
Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, υπεγράφη χθες το βράδυ, (Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024) Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης, μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαναστασίου.
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Υπογράφηκε διακρατική συμφωνία για το έργο των 2 δισ. ευρώ
Στη βάση του Πλαισίου αυτού και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες.
Άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου
Όπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Κατανόησης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα͘͘͘͘. Πρόκειται δε για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.
Πηγές του ΟΤ σημειώνουν ότι με αυτό το κείμενο επισφραγίζεται η απόφαση των δύο κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τον Great Sea Interconnector, την ηλεκτρική διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διακρατική συμφωνία ήρθε ως αποτέλεσμα της έκδοσης της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον φορέα υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου η έναρξη ανάκτησης εσόδων του έργου από το 2025 καθώς και τη μεθοδολογία του εσόδου.
Φυσικά το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ξεμπλέχτηκε… μετά και τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.


Latest News

Νεφώσεις και αφρικανική σκόνη έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα - Νέο τεστ για τις μέρες του Πάσχα
Σήμερα 26 Μαρτίου η σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το επόμενο κρίσιμο τετραήμερο του Πάσχα και την αποφυγή μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σταθερά τα τιμολόγια της Protergia για τον Απρίλιο
Σταθερά διατηρεί τα τιμολόγια του ρεύματος η Metlen- Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος

Πόσο μειώθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο
Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ

Συνάντηση για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Η επιστολή στην Κομισιόν
Τη στήριξή τους στο έργο επιβεβαίωσαν οι 2 ρυθμιστές, ΡΑΑΥΕ και ΡΑΕΚ - Η επιστολή στην Κομισιόν

ΡΑΑΕΥ: Από τον Ιούνιο η δυνατότητα online αλλαγής προμηθευτή ρεύματος
Τι προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας

Μην επαναλάβετε το λάθος της Γερμανίας - To καμπανάκι της Iberdrola για τους πυρηνικούς σταθμούς
Ο πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στην Ισπανία

Πρώτο crash test για το ηλεκτρικό σύστημα την 25η Μαρτίου – Ο κίνδυνος για μπλακ άουτ
Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιείται σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το κρίσιμο τετραήμερο του Πάσχα και την αποφυγή μπλακ άουτ

Μανουσάκης για το GSI: Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύσει τον ΑΔΜΗΕ
Ο Μανούσος Μανουσάκης μίλησε για το καλώδιο Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ αλλά και για τις διασυνδέσεις των νησιών

ΑΔΜΗΕ: Αίτημα ένταξης της νέας διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας στο PCI/PMI
Το υποβρύχιο τμήμα του έργου υπολογίζεται σε 240 χλμ. ενώ τα υπόγεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 χλμ.

Γιατί απειλούμαστε με μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τα crash test για 25η Μαρτίου και Πάσχα
«Κόφτης» στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή – Ο εκρηκτικός συνδυασμός υψηλής προσφοράς ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης για ρεύμα