Διακρατική συμφωνία, ιστορικής σημασίας, υπέγραψαν για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου και το γεγονός ότι για το σημαντικό αυτό έργο έδειξε ενδιαφέρον και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζει την τεράστια γεωπολιτική σημασία του τόσο για την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Υπογράφηκε διακρατική συμφωνία για το έργο των 2 δισ. ευρώ
Το Σάββατο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδηυ και του πρέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι μεταξύ άλλων συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν για κοινή συνάντηση Κύπρου-Γαλλίας-Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για ενδεχόμενη περαιτέρω αποσταθεροποίηση και επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εεκφράζοντας την κοινή τους ανησυχία για ενδεχόμενη περαιτέρω αποσταθεροποίηση και επιδείνωση της κατάστασης
Εταιρεία γαλλικών συμφερόντων στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Παράλληλα, προστίθεται ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (GSI), στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αυτό και εταιρείας γαλλικών συμφερόντων.
Σημειώνεται ότι «και οι δυο υπογράμμισαν τη σημασία του εν λόγω έργου κοινού ενδιαφέροντος ως προς την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται, συμφωνήθηκε και η πραγματοποίηση κοινής συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Προέδρου Macron στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Aναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά και στην επικείμενη Σύνοδο Ηγετών του Med9, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου, και στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος Μακρόν.
Η διακρατική συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ η διακρατική συμφωνία περιλαμβάνει τρία σημεία, τα οποία οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να υλοποιήσουν:
1. Η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το ύψος του εσόδου.
Πληροφορίες θέλουν αυτή να εκδίδεται εκτός απροόπτου από τη ΡΑΕΚ την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
2. Τον καταμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου σε αναλογία 50 – 50.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές, πρόκειται να θεσπίσει την προαναφερόμενη δέσμευση καταθέτοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση.
3. Η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης του έργου Great Sea Interconnector.
Αξίζει να σημειωθεί πώς η Κύπρος θα μπορεί πριν την απόφαση της για την είσοδο στο μετοχικο κεφάλαιο του Great Sea Interconnector να προχωρήσει σε due diligence και χωρίς να απαιτείται η έγκριση μελέτης κόστους – οφέλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕΚ μόλις η ελληνική κυβέρνηση ψηφίσει τη ρύθμιση για το γεωπολιτικό ρίσκο θα εκδώσει με τη σειρά της αντίστοιχη απόφαση.
Η επίσημη επιβεβαίωση του ΟΤ
«Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, υπεγράφη χθες το βράδυ, (Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024) Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης, μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαναστασίου», αναφέρεται σε κοινό δελτίο τύπου των υπουργείων ενέργειας των δύο χωρών.
«Στη βάση του Πλαισίου αυτού και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες», σημειώνεται.
Άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου
«Όπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Κατανόησης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα͘͘͘͘. Πρόκειται δε για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας», καταλήγει το δελτίο τύπου.
Το έργο
Το έργο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και έχει λάβει τη χρηματοδοτική στήριξη 657 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. καθώς έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ και το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2029.
Με την ηλεκτρική διασύνδεση η Κύπρος βγαίνει από τον ενεργειακό απομονωτισμό και αποκτά μία εναλλακτική ενεργειακή πύλη, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Κύπρου.
Latest News
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;