Η Nike ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο επί τέσσερα χρόνια διευθύνων σύμβουλός της, Τζον Ντόναχιου, θα αποσυρθεί και θα αντικατασταθεί από τον Έλιοτ Χιλ, έναν βετεράνο της εταιρείας με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας. Ο Χιλ μπήκε στην εταιρεία ως εκπαιδευόμενος το 1988 και αποχώρησε το 2020 ως πρόεδρος του τμήματος καταναλωτών και αγοράς της Nike.

Με τον Χιλ στο… τιμόνι, οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την πλούσια θεσμική του γνώση για να επαναφέρει τη Nike σε τροχιά καινοτομίας και να αφηγηθεί σπουδαίες ιστορίες γύρω από τα προϊόντα της.

Τα σνίκερς στρέφονται στην τεχνολογία – Το παράδειγμα της Nike και της On

«Είμαι ενθαρρυμένος που βλέπω έναν γνώστη του χώρου να επιστρέφει στο ρόλο του CEO», δήλωσε στο Business Insider ο Τζιμ Ντάφι, αναλυτής της Nike στην Stifel Institutional. «Νομίζω ότι εκεί που η Nike έκανε λάθος τα τελευταία χρόνια ήταν ότι έχασε την εστίαση σε αυτό που έκανε την εταιρεία σπουδαία για τόσα πολλά χρόνια, που είναι η καινοτομία και ο σχεδιασμός πραγματικά ωραίων προϊόντων και η αφήγηση ιστοριών μάρκετινγκ που ενθουσιάζουν τον καταναλωτή με αυτά τα προϊόντα».

Το τολμηρό στοίχημα της Nike

Η Nike έβαλε ένα τολμηρό στοίχημα το 2020, απευθυνόμενη στον Ντόναχιου, έναν διευθύνοντα σύμβουλο από τον χώρο της τεχνολογίας, για να οδηγήσει την 56χρονη εταιρεία στο μέλλον. Η τελευταία φορά που η Nike προσέλαβε έναν «ξένο» ήταν ο Γουίλιαμ Πέρεζ, ο οποίος εγκατέλειψε την εταιρεία μόλις μετά από ένα χρόνο λόγω διαφωνιών με τον συνιδρυτή της Nike, Φιλ Νάιτ.

«Δεν άντεξε πολύ καιρό», δήλωσε ο Ντάφι για τον Πέρεζ.

Ο Ντόναχιου βοήθησε να μετατοπιστεί η εταιρεία προς ένα ψηφιακό και άμεσο προς τον καταναλωτή μοντέλο σε μια κρίσιμη περίοδο, όταν τα καταστήματα έκλεισαν λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο Ντάφι.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος αξιοποίησε επίσης τη ζήτηση των καταναλωτών για ρετρό στυλ, συμπεριλαμβανομένων των Air Force Ones, των Nike Dunks και των Air Jordan 1, του παπουτσιού που φορούσε ο θρυλικός παίκτης του NBA Μάικλ Τζόρνταν.

Επιπλέον, ο Ντόναχιου αύξησε τις ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, από 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε περισσότερα από 51 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Το μεγάλο… αλλά

Αλλά με τη στροφή του Ντόναχιου, η Nike συρρίκνωσε επίσης τη συνεργασία της με τρίτους πωλητές όπως η Foot Locker και δημιούργησε περισσότερο χώρο στο ράφι για τους αντιπάλους της, όπως η Adidas και η New Balance.

«Κατά κάποιο τρόπο αποενοχοποίησαν κάποιες από τις χονδρικές διανομές και, νομίζω, δημιούργησαν οξυγόνο για κάποιους ανταγωνιστές να κερδίσουν χώρο στα ράφια και αναγνώριση», εξήγησε ο Ντάφι.

Ο αναλυτής της Nike πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία επαναπαύτηκε πάρα πολύ στις δάφνες της στη ρετρό γραμμή της εταιρείας και δεν έκανε αρκετά για να καινοτομήσει.

«Από την άποψη των προϊόντων, υπήρξε ένα είδος θύλακα αέρα στην καινοτομία», δήλωσε ο Ντάφι. «Η μάρκα, η βάση εσόδων και η δεξαμενή κερδών εξαρτήθηκαν υπερβολικά από μια σύντομη λίστα ρετρό στυλ. Όπως και να έχει το θέμα, οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει».

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος

Ο Έλιοτ Χιλ, βετεράνος της Nike επί 32 χρόνια, θα αναλάβει καθήκοντα ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Nike στις 14 Οκτωβρίου.

Ο Χιλ δήλωσε μέσω ανακοίνωσης ότι είναι ενθουσιασμένος που επιστρέφει στην εταιρεία και ανυπομονεί να «προσφέρει τολμηρά, καινοτόμα προϊόντα, που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε στην αγορά και να γοητεύουν τους καταναλωτές για τα επόμενα χρόνια».

«Ξέρω ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα και σίγουρα έχουμε δεχτεί αρκετές βολές», έγραψε ο Χιλ σε ένα email προς τους υπαλλήλους της Nike που έκανε γνωστό το Bloomberg.

Ο Χιλ θα ξεκινήσει το νέο του ρόλο στις 14 Οκτωβρίου. Ο Ντόναχιου θα παραμείνει στην εταιρεία ως σύμβουλος μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή