
Η σχέση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τις ρυθμιστικές αρχές ποτέ δεν ήταν καλή. Τελευταία τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ιδίως μετά την επανάσταση της δημιουργικής ΑΙ η οποία απαιτεί μεγάλα γλωσσικά μοντέλα εκμάθησης.
Τώρα, πολυετής ανάλυση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) δείχνει ότι οι τιτάνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμμετείχαν σε «τεράστια παρακολούθηση» για να κερδίσουν χρήματα από τα προσωπικά στοιχεία χρηστών.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Νόμος για την προστασία των ανηλίκων στη Νέα Υόρκη
Μια αναφορά βασισμένη σε ερωτήματα που κυκλοφόρησε σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, με στόχο εννέα εταιρείες, διαπίστωσε ότι αποθησαύριζαν δεδομένα, μερικές φορές μέσω διαμεσολαβητών δεδομένων, και μπορούσαν να διατηρήσουν επ’ αόριστον τις πληροφορίες που συλλέγονται για χρήστες και μη χρήστες των πλατφορμών τους.
Πρόεδρος της FTC, Λίνα Καν: οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ροής βίντεο συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων Αμερικανών και δημιουργούν έσοδα από αυτά ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Δημιουργούν έσοδα από προσωπικά δεδομένα
«Η έκθεση περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ροής βίντεο συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων Αμερικανών και δημιουργούν έσοδα από αυτά ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως», δήλωσε η πρόεδρος της FTC, Λίνα Καν.
«Η αποτυχία πολλών εταιρειών να προστατεύσουν επαρκώς τα παιδιά και τους εφήβους στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική».
Τα επιχειρηματικά μοντέλα που συνήθως περιλαμβάνουν στοχευμένη διαφήμιση παρείχαν κίνητρα για τη μαζική συλλογή δεδομένων χρηστών από πολλές από τις εταιρείες, τονίζοντας το κέρδος έναντι του απορρήτου, σύμφωνα με την έκθεση.

Κίνδυνος ακόμη και stalking
«Αν και είναι επικερδείς για τις εταιρείες, αυτές οι πρακτικές παρακολούθησης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, να απειλήσουν τις ελευθερίες τους και να τους εκθέσουν σε πληθώρα βλαβών, από κλοπή ταυτότητας μέχρι stalking», είπε η Καν.
Το Interactive Advertising Bureau αντέδρασε ότι οι χρήστες του Διαδικτύου κατανοούν ότι οι στοχευμένες διαφημίσεις πληρώνουν για διαδικτυακές υπηρεσίες που απολαμβάνουν δωρεάν και επεσήμανε ότι ο όμιλος του κλάδου υποστηρίζει «ενθέρμως» την ολοκληρωμένη εθνική νομοθεσία περί απορρήτου δεδομένων.
«Είμαστε απογοητευμένοι με τον συνεχιζόμενο χαρακτηρισμό της βιομηχανίας ψηφιακής διαφήμισης από την FTC ως εμπλεκόμενη σε «μαζική εμπορική επιτήρηση»», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IAB, Ντέιβιντ Κοέν, σε ανάρτηση που απαντά στην έκθεση.
«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, καθώς αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές κατανοούν την ανταλλαγή αξίας και καλωσορίζουν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ή εξαιρετικά επιδοτούμενο περιεχόμενο και υπηρεσίες».
Δεν διαγράφηκαν τα δεδομένα;
Τα ευρήματα βασίστηκαν σε απαντήσεις μετά από αιτήματα που στάλθηκαν στα τέλη του 2020 σε εταιρείες όπως η Meta, το YouTube, η Snap, η Amazon ιδιοκτήτης του Twitch, η μητρική εταιρεία του TikTok ByteDance και η X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.
«Η Google έχει τις πιο αυστηρές πολιτικές απορρήτου στον κλάδο μας — δεν πουλάμε ποτέ προσωπικά στοιχεία ανθρώπων και δεν χρησιμοποιούμε ευαίσθητες πληροφορίες για την προβολή διαφημίσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Google, Χοσέ Καστανέντα.
Ο Καστανέντα πρόσθεσε ότι η Google απαγορεύει την εξατομίκευση διαφημίσεων για χρήστες κάτω των 18 ετών και δεν εξατομικεύει τις διαφημίσεις για όσους παρακολουθούν “περιεχόμενο για παιδιά” στο YouTube.
Θλιβερά ανεπαρκείς πρακτικές
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πρακτικές συλλογής δεδομένων ήταν «θλιβερά ανεπαρκείς» και ότι ορισμένες εταιρείες δεν διέγραψαν όλα τα δεδομένα που τους ζήτησαν οι χρήστες να αφαιρέσουν.
Η κοινή χρήση δεδομένων από εταιρείες προκάλεσε επίσης ανησυχίες σχετικά με το πόσο καλά προστάτευαν τα δεδομένα των χρηστών, σύμφωνα με την έκθεση.
Μαζί με τη διαβεβαίωση ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν χαλαρές όσον αφορά την προστασία των παιδιών χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες τους, το προσωπικό της FTC ανέφερε πόρισμα ότι τέτοιες πλατφόρμες βρέθηκε ότι βλάπτουν την ψυχική υγεία των νεαρών χρηστών.
Η έκθεση καλούσε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να χαλιναγωγήσουν τις πρακτικές συλλογής δεδομένων και το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει ολοκληρωμένη ομοσπονδιακή νομοθεσία περί απορρήτου για να περιορίσει την παρακολούθηση όσων χρησιμοποιούν τέτοιες πλατφόρμες.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%