Με μόνο μία ψήφο κατά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων με μια κίνηση 50 μονάδων βάσης, φέρνοντας τα επιτόκια στο εύρος 4,75%-5%. Οι αγορές διχάστηκαν πρόσφατα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα έκανε ένα τόσο μεγάλο βήμα ή θα ακολουθούσε μια πιο συμβατική προσέγγιση, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με εμάς στο δεύτερο στρατόπεδο. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν αλλάζει ουσιαστικά τις οικονομικές προοπτικές, κατά την άποψή μας. Επειδή η δημοσιονομική πολιτική πιθανότατα θα παραμείνει πολύ χαλαρή, αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να σταματήσει τις μειώσεις όταν το επιτόκιο πολιτικής φτάσει περίπου στο 4%, εάν θέλει να αποφύγει μια επακόλουθη αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι πολιτικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια παραμένουν ασαφείς. Η κούρσα είναι ακόμη ανοιχτή και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις, έχουν δώσει υποσχέσεις στην προεκλογική εκστρατεία που συνεπάγονται υψηλά κόστη, αν και είναι πιθανό να μην τηρήσουν όλες. Η νέα ηγεσία θα πρέπει να κυβερνήσει με ένα διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει δράση για να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σε κάθε περίπτωση, η Fed θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση στενά· όσο πιο επεκτατική είναι η δημοσιονομική πολιτική, τόσο περισσότερο η Fed θα χρειαστεί να κλίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η Fed προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους παρατηρητές ότι η μεγάλη της μείωση δεν αντανακλά καμία ουσιαστική αρνητική εξέλιξη για την οικονομία. Πράγματι, άφησε σχεδόν αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ για το 2024, το 2025 και το 2026, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιουνίου. Επιπλέον, η Fed τόνισε ότι «οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό». Η Fed προσαρμόζει την πολιτική επιτοκίων της σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον: η κεντρική τράπεζα αναμένει τώρα χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με πριν από τρεις μήνες, γεγονός που της επιτρέπει να αντιδράσει στην κάπως υψηλότερη ανεργία – έτσι ώστε η ανεργία να μην υπερβεί το 4,4% το επόμενο έτος, ένα ακόμη χαμηλό ποσοστό.

Ο Salomon Fiedler είναι οικονομολόγος της Berenberg

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Δημογραφική γήρανση, επιτόκια και πληθωρισμός
Experts |

Δημογραφική γήρανση, επιτόκια και πληθωρισμός

Στις συνθήκες αυτές εκτιμάται ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ο πληθωρισμός  βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα παρουσιάσει αυξητικές πιέσεις με αποτέλεσμα  την διατήρηση  των επιτοκίων  σε υψηλά επίπεδα