«Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μείζονες προκλήσεις ως συνέπεια των mega trends της εποχής μας, του αυτοματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης, των ψηφιακών πλατφορμών, της ρομποτοποίησης και της κλιματικής αλλαγής» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη, στο φόρουμ «Το μέλλον της εργασίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», που συνδιοργανώνουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, στη Φλώρινα.
Η κ. Λυτρίβη τόνισε ότι «ο κόσμος της εργασίας αλλάζει και είναι αναπόφευκτος ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη νέων διαδικασιών προσαρμογής». Υπογράμμισε ότι με κριτήριο την ποιότητα της εργασίας και το βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου, πρέπει «να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο άξονα μεταξύ της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, των συνθηκών εργασίας και της κοινωνικής προστασίας, με στόχο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας». Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά, ύστερα από περίπου 50 χρόνια, η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας υφίσταται ριζική ανανέωση και περνά σε μια νέα εποχή, στοχεύοντας στην διασύνδεση της με την αγορά εργασίας».
«Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και προστατεύονται από καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου»
130 νέοι οδηγοί κατάρτισης
Μίλησε για την ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης, με 130 νέους σύγχρονους Οδηγούς Κατάρτισης, με τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως κατάρτισης, αλλά και την ενίσχυση της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού. «Τα γραφεία σταδιοδρομίας στα νέα πολυδύναμα κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης φιλοδοξούμε να αποτελέσουν το σημείο επαφής ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και την αγορά εργασίας» σημείωσε η κ Λυτρίβη, τονίζοντας ότι «καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα σε δύο συστήματα που δεν συνομιλούσαν ποτέ».
«Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2019. H Ελλάδα αλλάζει χρονιά με τη χρονιά, ωστόσο ξέρουμε ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο της υπερδεκαετούς κρίσης» τόνισε η κ. Λυτρίβη και απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που υλοποίησε η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που επεκτείνεται σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000. Επεσήμανε ότι «η επέκταση της στον τουρισμό και τον επισιτισμό θα αγγίξει συνολικά περίπου 1.500.000 εργαζόμενους».
«Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και προστατεύονται από καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου» κατέληξε η κ. Λυτρίβη.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, υπεραμύνθηκε της ανάπτυξης μιας ισχυρής βάσης παραγωγής, της στήριξης του ταλαντούχου εργατικού δυναμικού και με δημιουργικές θέσεις εργασίας που θα εκπληρώνουν τις επιθυμίες των ατόμων. Περιέγραψε με μελανά χρώματα τις πολιτικές της κυβέρνησης στο χώρο της εργασίας, σημειώνοντας ότι «από το 2019 οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 18%, όταν το ίδιο διάστημα στην ΕΕ οι μισθοί αυξήθηκαν 38,3%». Σημείωσε ότι «διαθέτουμε το χαμηλότερο μερίδιο εξαγωγών βιομηχανοποιημένων προϊόντων στην Ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ».
Χαρακτήρισε ως «παραγωγικά ξεπερασμένο και μακροοικονομικά αναποτελεσματικό» το μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που χειροτερεύει κι άλλο την σχέση μισθών-κερδών εις βάρος του κόσμου της εργασίας.
«Χρειαζόμαστε άλλου είδους προσεγγίσεις σε υποδομές γύρω από τις οποίες θα οργανωθούν οι επιχειρήσεις, και δημόσια αγαθά τα οποία θα παρέχονται με έναν δίκαιο και καθολικό τρόπο που θα διευκολύνουν τους πολίτες» κατέληξε ο βουλευτής ο ΠΑΣΟΚ.
ΓΣΕΕ για κατάργηση Επιτρόπου Απασχόλησης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι «τα συνδικάτα στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα υπάρχει η ανάγκη οι εργαζόμενοι να διαπραγματεύονται τις συνθήκες της εργασίας τους και τις αδικίες ή αυθαιρεσίες στις αμοιβές τους» ενώ σχολίασε με αρνητικό τρόπο τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ δεν υπάρχει επίτροπος Απασχόλησης, αλλά το χαρτοφυλάκιο δεξιοτήτων και ανθρώπου. «Είναι υποβάθμιση του κόσμου της εργασίας» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος και «αυτό δεν είναι σημάδι αισιοδοξίας για το μέλλον».
Στην έναρξη των εργασιών του φόρουμ, που συμμετείχε και παρακολούθησε στο μεγαλύτερο μέρος του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στην ιστορία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, το οποίο ιδρύθηκε το 1941 και ο πρώτος πρόεδρός του, ο Αριστείδης Αριστείδου συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές και εκτελέστηκε το 1943 στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη