,τι πιστεύει ο κόσμος».
Ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι ένας από τους στόχους του για τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια είναι «να χτίσει την επόμενη γενιά ανοιχτών πλατφορμών ώστε να κερδίσουν οι ανοιχτές πλατφόρμες».
Ο συνιδρυτής του Facebook έχει μιλήσει δημοσίως υπέρ των ανοιχτών πλατφορμών σε αντίθεση με τον περίφημο «περίκλειστο κήπο» της Apple, στον οποίο ο κατασκευαστής iPhone ελέγχει προσεκτικά το οικοσύστημα υλικού και λογισμικού του, κανόνες που ο Ζάκερμπεργκ έχει βαρεθεί να πρέπει να ακολουθεί ως κατασκευαστής εφαρμογών για την πλατφόρμα της Apple, αναφέρει το Business Insider.
Ο Ζάκερμπεργκ αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πλεονεκτήματα του να δημιουργείς ένα κλειστό και ολοκληρωμένο μοντέλο» και ότι πιστεύει ότι η Apple θα είναι ο «κύριος ανταγωνιστής» της Meta, αλλά όχι μόνο από την πλευρά του προϊόντος.
Διαφορές σε βασικές αξίες
«Πιστεύω ότι είναι, κατά κάποιο τρόπο, ανταγωνισμός πολύ βαθιά καθοδηγούμενος από αξίες γύρω από το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της βιομηχανίας τεχνολογίας και πόσο ανοιχτές θα πρέπει να είναι αυτές οι πλατφόρμες, είτε πρόκειται για πράγματα όπως το Llama και η τεχνητή νοημοσύνη είτε οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας.»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, από την άλλη πλευρά, δεν βλέπει τον Meta ως έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της εταιρείας του.
«Ναι, νομίζω ότι ανταγωνιζόμαστε σε ορισμένα πράγματα», είπε ο Κουκ στους New York Times το 2021. “Αλλά, αν με ρωτούσαν ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές μας, δεν θα τους έβαζα στη λίστα. Δεν συμμετέχουμε στον τομέα κοινωνικής δικτύωσης».
Αλλά από τότε, η Apple κυκλοφόρησε την συσκευή Vision Pro — ανταγωνιζόμενοι απευθείας την συσκευή Quest της Meta με χαμηλότερη τιμή και η εταιρεία αναπτύσσει τη διαφημιστική της δραστηριότητα και προετοιμάζει το δικό της προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, Apple Intelligence, το οποίο αρχίζει να κυκλοφορεί στα iPhone τον Οκτώβριο . (Ο Ζάκερμπεργκ ποντάρει πολλά στις συσκευές εικονικής πραγματικότητας, το metaverse και το Meta AI, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να κερδίζει τα περισσότερα χρήματα από τη διαφήμιση.)
Έτσι, ενώ μπορεί να μην ήταν η αντιπαλότητα που είχε προβλέψει η Silicon Valley πριν από μια δεκαετία, ο Ζάκερμπεργκ προετοιμάζεται σαφώς για μια μακροχρόνια μάχη.
Latest News
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για την τεχνολογία «έξυπνης κλήσης» χωρίς οδηγό της Tesla
Οι αρχές θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα της Tesla εξοπλισμένα με αυτό το λογισμικό έχουν προβλήματα αναγώρισης αντικειμένων και σταθμευμένων οχημάτων
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ
Τα μοντέλα ΑΙ... ξέμειναν από ανθρώπινα δεδομένα - Τι προβλέπει ο Μασκ
Το σωρευτικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης έχει εξαντληθεί στην εκπαίδευση μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη