Η Meta και η Apple ήταν πάντα αντίπαλοι αλλά ο ανταγωνισμός τους ανεβαίνει επίπεδα και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια .
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta μίλησε για διαφορές στην κουλτούρα των εταιρειών κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ζωντανής εμφάνισης του στο podcast τεχνολογίας “Acquired” που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.
«Νομίζω ότι από πολλές απόψεις είμαστε σαν το αντίθετο της Apple», είπε. «Σαφώς, τα προϊόντα τους επίσης δούλεψαν πολύ καλά. Ακολουθούν αυτή την προσέγγιση που μοιάζει με, “Θα χρειαστούμε πολύ χρόνο, θα το γυαλίσουμε, και μετά θα το λανσάρουμε” και ίσως για τα προϊόντα που κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν, ίσως αυτό ταιριάζει με την κουλτούρα τους».
Ζάκερμπεργκ: Η «χρυσή» συμβουλή που έδωσε σε πρώην υπάλληλο της Meta
Ο Ζάκερμπεργκ συνέχισε λέγοντας ότι η Meta προσεγγίζει το λανσάρισμα προϊόντων με διαφορετικό τρόπο, λέγοντας: «Συζητάμε πολύ, εσωτερικά, σε σημείο που σχεδόν ντρέπεσαι για αυτό που πρόκειται να διοχετεύσεις στην αγορά».
«Θέλετε να έχετε πραγματικά μια κουλτούρα που εκτιμά την αποστολή, δηλαδή το να λανσάρετε προϊόντα γρήγορα και να δέχεστε κριτική, περισσότερο από το να χρειάζεται πάντα να θέλετε θετικές διακρίσεις αφού λανσάρετε τα προϊόντα», συνέχισε.
Το κλειστό οικοσύστημα της Apple
Βρήκε επίσης την ευκαιρία για να ασκήσει κριτική στην προσέγγιση της Apple.
«Αν θέλετε να περιμένετε μέχρι να μαζεύετε επαίνους, χάνετε πολλές ευκαιρίες να μάθετε ένα σωρό χρήσιμα πράγματα που στη συνέχεια θα τα ενσωματώσετε στην επόμενη έκδοση που πρόκειται να λανσάρετε», είπε.
Αργότερα στο podcast, ο Ζάκερμπεργκ μίλησε επίσης για το μέλλον της σχέσης των δύο εταιρειών, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν θεωρούν απαραίτητα την Apple ως έναν από τους κύριους αντιπάλους της Meta, αλλά είναι «μεγαλύτερος ανταγωνιστής από ό,τι πιστεύει ο κόσμος».
Ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι ένας από τους στόχους του για τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια είναι «να χτίσει την επόμενη γενιά ανοιχτών πλατφορμών ώστε να κερδίσουν οι ανοιχτές πλατφόρμες».
Ο συνιδρυτής του Facebook έχει μιλήσει δημοσίως υπέρ των ανοιχτών πλατφορμών σε αντίθεση με τον περίφημο «περίκλειστο κήπο» της Apple, στον οποίο ο κατασκευαστής iPhone ελέγχει προσεκτικά το οικοσύστημα υλικού και λογισμικού του, κανόνες που ο Ζάκερμπεργκ έχει βαρεθεί να πρέπει να ακολουθεί ως κατασκευαστής εφαρμογών για την πλατφόρμα της Apple, αναφέρει το Business Insider.
Ο Ζάκερμπεργκ αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πλεονεκτήματα του να δημιουργείς ένα κλειστό και ολοκληρωμένο μοντέλο» και ότι πιστεύει ότι η Apple θα είναι ο «κύριος ανταγωνιστής» της Meta, αλλά όχι μόνο από την πλευρά του προϊόντος.
Διαφορές σε βασικές αξίες
«Πιστεύω ότι είναι, κατά κάποιο τρόπο, ανταγωνισμός πολύ βαθιά καθοδηγούμενος από αξίες γύρω από το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της βιομηχανίας τεχνολογίας και πόσο ανοιχτές θα πρέπει να είναι αυτές οι πλατφόρμες, είτε πρόκειται για πράγματα όπως το Llama και η τεχνητή νοημοσύνη είτε οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας.»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, από την άλλη πλευρά, δεν βλέπει τον Meta ως έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της εταιρείας του.
«Ναι, νομίζω ότι ανταγωνιζόμαστε σε ορισμένα πράγματα», είπε ο Κουκ στους New York Times το 2021. “Αλλά, αν με ρωτούσαν ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές μας, δεν θα τους έβαζα στη λίστα. Δεν συμμετέχουμε στον τομέα κοινωνικής δικτύωσης».
Αλλά από τότε, η Apple κυκλοφόρησε την συσκευή Vision Pro — ανταγωνιζόμενοι απευθείας την συσκευή Quest της Meta με χαμηλότερη τιμή και η εταιρεία αναπτύσσει τη διαφημιστική της δραστηριότητα και προετοιμάζει το δικό της προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, Apple Intelligence, το οποίο αρχίζει να κυκλοφορεί στα iPhone τον Οκτώβριο . (Ο Ζάκερμπεργκ ποντάρει πολλά στις συσκευές εικονικής πραγματικότητας, το metaverse και το Meta AI, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να κερδίζει τα περισσότερα χρήματα από τη διαφήμιση.)
Έτσι, ενώ μπορεί να μην ήταν η αντιπαλότητα που είχε προβλέψει η Silicon Valley πριν από μια δεκαετία, ο Ζάκερμπεργκ προετοιμάζεται σαφώς για μια μακροχρόνια μάχη.
Latest News
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί