
Ο Γουόρεν Μπάφετ ζει μια απλή ζωή, αποφεύγει την ενασχόληση με την πολιτική και έχει δωρίσει περισσότερο από το ήμισυ της τεράστιας περιουσίας του σε καλούς σκοπούς, υποσχόμενος ότι σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.
Ο 94χρονος επενδυτής-θρύλος διαθέτει περιουσία 145 δισ. δολάρια χάρη στο 15% του μεριδίου του στον όμιλο Berkshire Hathaway. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει δωρίσει μέχρι στιγμής το 56% των μετοχών του στη Berkshire, αξίας 55 δισ. δολαρίων.
Γιατί ξεπουλάει μετοχές της BofA ο Μπάφετ
Προς τιμήν της εκλιπούσας συζύγου του Σούζαν, ο Μπάφετ δεσμεύτηκε να δώσει περισσότερο από το 99% της περιουσίας του στη φιλανθρωπία και κάνει μεγάλες ετήσιες δωρεές εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Αυτές οι ετήσιες δωρεές έχουν πάει στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και σε τέσσερα ιδρύματα της οικογένειάς του: το Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, το Ίδρυμα Sherwood, το Ίδρυμα Howard G. Buffett και το Ίδρυμα NoVo.
Ο Μπάφετ γιόρτασε τις δύο τελευταίες Ημέρες των Ευχαριστιών δωρίζοντας επιπλέον μετοχές στα ιδρύματα των τριών παιδιών του. Αποκάλυψε επίσης ότι μετά το θάνατό του, τα υπόλοιπα πλούτη του θα τοποθετηθούν σε ένα φιλανθρωπικό καταπίστευμα που θα ελέγχεται από αυτά, ενώ το Ίδρυμα Γκέιτς δεν θα λάβει τίποτα.
Πώς ο Γουόρεν Μπάφετ γλιτώνει την φορολόγηση της κληρονομιάς του
Ωστόσο, ακόμη και ο 94χρονος επενδυτής που διευθύνει την Berkshire Hathaway παρακάμπτει την εφορία και προετοιμάζει τα παιδιά του να ασκήσουν τεράστια επιρροή όταν φύγει, λέει στο Business Insider ένας ειδικός σε θέματα ανισότητας του πλούτου. Ο Τσακ Κόλινς είναι διευθυντής του προγράμματος για την ανισότητα στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών και συγγραφέας του βιβλίου «Οι συλλέκτες πλούτου: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι ξοδεύουν εκατομμύρια για να κρύψουν τρισεκατομμύρια».
Ο Κόλινς ανέφερε πως αυτές οι συγκεντρώσεις πλούτου αποτελούν αντανάκλαση μιας αποτυχίας του συστήματος. Μια υγιής καπιταλιστική και δημοκρατική κοινωνία πρέπει να βάζει κάποιο φρένο στη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας για να αποτρέψει τη στρέβλωση της δημοκρατίας. Σαράντα χρόνια φορολογικών, μισθολογικών και άλλων πολιτικών έχουν διοχετεύσει τον πλούτο στην κορυφή, αντί να τον δούμε να διανέμεται ευρέως μέσω υψηλότερων μισθών για τους εργαζόμενους ή της καταβολής δίκαιου μεριδίου φόρων.
Σημειώνει ακόμη πως το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του Μπάφετ θα εισρεύσει με τη μορφή δωρεών στα αφορολόγητα οικογενειακά ιδρύματα που διευθύνουν τα τρία παιδιά του, αντί να πληρώνει φόρους κληρονομιάς ή φόρους επί των αποτιμημένων κερδών.
Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει δωρίσει μετοχές της Berkshire αξίας δισεκατομμυρίων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα των παιδιών του από το 2006. Σχεδιάζει να δώσει σχεδόν όλη την υπόλοιπη περιουσία του ύψους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα φιλανθρωπικό καταπίστευμα όταν πεθάνει. Τα τρία παιδιά του θα είναι οι διορισμένοι διαχειριστές και θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα.
Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον ο Κόλινς προτείνει τρεις πολιτικές:
- Ένας προοδευτικό ετήσιος φόρος πλούτου, με τους συντελεστές να γίνονται πιο απότομοι όσο ο πλούτος ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.
- Ένας ουσιαστικός φόρος κληρονομιάς, που θα φορολογεί τις μεταβιβάσεις πλούτου κατά τον θάνατο. Για να είναι αυτό αποτελεσματικός, πρέπει να πατάξουμε τη μαζική βιομηχανία απόκρυψης πλούτου, σημειώνει ο Κόλινς.
- Ένα ανώτατο όριο στην έκπτωση μέσω φιλανθρωπίας, ώστε οι πλούσιοι, όπως ο Μπάφετ, να μην μπορούν να αποφύγουν εντελώς την καταβολή φόρων.


Latest News

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες