Η Γερμανία επιδιώκει να καθυστερήσει τη ΕΕ σε ορισμένους από τους κανόνες που επιχειρεί να επιβάλει στο πράσινο υδρογόνο και τον τρόπο παραγωγής του, με στόχο να επιτρέψει στη βιομηχανία της να αναπτυχθεί και να παράγει καθαρό υδρογόνο με χαμηλότερο κόστος.
Υδρογόνο: Πώς μπορεί να αλλάξει το μέλλον της διαστημικές εξερεύνησης
Για τον σκοπό αυτό, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απέστειλε επιστολή του προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, και έφερε στη δημοσιότητα το Bloomberg.
Η ΕΕ και η Γερμανία θέλουν να επενδύσουν σημαντικά στο πράσινο υδρογόνο ως καύσιμο για τη βιομηχανία.
Η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου και τη βοήθεια της απορρόφησης του, καθώς και άλλων παραγώγων όπως η αμμωνία, σε ενεργοβόρες βιομηχανικές διεργασίες και σε κλάδους που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, όπως οι μεταφορές.
Το μπλοκ στοχεύει να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους και να εισάγει άλλα 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το 2028 «εκτός εάν το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη απελευθερωθεί σε μεγάλο βαθμό, είναι σημαντικό να αντιστοιχιστεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου με πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Η αποκαλούμενη ιδέα της «προσθετικότητας» είναι να διασφαλιστεί ότι η αυξημένη παραγωγή υδρογόνου συμβαδίζει με νέες δυναμικότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με την ΕΕ.
Πράσινο υδρογόνο: Τι προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας
Αυτός ο κανόνας «προσθετικότητας» θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι το 2035, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός στην επιστολή του προς την ΕΕ, λέγοντας ότι «η πραγματικότητα έχει δείξει ότι αυτές οι απαιτήσεις ήταν ακόμη πολύ υψηλές και επιβραδύνουν την άνοδο των έργων για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία και πολλά άλλα κράτη μέλη».
Επιπλέον, ο υπουργός έγραψε: «Πολλές εταιρείες μου είπαν ότι οι προϋποθέσεις συχνά δεν επιτρέπουν την οικονομική υλοποίηση έργων ηλεκτρόλυσης στη Γερμανία».
Ενώ η Γερμανία υποστηρίζει και δεσμεύεται στους κανονισμούς της ΕΕ, η καθυστέρηση της σταδιακής εισαγωγής των κριτηρίων προσθετικότητας θα βοηθούσε τη βιομηχανία να επιταχύνει την ανάπτυξή της, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.
Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στη Γερμανία να χορηγήσει κρατική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της κατασκευής ενός συστήματος αγωγών για τη μεταφορά υδρογόνου.
Η Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το γερμανικό καθεστώς για τη στήριξη της κατασκευής του Δικτύου Πυρήνα Υδρογόνου (HCN). Το δίκτυο αναμένεται να είναι η ραχοκοκαλιά των αγωγών μεταφοράς υδρογόνου σε μεγάλες αποστάσεις στη Γερμανία και μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς υδρογόνου που θα συνδέει πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας