Η περιοχή Earls Court στο Κένσινγκτον της βρετανικής πρωτεύουσας δεν είναι ιδιαίτερα φτηνή περιοχή, αλλά ούτε και συνοικία πλουσίων. Αλλά τώρα θα αποκτήσει δύο νέους ουρανοξύστες έως το 2030 βάσει σχεδίων που υποβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου άδειου οικοπέδου στο κεντρικό Λονδίνο μετά από σχεδόν μια δεκαετία καθυστερήσεων.

Η Earls Court Development Company (ECDC) έχει υποβάλει επίσημα λεπτομερή σχέδια για την πρώτη φάση ανάπτυξης στην περιοχή έκτασης άνω των 160 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει δύο πύργους 42 και 26 ορόφων, καθώς και σχέδια για μεταγενέστερα στάδια που θα εκτελεστούν στο δεκαετία του 2040.

Πολυτελή ακίνητα: Οι Αμερικανοί ρίχνουν δίχτυα στην αγορά του Λονδίνου

Η περιοχή είχε αχρηστευτεί σε μεγάλο βαθμό από την κατεδάφιση του Εκθεσιακού Κέντρου Earls Court το 2015. Τα προηγούμενα σχέδια για την τοποθεσία υπό τον πρώην ιδιοκτήτη Capco καταργήθηκαν μετά από διαφωνίες με τους γύρω κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο παράδειγμα έργου που πρέπει να υλοποιηθεί από αυτό», δήλωσε στους Financial Times ο Ρομπ Χίσμαν, διευθύνων σύμβουλος του ECDC, το οποίο υποστηρίζεται από την οικοδομική Delancey, το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο APG και το τμήμα ακινήτων της εταιρείας αστικών συγκοινωνιώνTransport for London- TfL.

Κυβερνητικά οικιστικά σχέδια

Η ώθηση ανάπτυξης έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δώσει προτεραιότητα στο ξεκλείδωμα των «παγωμένων» αναπτυξιακών σχεδίων ως μέρος της φιλόδοξης ατζέντας της για την κατασκευή 1,5 εκατομμυρίων κατοικιών σε διάστημα πέντε ετών. Αστικά ακάλυπτα ακίνητα όπως το Earls Court, το οποίο θα έχει τελικά 4.000 νέα σπίτια, θα είναι κρίσιμα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Το έργο ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων λιρών θα περιλαμβάνει επίσης τη μετακίνηση μιας αποθήκης TfL όπου διανυκτερεύουν κάποιοι συρμοί και κατασκευάζονται εξειδικευμένα εξαρτήματα για τα συστήματα σηματοδότησης του μετρό. Οι σήραγγες μετρό, που εκτείνονται σχεδόν στο επίπεδο της επιφάνειας στο σταθμό Earl’s Court, θα ενσωματωθούν στο σχεδιασμό για να αποφευχθούν οι μηχανικές προκλήσεις της κατασκευής πάνω τους.

Η τοποθεσία έχει επανειλημμένα θεωρηθεί για πιθανό νέο γήπεδο της Chelsea Football Club, αλλά το ECDC το έχει αποκλείσει και δεν αποτελεί μέρος της υποβολής σχεδιασμού.

Η επίσημη κατάθεση ξεκινά μια πιθανή διαδικασία διαβούλευσης που θα οδηγήσει σε απόφαση από τις τοπικές επιτροπές σχεδιασμού που αναμένεται στα μέσα του 2025 — με την κατασκευή να προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2026.

Το κατεδαφισθέν Earls Court Exhibition Centre

Διαβουλεύσεις και επανασχεδιασμός

Το ECDC έχει ήδη περάσει τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη των σχεδίων και τη διαβούλευση με τους ντόπιους, αφού η Delancey και η APG εξαγόρασαν την Capco για 425 εκατ. λίρες το 2019. Η πρώτη κίνηση των νέων ιδιοκτητών ήταν να εγκαταλείψουν τα σχέδια για συμπερίληψη ανάπλασης παρακείμενης οικιστικής περιοχής στο έργο, που ήταν η βασική πηγή έντασης με τους κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο.

Η τρέχουσα πρόταση αντικατοπτρίζει χρόνια δέσμευσης με την τοπική κοινότητα, είπε ο Χίσμαν, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης σχεδίων για έναν ουρανοξύστη 34 ορόφων, μείωσης άλλων υψών κτιρίων και αύξησης του ελεύθερου χώρου και του πάρκου κατά ένα πέμπτο. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε έναν πύργο γραφείων 36 ορόφων που χρησιμοποιείται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μια νέα είσοδο σε στυλ «αμφιθεάτρου» από τον σταθμό Earl’s Court, πάρκα, 1.500 σπίτια και ένα κτίριο γραφείων. Θα υπάρχουν επίσης καταστήματα και εστιατόρια, και ο πρώτος από πολλούς προγραμματισμένους πολιτιστικούς χώρους. Το ECDC είπε ότι σχεδιάζει το 35% των κατοικιών να είναι οικονομικά προσιτές.

Ο Χίσμαν είπε ότι τα τελευταία σχέδια ήταν «ένα πραγματικό άλμα» από τα προηγούμενα σχέδια για την τοποθεσία. «Φυσικά, θα υπάρχουν ακριβά σπίτια. Τα ακριβά σπίτια πληρώνουν για όλες τις κοινωνικές υποδομές. Αλλά θα πρέπει να είναι ένα μέρος που οι άνθρωποι νιώθουν ότι μπορούν να έρθουν ανεξάρτητα από το τι υπάρχει στο πορτοφόλι σας».

Ανησυχίες για το ύψος

Η ομάδα κατοίκων Earl’s Court Society είπε ότι είχε «πολλές ανησυχίες για το ύψος [των κτιρίων] και την έλλειψη στάθμευσης… υπερβολική καταπόνηση σε υπάρχοντες δρόμους και ανέσεις», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω πριν δει την υποβολή του σχεδιασμού.

Ο Μπάρι Μάντεϊ, αρχιτέκτονας και πρόεδρος της Edwardes Square, Scarsdale, and Abingdon Association, μιας ομάδας διατήρησης τοπικής παράδοσης, επαίνεσε τις μέχρι στιγμής προσπάθειες διαβούλευσης του ECDC και είπε ότι οι αντιδράσεις από τους ντόπιους «ήταν αρκετά ανάμεικτες».

«Υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν κοντά στην τοποθεσία και ανησυχούσαν προφανώς για το ύψος και την πυκνότητα του προγράμματος», είπε ο Μάντεϊ. «Άλλοι…είναι ενθουσιασμένοι με αυτό και το βλέπουν ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε την περιοχή του Earls Court».

Η αίτηση θα εξεταστεί τόσο από το συμβούλιο Hammersmith & Fulham όσο και από το Royal Borough of Kensington and Chelsea, επειδή η τοποθεσία διασχίζει τα όρια μεταξύ των περιφερειών. Ο Μάντεϊ προέβλεψε μια έντονη συζήτηση σχεδιασμού. «Δεν πρόκειται να περάσει έυκολα με κανένα τρόπο», διεμήνυσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή