Ο γαλλικός κολοσσός του πετρελαίου, TotalEnergies, έχει αρχίσει να ψάχνει την αγορά για πλατφόρμες βαθέων υδάτων και την υποστήριξη πλοίων ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει την άντληση τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στην ανοικτή θάλασσα του Σουρινάμ στα βορειοανατολικά της Νότιας Αμερικής, ανέφεραν στο Bloomberg ανώνυμες πηγές.

TotalEnergies: H παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του guidance β’ τριμήνου

Η εξερεύνηση και η ανάπτυξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη λεκάνη του Ατλαντικού είναι πλέον ζωντανή περισσότερο από ποτέ, μετά τις τεράστιες επενδύσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γουιάνας με επικεφαλής την ExxonMobil και τα σχέδια της TotalEnergies να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στη γείτονα χώρα της Γουιάνα, το μικροσκοπικό Σουρινάμ.

Η ΤotalEnergies φέρεται να εξοπλίζει ένα σκάφος παραγωγής 200.000 βαρελιών πετρελαίου σε ημερήσια βάση

Το Σουρινάμ είναι χώρα της Νότιας Αμερικής με έκταση 163.270 τ.χλμ. και πληθυσμό 616.500 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021. Συνορεύει δυτικά με τη Γουιάνα, ανατολικά με τη Γαλλική Γουιάνα και νότια με τη Βραζιλία. Από τα βόρεια βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Αποτελεί τη μικρότερη σε έκταση χώρα στη Νότια Αμερική.

Πολλές ανακαλύψεις της TotalEnergies στην περιοχή

Η TotalEnergies, η οποία συνεργάζεται με την APA Corp offshore Suriname, έχει ήδη κάνει αρκετές ανακαλύψεις στην περιοχή. Οι εταιρείες αναμένεται να λάβουν ήδη τον επόμενο μήνα την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την ανάπτυξη μέρους των κοιτασμάτων αυτών, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ο γαλλικός κολοσσός φέρεται να έχει παραγγείλει ένα κύτος για ένα σκάφος παραγωγής 200.000 βαρελιών σε ημερήσια βάση, το πιο σαφές σημάδι μέχρι τώρα ότι η εταιρεία θα κινηθεί για την ανάπτυξη του έργου.

«Έχουν προβεί σε κράτηση αυτού του κύτους», είπε στο Bloomberg ο Annand Jagesar, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Σουρινάμ, Staatsolie.

«Δεν πρόκειται να πληρώσει κάποιος τόσα πολλά χρήματα για να το έχει να κάθεται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο CEO της Staatsolie.

Η TotalEnergies και η APA σχεδιάζουν να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο Block 58 έως το τέλος του 2024, με στόχο την έναρξη της εξόρυξης το 2028.

Οι ανακαλύψεις αργού πετρελαίου στο Σουρινάμ έχουν ανοίξει πρόσβαση σε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα, εκτιμούν οι αναλυτές της Wood Mackenzie. Η εταιρεία συμβούλων ανέφερε επίσης ότι τη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής κάνοντας λόγο για αποθέματα περίπου 12,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών σε αποθέματα φυσικού αερίου.

Συνολικά εννέα υπεράκτιες ανακαλύψεις έχουν γίνει στο Σουρινάμ τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά η εμπορική ανάπτυξη οποιασδήποτε από αυτές βρίσκεται ακόμη στο μέλλον.

Το Σουρινάμ θεωρείται συχνά ως υποψήφιος για επανάληψη της πετρελαϊκής έκρηξης της Γουιάνας, καθώς οι δύο γειτονικές χώρες μοιράζονται μια λεκάνη υδρογονανθράκων. Ωστόσο, οι προσπάθειες εξερεύνησης χρειάστηκαν περισσότερο στο Σουρινάμ και η κολοσσιαία επιτυχία της Exxon με το Stabroek Block και τις δωδεκάδες ανακαλύψεις της δεν έχει ακόμη αντιγραφεί στη γειτονική της Γουιάνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια