Η στεγαστική κρίση ταλανίζει πολλές χώρες του δυτικού κόσμου και η Αυστραλία δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι τελευταίες προσπάθειες της Αυστραλίας να επιλύσει την στεγαστική της κρίση έχουν κολλήσει σε πολιτικό αδιέξοδο καθώς τα διαθέσιμα ενοικιαζόμενα οικήματα στη χώρα κυμαίνονται κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Ένα βασικό κομμάτι του στεγαστικού προγράμματος της κεντροαριστερής κυβέρνησης των Εργατικών βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν την Τετάρτη για αναβολή για δύο μήνες νόμου που στοχεύει να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας να εισέλθουν στην αγορά. Το νομοσχέδιο αφορά ένα σύστημα μετοχικού κεφαλαίου που θα επιτρέπει στους πολίτες να αγοράζουν σπίτια με μικρότερη προκαταβολή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυστραλία: Γιατί… κλείνει την πόρτα στους ξένους φοιτητές

Ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα δώσει φορολογικά κίνητρα στους κατασκευαστές για την κατασκευή ενοικιαζόμενων κατοικιών προκαλεί επίσης κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα βρεθεί σ το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα. Οι προτεινόμενες αλλαγές αποσκοπούν στην προσέλκυση θεσμικών επενδυτών.

Η κακή ιδέα της κυβέρνησης και πολυεθνικές ως ιδιοκτήτες

«Η ιδέα κατασκευής για ενοικίαση νομίζω ότι είναι πολύ κακή ιδέα», δήλωσε ο γερουσιαστής Άντριου Μπραγκ, ο οποίος ηγήθηκε της θέσης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για τη στέγαση, σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη. «Οι Αυστραλοί δεν θέλουν να ζουν σε μια χώρα όπου οι εταιρείες, όπως η BlackRock, είναι ιδιοκτήτες και γι’ αυτό είμαστε ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που αφήνουν την αγορά κατοικίας σε εταιρείες και εγκαταλείπουν την ιδιόκτητη κατοικία».

Η BlackRock δεν επενδύει σε οικοδομή προς ενοικίαση ή σε συναφή οικιστικά έργα στην Αυστραλία, δήλωσε εκπρόσωπος μέσω email που εστάλη στο Bloomberg.

Οι τιμές των κατοικιών στην Αυστραλία αυξάνονται ακόμη και με τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών, αντανακλώντας τη ζήτηση που ξεπερνά την προσφορά. Από την άλλη πλευρά, τα κενά ενοικιαζόμενα σπίτια μειώθηκαν τον Αύγουστο σε μόλις 1,39% του συνόλου, κοντά στο χαμηλό του Φεβρουαρίου του 1,09%, σύμφωνα με την PropTrack.

Βουλή Αυστραλίας

Πολιτικό αδιέξοδο

Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει παγιδευτεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο καθώς οι προτάσεις της για να βοηθήσει στην υπέρβαση της στεγαστικής κρίσης δέχονται συντονισμένες επιθέσεις τόσο από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση όσο και από το αριστερό Κόμμα των Πρασίνων.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την στεγαστική κρίση δέχονται συντονισμένες επιθέσεις από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση και από το αριστερό Κόμμα των Πρασίνων

Οι Πράσινοι ζητούν περιορισμό στα ενοίκια για να βοηθήσουν τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα να αντιμετωπίσουν μια εθνική κρίση κόστους ζωής, ενώ οι Φιλελεύθεροι-Εθνικοί θέλουν βαθιές περικοπές στη μετανάστευση μετά την έξαρση της μετά την πανδημία. Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν την Τετάρτη για να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η στέγαση διαμορφώνεται ως σημαντικό ζήτημα στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο. Ο συνασπισμός Φιλελεύθερων-Εθνικών αναμένεται να εντείνει την πολιτική που ακολούθησε στις τελευταίες εκλογές, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους για να αγοράσουν ένα σπίτι. Την πολιτική αυτή αποκαλεί “Super for Housing”, δηλαδή «συνταξιοδοτικό για στέγαση».

Η κακή λύση της αντιπολίτευσης

Ορισμένα κεφάλαια στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Αυστραλίας ύψους 3,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, που ανατέθηκε από το βιομηχανικό όργανο του Super Members Council, ανέφερε ότι το σχέδιο του κεντροδεξιού συνασπισμού θα κάνει τη στέγαση ακόμα πιο ακριβή. Η έκθεση γράφτηκε από τον βετεράνο ανεξάρτητο οικονομολόγο Σαούλ Εσλέικ.

«Η ιστορία σας λέει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι το κύριο αποτέλεσμα αυτού θα είναι η αύξηση των τιμών των κατοικιών», είπε ο Εσλέικ σε συνέντευξή του. «Η πολιτική αυτή [με τα συνταξιοδοτικά] θα βοηθήσει πρωτίστως ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν αγοράσει ένα σπίτι και ούτως ή άλλως θα αγόραζαν ένα σπίτι μόνο και μόνο για να αγοράσουν κάτι πιο ακριβό».

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στέγασης της Αυστραλίας, που υποστηρίζεται από μερικά από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας, δείχνει πρώιμα αποτελέσματα. Περισσότερα από 13.000 σπίτια είχαν εγκριθεί να χτιστούν βάσει του σχεδίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή