Είναι γνωστή η αγάπη των Ινδών για τον χρυσό. Θεωρείται παραδοσιακά ως ένα απόθεμα αξίας για οικογένειες και έχει δεσμούς με τη Λάκσμι, την Ινδουιστική θεότητα του πλούτου και της ευημερίας.

Μετά την πρόσφατη μείωση των δασμών, η αύξηση της ζήτησης των Ινδών καταναλωτών για χρυσά κοσμήματα και ράβδους συμβάλλει στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών του χρυσού σε μια σειρά από νέα υψηλά.

Οι εισαγωγές χρυσού της Ινδίας έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 10,06 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Αυτό συνεπάγεται περίπου 131 τόνους εισαγωγών χρυσού, το έκτο υψηλότερο σύνολο που έχει καταγραφεί σε όγκο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της εταιρείας συμβούλων Metals Focus.

Χρυσός: Γιατί ξεθωριάζει η λάμψη του για τους Ινδούς

Η υψηλή τιμή του χρυσού, η οποία έχει αυξηθεί κατά 25% από την αρχή του έτους, παραδοσιακά αποθάρρυνε τους ευαίσθητους στις τιμές Ασιάτες αγοραστές, με τους Ινδούς να μειώνουν τη ζήτηση για χρυσά κοσμήματα ως απάντηση.

Μείωση δασμών στον χρυσό

Ωστόσο, η ινδική κυβέρνηση μείωσε τους εισαγωγικούς δασμούς στο χρυσό κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη Ιουλίου, προκαλώντας μια εκ νέου αύξηση της ζήτησης στον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή χρυσού στον κόσμο, σημειώνουν οι Financial Times.

«Ο αντίκτυπος της μείωσης των δασμών ήταν άνευ προηγουμένου, ήταν απίστευτος», δήλωσε στους FT Φίλιπ Νιούμαν, διευθύνων σύμβουλος της Metals Focus στο Λονδίνο. «Προσέλκυσε πραγματικά τους καταναλωτές».

Η μείωση των δασμών ωφέλησε τα ινδικά κοσμηματοπωλεία όπως το MK Jewels στο πολυτελές προάστιο της Βομβάης, Bandra West, όπου ο διευθυντής Ραμ Ραϊμαλάνι είπε ότι «η ζήτηση ήταν φανταστική». Οι πελάτες μαζεύτηκαν στο κατάστημα για να αναζητήσουν κολιέ και βραχιόλια και ο Ραϊμαλάνι αναμένει ετήσια αύξηση των πωλήσεων έως και 40% τη διάρκεια της σεζόν φεστιβάλ και γάμου που διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Ο Ραϊμαλάνι επαίνεσε την κυβέρνηση της Ινδίας και τον «Μόντι Τζι», τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, για τη μείωση των δασμών στο χρυσό.

Ο ρόλος της Fed

Οι προσδοκίες για ταχεία μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν ο κύριος μοχλός του τεράστιου ράλι του χρυσού φέτος, σύμφωνα με αναλυτές. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού αυξάνει το ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία χωρίς απόδοση, όπως το χρυσό, και είναι επίσης πιθανό να επιβαρύνει το δολάριο, στο οποίο διατιμάται ο χρυσός.

Η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ωθώντας τον χρυσό σε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, λίγο κάτω από τα 2.600 δολάρια.

Αλλά η μεγάλη ζήτηση για χρυσά κοσμήματα και ράβδους, καθώς και η αγορά από τις κεντρικές τράπεζες, βοήθησαν επίσης στην αύξηση των τιμών.

Η Ινδία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης χρυσών κοσμημάτων πέρυσι και έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ράβδων και νομισμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Ωστόσο, αυτή η ζήτηση σημαίνει ότι οι εγχώριες τιμές χρυσού στην Ινδία φτάνουν γρήγορα στο επίπεδο που ήταν πριν από τη μείωση των δασμών, σύμφωνα με τον Χαρσάλ Μπαρότ, ανώτερο σύμβουλο έρευνας στη Metals Focus.

«Όλο αυτό το όφελος [από τη μείωση των δασμών] έχει κάπως εξαφανιστεί», είπε στους FT ο Μπαρότ. «Τώρα που οι τιμές ανεβαίνουν ξανά, θα πρέπει να δούμε αν οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν ως συνήθως».

Από την πτώση στην ανάκαμψη

Οι αγορές κοσμημάτων είχαν υποχωρήσει πριν από τη μείωση των εισαγωγικών δασμών, με τη ζήτηση στην Ινδία το πρώτο εξάμηνο του 2024 να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας βρίσκεται επίσης σε ένα «ξεφάντωμα» αγοράς χρυσού, προσθέτοντας 42 τόνους χρυσού στα αποθέματά της κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, υπερδιπλάσιες των αγορών της για ολόκληρο το 2023.

Ένα άτομο εξοικειωμένο με τη στρατηγική της Reserve Bank of India χαρακτήρισε τις αγορές χρυσού «συνηθισμένο» κομμάτι του συναλλαγματικού αποθέματος και της διαχείρισης σταθερότητας του νομίσματος.

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο φυσικό αγοραστή χρυσού στον κόσμο, οι υψηλές τιμές σημαίνουν λιγότερες πωλήσεις κοσμημάτων, αλλά περισσότερες πωλήσεις ράβδων και νομισμάτων χρυσού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 62% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. χρυσός

Οι τιμές ανεβαίνουν, αλλά η ζήτηση δεν πέφτει

Όλα αυτά συνέβαλαν στη στήριξη της φυσικής αγοράς και στον μετριασμό του αντίκτυπου που μπορεί να έχουν οι υψηλές τιμές στη διάβρωση της ζήτησης.

Η ζήτηση των δυτικών επενδυτών ήταν επίσης ένας μεγάλος παράγοντας στο ράλι, με καθαρά 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια που εισρέουν σε χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται με χρυσό τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Μετά το νέο υψηλό της Τετάρτης, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει διόρθωση στην τιμή του χρυσού.

Είτε ο χρυσός υποχωρήσει είτε όχι από τα υψηλά ρεκόρ του, η ζήτηση για κοσμήματα στην Ινδία φαίνεται ότι θα παραμείνει ισχυρή κατά την ερχόμενη σεζόν του γάμου, σύμφωνα με τον Ραϊμαλάνι Raimalani της MK Jewels.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή