Mια πιο αδύναμη βιομηχανία έδωσε ένα τρίμηνο γεμάτο “προκλήσεις” για την εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx, η οποία ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις προοπτικές της για φέτος, ένα σημάδι πιθανής επιβράδυνσης της οικονομίας.

Η UPS παίρνει τη δουλειά της FedEx

Η εταιρεία, που μερικές φορές θεωρείται και δείκτης ευρωστίας για τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες από τους επενδυτές, εστίασε τις περισσότερες ανησυχίες της σε βιομηχανικούς πελάτες που στέλνουν αγαθά σε άλλες επιχειρήσεις και όχι σε καταναλωτές που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Rajesh Subramaniam, είπε ότι η εταιρεία βλέπει τις αποστολές ηλεκτρονικού εμπορίου «να αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά».

Η μετοχή της FedEx είχε σημειώσει άνοδο 21% σε ετήσια βάση μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης πριν από την πτώση της Παρασκευής

Πηγή ανησυχίας για τη FedEx οι βιομηχανικοί πελάτες

Αλλά οι βιομηχανικοί πελάτες είναι η πηγή ανησυχίας για τη FedEx και για τους επενδυτές, οι οποίοι γκρέμισαν τη μετοχή της FedEx κάτω από 14% την Παρασκευή.

«Η βιομηχανική οικονομία είδε τους B2B όγκους της να κινούντα σε πιο χαμηλά επίπεδα από ό,τι περιμέναμε και πρέπει να κάνουμε προσαρμογές αναλόγως», είπε ο Subramaniam στους επενδυτές την Πέμπτη μετά την τελευταία της έκθεση της εταιρείας. «Και όπως γνωρίζετε, οι αποστολές που συνδέονται με τη βιομηχανική παραγωγή έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις και είναι και οι πιο κερδοφόρες».

Η εταιρεία είπε ότι αυτό οδήγησε σε «μειωμένη ζήτηση για υπηρεσίες προτεραιότητας (και) αυξημένη ζήτηση για αναβαλλόμενες υπηρεσίες».

Η FedEx είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε και χτίστηκε με γνώμονα την ανάγκη των ανθρώπων να μεταφέρουν γρήγορα τα πακέτα — άλλωστε είναι στο όνομα. Όταν οι άνθρωποι σταματούν να το κάνουν αυτό για να εξοικονομήσουν χρήματα, είναι άσχημα νέα για την εταιρεία.

Η FedEx γνώρισε «αρκετά δραματικές αλλαγές» στη μετατόπιση του μείγματος από προτεραιότητα σε αναβολή, σύμφωνα με τον CFO John Dietrich στην κλήση των επενδυτών, παρόλο που είπε ότι οι συνολικοί όγκοι «ήταν, ως επί το πλείστον, αρκετά ισχυροί».

Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ήρθαν την ημέρα αφότου η Fed προχώρησε σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ. Ο Subramaniam ανέφερε αυτή την περικοπή στις παρατηρήσεις του προς τους αναλυτές.

«Το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων της Fed σηματοδοτεί την αδυναμία του τρέχοντος περιβάλλοντος», είπε. «Τώρα, δεν υποθέτουμε σημαντική επιστροφή στο βιομηχανικό περιβάλλον στο υπόλοιπο αυτού του έτους».

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη, δήλωσε ότι η Fed μειώνει τα επιτόκια για να στηρίξει την αγορά εργασίας. «Η αγορά εργασίας είναι σε καλή κατάσταση και η πρόθεσή μας με την πολιτική μας κίνηση σήμερα είναι να τη διατηρήσουμε εκεί», είπε ο Πάουελ. «Μπορείτε να το πείτε αυτό για ολόκληρη την οικονομία: Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε καλή κατάσταση. Αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, ο πληθωρισμός μειώνεται. Η αγορά εργασίας κινείται σε έντονους ρυθμούς. Θέλουμε να το κρατήσουμε εκεί. Αυτό κάνουμε».

Ο Subramaniam είπε ότι η FedEx είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξη» ότι η βιομηχανική παραγωγή θα βελτιωθεί μέτρια στις αρχές του 2025, «αλλά έχουμε πολύ χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης σε αυτό το σημείο λόγω του περιβάλλοντος που βλέπουμε».

Μεταξύ άλλων θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε η FedEx ήταν η αύξηση του κόστους, ιδιαίτερα για τους μισθούς.

Η μετοχή της FedEx είχε σημειώσει άνοδο 21% σε ετήσια βάση μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης πριν από την πτώση της Παρασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Απόψεις
Η εργασία την εποχή της σύγκρουσης των καπιταλισμών
Opinion |

Η εργασία την εποχή της σύγκρουσης των καπιταλισμών

Οι απανταχού εργατοπατέρες θα ήσαν πολύ πιο χρήσιμοι στα μέλη τους και στον συνδικαλισμό αν τους άνοιγαν τα μάτια για το τι συμβαίνει στο χώρο και στην υφή της εργασίας και πώς προδιαγράφεται το μέλλον της τελευταίας