Στον σχηματισμό της νέας γαλλικής κυβέρνησης κατέληξαν σήμερα Σάββατο 21/9 οι πολυήμερες διαβουλεύσεις που είχε με πολιτικούς παράγοντες και κόμματα ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν.

Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία

Ο κεντροδεξιός Ζαν-Νοελ Μπαρό, από το κόμμα MoDem, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Αντουάν Αρμάν, από το κόμμα του Γάλλου προέδρου, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Στο υπουργείο Στρατιωτικών παραμένει ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού.

Υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη ανέλαβε ο Μπενζαμέν Χαντάντ, επίσης προερχόμενος από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, όπως άλλωστε και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζεόν.

Η αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ανίκ Ζενεβάρ ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η Ρασιντά Ντατί παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το δύσκολο έργο του Μπαρνιέ

Έχοντας και ο ίδιος μακρά θητεία και προσωπικές γνωριμίες στις Βρυξέλλες (ως επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και ως διαπραγματευτής της ΕΕ στο Brexit), ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει ζητήσει από την ΕΕ χρονική παράταση σε ό,τι αφορά την κατάθεση της δημοσιονομικής στρατηγικής με ορίζοντα το 2027.

Αμεσος στόχος του γάλλου πρωθυπουργού είναι πλέον να καταρτίσει ένα συναινετικό προϋπολογισμό για το 2025. Γνωρίζει ότι επί συνόλου 577 βουλευτών στη νέα Εθνοσυνέλευση ο ίδιος και η κυβέρνηση που όρισε έχουν εξασφαλίσει προσώρας την στήριξη μόνο των 168 βουλευτών του συνασπισμού που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν και των 46 βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο οποίο ο ίδιος ανήκει.

Υπενθυμίζεται ότι δίχως να δεσμεύεται από την «δεδηλωμένη», ο Μακρόν είχε τη δυνατότητα να διορίσει για πρωθυπουργό και τον κηπουρό του. Αλλά δεν το τερμάτισε, διόρισε πρωθυπουργό από την τέταρτη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα