Οι προοπτικές αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκαν από τη Fitch Ratings, καθώς η χώρα συνεχίζει να μειώνει το δημόσιο χρέος, αναφέρει το Bloomberg.

Πορτογαλία: Ζητά βοήθεια από τον μηχανισμό rescEU για τις δεκάδες φωτιές

Οι προοπτικές αξιολόγησης αναθεωρήθηκαν σε θετικές από σταθερές, ανέφερε η Fitch σε δήλωσή της την Παρασκευή. Η Fitch τον Σεπτέμβριο του 2023 αύξησε την αξιολόγηση σε A- από BBB+.

«Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη μείωση του δημόσιου χρέους, το ιστορικό και τη δέσμευση για συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη συνεχιζόμενη εξωτερική απομόχλευση, που μειώνουν τις ευπάθειες της Πορτογαλίας», ανέφερε η Fitch σε δήλωσή της την Παρασκευή.

Η Fitch αναμένει μέτρια οικονομική ανάπτυξη και μέτριο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για τη μείωση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας στο 95,8% από 99,1%.

Η πορτογαλική οικονομία προβλέπεται να επιβραδυνθεί και πάλι φέτος, αφού ανέκαμψε μετά την πανδημία, και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να μειώνει το βάρος του χρέους. Η Πορτογαλία είχε τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2022 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις 15 Μαΐου ότι κατέλαβε την έκτη θέση το 2023, καθώς ο δείκτης χρέους προς ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κάτω από τα επίπεδα της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Το χρέος της Πορτογαλίας μειώθηκε σε λιγότερο από 100% του ΑΕΠ το 2023, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κεντροδεξιός ηγέτης Λουίς Μαυροβούνιο είναι πρωθυπουργός της Πορτογαλίας μετά την οριακή εκλογική νίκη του συνασπισμού του στις 10 Μαρτίου και ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καταγράψει δημοσιονομικά πλεονάσματα περίπου 0,2% έως 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2024, βοηθούμενη από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ήταν στο 2,8% την Παρασκευή, σε σύγκριση με περίπου 3,1% πριν από έξι μήνες. Κορυφώθηκε στο 18% το 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή