Το επιτόκιο στα αμερικανικά ομόλογα κινείται υψηλότερα, όχι χαμηλότερα, μετά τη μείωση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο αυτό είναι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, ένα βασικό σημείο αναφοράς για τον δανεισμό για τα πάντα, από τα ενυπόθηκα δάνεια έως το εταιρικό χρέος.

Η απόδοσή του αυξήθηκε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό του 3,77% την Πέμπτη, υψηλότερα από ό,τι πριν από τη μείωση του επιτοκίου από τη Fed κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,65% την Τρίτη.

Πότε και πόσο ταχύτερα θα μειώσει τα επιτόκια η Fed

Η απόκλιση μεταξύ της πτώσης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και της ανόδου της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναδεικνύει την απόλυτη αλήθεια των αγορών, η οποία είναι ότι είναι εμπροσθοβαρείς και οι επενδυτές είχαν προσαρμόσει τις προοπτικές τους για τα επιτόκια πολύ πριν από την απόφαση της Fed, όπως αναφέρει το Business Indider.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου είχε ήδη μειωθεί κατά 125 μονάδες βάσης από το ανώτατο επίπεδο του 5% τον Οκτώβριο, όταν έγινε σαφές ότι η Fed είχε τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

Τι σημαίνει η αλλαγή στα ομόλογα

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ρέινκινγκ, ανώτερο στρατηγικό αναλυτή του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η μικρή άνοδος της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αισθάνονται καλά για το ενδεχόμενο μιας ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα έδειχνε ότι η Fed δεν χρειάζεται να μειώσει τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο πίστευε προηγουμένως η αγορά.

«Η αντίδραση των αγορών ομολόγων ήταν πολύ ενδεικτική χθες», δήλωσε ο Ρέινκινγκ. «Οι αγορές σταθερού εισοδήματος τιμολογούσαν έναν πολύ επιθετικό κύκλο μείωσης των επιτοκίων υποδηλώνοντας κάποιο σκεπτικισμό με την αφήγηση περί ήπιας προσγείωσης. Η επιθετική δράση που ελήφθη χθες φαίνεται να έχει συναινέσει σε ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες, οδηγώντας ενδεχομένως σε έναν λιγότερο βαθύ κύκλο μείωσης».

Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι το 10ετές κρατικό ομόλογο κινείται υψηλότερα από την απόφαση.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει ότι το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της Fed δεν έχει τον αντίκτυπο στα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού, για παράδειγμα στο το επιτόκιο ενυπόθηκων δανείων 30 ετών που πολλοί μπορεί να ήλπιζαν, και οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί τελικά να μην προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στους δανειολήπτες.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μετακινήθηκαν ελάχιστα την Τετάρτη, ενώ τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των αποταμιευτικών λογαριασμών υψηλής απόδοσης και των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς μειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα αποτελεί σημείο αναφοράς δανεισμού για τα πάντα, από τα στεγαστικά δάνεια έως το εταιρικό χρέος. Αν και τόσο οι εταιρείες όσο και οι καταναλωτές έχουν δει κάποια ανακούφιση από τα χαμηλότερα επιτόκια από την κορύφωσή τους τον Οκτώβριο, ίσως περάσει καιρός μέχρι να δουν τα επιτόκια να μειώνονται περαιτέρω.

Τα στοιχεία της Freddie Mac δείχνουν ότι το μέσο επιτόκιο 30ετούς σταθερού ενυπόθηκου δανείου είναι 6,2%. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το μέγιστο ποσοστό του σχεδόν 8%, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από το μέσο όρο των 10 ετών που είναι περίπου 4,4%.

Για να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια και να ανακουφιστούν περισσότερο οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές με τη μορφή χαμηλότερου κόστους δανεισμού, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου πρέπει να κινηθεί χαμηλότερα και αυτό πιθανώς δεν θα συμβεί μέχρι η Fed να γίνει πιο ήπια και να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ανέκαμψαν σε κάποιο βαθμό μετά τη μείωση των επιτοκίων της Fed, αλλά θα μπορούσαν να παραμείνουν εκτεθειμένες προς τα κάτω», δήλωσε ο Ίνκι Τσο, στρατηγικός αναλυτής της Exness για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο Business Insider, προσθέτοντας: «Το δολάριο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να παραμείνουν περιορισμένες και θα μπορούσαν να μειωθούν, καθώς αναμένονται νέες μειώσεις τους επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή