
Όταν πριν από 25 χρόνια τοποθετήθηκαν οι πρώτες οθόνες αφής για αυτόματες παραγγελίες από τους πελάτες στα καταστήματα της McDonald’s, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι -εύλογα- φοβήθηκαν πως αυτό θα οδηγούσε σε απώλειες θέσεων εργασίας.
Η πραγματικότητα, όμως, τους διέψευσε, όπως γράφει το CNN. Οπως αποδείχθηκε, αυτός ο τρόπος παραγγελειών δημιούργησε περιθώρια περισσότερων προσλήψεων σε προσωπικό για την κουζία και έκαναν του πελάτες να παραγγείλουν περισσότερο φαγητό από ό,τι στο ταμείο.
McDonald’s: Ετοιμάζει επένδυση 1 δισ. στη Βρετανία – Ανοίγει 200 νέα καταστήματα
Τώρα πια, οι αλυσίδες δοκιμάζουν την εεφαρμογή της τεχνηυτής νοημοσύνης στις drive through παραγγελίες.
Ανακατανομή
Σήμερα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντί να αντικαθιστούν εργαζομένους, εγκαθιστούν ηλεκτρονικά σημεία εξυπηρέτησης, μεταφέροντας θέσεις εργασίας σε άλλες ειδικότηγτες, όπως η παράδοση παραγγελιών, ώστε να βοηθήσουν στην αύξηση των πωλήσεων, να προσαρμόσουν εύκολα τις τιμές και να επιταχύνουν την εξυπηρέτηση.
Ορισμένοι δικαιοδόχοι της McDonald’s – οι οποίοι κατέχουν και διαχειρίζονται το 95% των McDonald’s στις ΗΠΑ- δημιουργούν τώρα νέα τέτοια σημεία πώλησης, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν μετρητά και να δέχονται αλλαγές. Ωστόσο, ακόμη και εκεί η McDonald’s μεταφέρει ταμίες σε άλλες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων θέσεων εργασίας «υποστηρικτής εμπειρίας επισκεπτών» που βοηθούν τους πελάτες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία.
Θεωρητικά, θα περίμενε κανείς αυτή η αλλαγή να μειώσει την εργασία, αλλά στην πραγματικότητα, στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις λόγω παραγγελιών και παράδοσης μέσω κινητού τηλεφώνου και οι θέσεις εργασίας συχνά ανακατανέμονται σε άλλες δραστηριότητες, όπως δήλωσε ο RJ Hottovy, αναλυτής για τον κλάδο της εστίασης και βιομηχανίες λιανικής στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Placer.ai. Τελικά δημιουργήθηκαν «εστιατόρια μέσα στα εστιατόρια», είπε χαρακτηριστικά.
Τεχνολογία αυτοεξυπηρέτησης
Η τεχνολογία αυτοεξυπηρέτησης έχει θεωρηθεί ως απάντηση της βιομηχανίας φαστ φουντ στην αύξηση των κατώτατων μισθών. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην CEO των MC Donald’s, Ed Rensi, το 2016, μετά την εγκατάσταση των αυτόματων παραγγελιοδόχων, σύμφωνα με την οποία «προειδοποιήσαμε ότι οι απαιτήσεις των συνδικάτων για πολύ υψηλότερο κατώτατο μισθό θα ανάγκαζαν τις επιχειρήσεις με μικρά περιθώρια κέρδους να αντικαταστήσουν υπαλλήλους με δαπανηρές επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις αυτοεξυπηρέτησης».
Η Καλιφόρνια αύξησε φέτος τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους στον τομέα του γρήγορου φαγητού της πολιτείας από 4 σε 20 δολάρια. Πολλοί είπαν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα αντικατασταθούν από την τεχνολογία της αυτεξυπηρέτησης.
Ωστόσο, οι τομείς της γρήγορης εξυπηρέτησης στον κλάδο συνεχίζουν να αναπτύσσονται, όμως μαρτυρούν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ: Οι θέσεις εργασίας ήταν 150.000 ήτοι 3%- περισσότερες από ό, τι πριν την πανδημία.
Ο, τι συνέβη και με τα ATM
Ο Christopher Andrews, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Drew που μελετά τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην εργασία, είπε ότι οι επιπτώσεις της εγκατάστασης αυτής της τεχνολογίας στην εστίαση ήταν παρόμοιες με άλλες τεχνολογίες αυτοεξυπηρέτησης, όπως τα ΑΤΜ και τα μηχανήματα αυτοεξυπηρέτησης στα σούπερ μάρκετ. Και οι δύο τεχνολογίες προβλεπόταν ότι θα προκαλούσαν απώλειες θέσεων εργασίας. Ωστόσο, «η εισαγωγή των ΑΤΜ δεν οδήγησε σε τεράστια τεχνολογική ανεργία για τα ταμεία τραπεζών», είπε. «Αντίθετα, τους απελευθέρωσε από εργασίες χαμηλής αξίας, όπως η κατάθεση και η εξαργύρωση επιταγών για την εκτέλεση άλλων εργασιών που δημιούργησαν αξία».
Το self-checkout επίσης δεν έχει προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας λιανικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απέτυχε για τις αλυσίδες, επειδή το self-checkout οδηγεί σε υψηλότερες απώλειες εμπορευμάτων από λάθη πελατών και πιο σκόπιμη κλοπή σε καταστήματα από ό,τι οι πληρωμές σε υπαλλήλους ταμίες.
«Αυτό που πιστεύω ότι θα είναι κεντρικό για τους πελάτες είναι ότι βλέπουν πώς αυτή η τεχνολογία τους παρέχει περισσότερες ή καλύτερες υπηρεσίες αντί για περισσότερη απλήρωτη εργασία», είπε. «Διαφορετικά, το κοινό είναι πολύ πιθανό να το δει ως μια ακόμη προσπάθεια μείωσης του κόστους εργασίας μέσω αυτοματισμού και αυτοεξυπηρέτησης», είπε ο Andrews.


Latest News

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα - Ποιους απειλεί με αντίποινα
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιοδήποτε απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας

Βουτιά στην παγκόσμια εμπιστοσύνη - Τι δείχνει ο δείκτης FT Tgiger
Το σοκ των δασμών και η διολίσθηση της αγοράς είναι μεταξύ των αυξανόμενων απειλών για την ανάπτυξη

Ο δασμολογικός πονοκέφαλος για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Ο Τραμπ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον λαμβάνονται οι νομισματικές αποφάσεις

Τι θα συμβούλευαν σήμερα τον Τραμπ οι Μπρεζίνσκι και Κίσινγκερ
Τι θα έλεγαν σήμερα στον Τραμπ οι δύο μεγάλοι «στρατηγοί» που συμβούλεψαν προέδρους και άλλαξαν το ρου του Ψυχρού Πολέμου

Σίμον Κάρτερ: Ο Βρετανός επιχειρηματίας που κέρδισε το στοίχημα της επιστροφής στο γραφείο
Η British Land, δια χειρός του CEO Σίμον Κάρτερ, στοιχημάτισε στην επιστροφή στο γραφείο και βλέπει τώρα ρεκόρ ενοικιάσεων στη Βρετανία

Πώς μια χώρα που ο Τραμπ «δεν είχε ξανακούσει ποτέ» βρέθηκε στο στόχαστρό του
Το Λεσότο, που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μετέτρεψε σε κέντρο παραγωγής τζιν Levi’s και ρούχων του Τραμπ, βρίσκεται μπροστά σε μια επικείμενη οικονομική καταστροφή

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ