Παράταση μίας εβδομάδας πήρε η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την διεκδίκηση του ομίλου Avramar, η οποία τυπικά έληξε χθες, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, πηγές της αγοράς με γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν στον ΟΤ πως η αγωνία δεν αποκλείεται να παραταθεί ακόμη μία εβδομάδα, κάτι που θα το γνωρίζουμε την ερχόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Avramar: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση σε νέο επενδυτή – Οι υποψήφιοι

Ο λόγος που δόθηκε η παράταση στα τρία επιχειρηματικά σχήματα που πέρασαν στην τελική φάση, ήτοι το ισπανικό fund Atitlan, τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge και το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Diorasis, βασικό μέτοχο της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish, προκειμένου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, αφορά τεχνικά ζητήματα, λένε οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες: Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Alpha δεν θέλουν να χρονίσει η υπόθεση της Avramar, καθώς τα αποθέματα βιομάζας που διαθέτει η εταιρεία μειώνονται ταχύτατα λόγω της έλλειψης ρευστότητας και παρά την τονωτική ένεση των 20 εκατ. ευρώ που δόθηκε ως ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Με απλά λόγια η Avramar με σχεδόν μηδενικό περιθώριο κέρδους πουλά μικρά ψάρια, βάρους 200-250 γραμμαρίων, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για ιχθυοτροφές, με αποτέλεσμα να υπάρχει σταδιακή απίσχνανση του βασικού της asset.

Το τελευταίο μίλι στη διάσωση της Avramar και τα αγκάθια

Σε κάθε περίπτωση το τελευταίο μίλι στη διάσωση της Avramar, leader των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, που προήλθε από την τριπλή συγχώνευση των εταιρειών Νηρεύς, Σελόντα και Ανδρομέδα, είναι επίπονο και απαιτητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα drafts που κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους έχουν ήδη γνωστοποιήσει στις τράπεζες, οι προσφορές κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, την ώρα που το χρέος μόνο προς τις τράπεζες φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το «κούρεμα» που θα εξασφάλιζε πλήρη βιωσιμότητα την επόμενη μέρα ξεπερνά το 70%, λένε παράγοντες του κλάδου «και ενδεχομένως τέτοιο ποσοστό να είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές», προσθέτουν.

Ένα επιπλέον ζήτημα σχετίζεται με την αποφυγή της δημιουργίας ενός σχήματος που να διαθέτει παραγωγική δυναμική, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη δεσπόζουσα θέση και να οδηγήσει στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μια τέτοια κατάσταση θα απαιτούσε χρονοβόρες διαδικασίες για την επίλυσή της (σ.σ. στην προηγούμενη περίπτωση χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες), ωστόσο, στην παρούσα περίπτωση δεν υπάρχει περιθώριο για απώλεια χρόνου, καθώς η Avramar χρειάζεται άμεση κεφαλαιακή και επιχειρησιακή υποστήριξη προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία της.

Γρήγορες διαδικασίες

Σε ό,τι αφορά το πρακτικό της υπόθεσης μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών οι τράπεζες θα αξιολογήσουν τις προτάσεις και μέσα σε ένα διάστημα περί τις 15-20 μέρες θα κληθούν να αναδείξουν τον προτιμητέο επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του διαγωνισμού για λογαριασμό των τραπεζών «τρέχει» η Deloitte.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις