
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την επαγρύπνηση και την πρόληψη, καθώς είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να υποστηρίζουμε όσους επηρεάζονται από τη νόσο.
Το 2022 στην Ελλάδα το 5% των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω είχε άνοια, ποσοστό που ανέρχεται στα 200.000 άτομα. Το 2020, πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με άνοια, με την πιο συχνή μορφή της να αποτελεί την νόσο του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αυτός ο αριθμός θα διπλασιάζεται σχεδόν κάθε 20 χρόνια, φτάνοντας τελικά τα 78 εκατομμύρια το 2030 και τα 139 εκατομμύρια το 2050.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Προετοιμαστείτε για πανδημία Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 40% όλων των περιπτώσεων άνοιας μπορεί ενδεχομένως να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι καλές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης και της διαχείρισης προβλημάτων υγείας, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου.
Η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι δίαιτες όπως η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα MIND μπορούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Τώρα σε νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο στο JAMA Network Open, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερες ενδείξεις ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ειδικά τσάι, κόκκινο κρασί και μούρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ειδικά για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Τα φλαβονοειδή προστατεύουν από Αλτσχάιμερ και άνοια
Η μελέτη περιελάμβανε 121.986 ενήλικες ηλικίας 40 έως 70 ετών από τη μελέτη UK Biobank. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα αναφορικά με την 24ωρη διατροφική πρόσληψη κάθε συμμετέχοντα και διαμόρφωσαν ένα σκορ με βάση πόσες μερίδες τροφών και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή κατανάλωναν την ημέρα.
Η αξιολόγηση περιελάμβανε τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τσάι (μαύρο και πράσινο), κόκκινο κρασί, μήλα, μούρα, σταφύλια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, γλυκές πιπεριές, κρεμμύδια και μαύρη σοκολάτα.
Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης εννέα ετών, οι επιστήμονες εντόπισαν τους συμμετέχοντες που εμφάνισαν άνοια και έλεγξαν εάν είχαν γενετική προδιάθεση, υπέρταση ή συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην πρόσληψη φλαβονοειδών, εκείνοι που κατανάλωναν έξι επιπλέον μερίδες την ημέρα από τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή φάνηκαν να έχουν 28% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Τι ισχύει για τα άτομα με γενετική προδιάθεση
Οι συμμετέχοντες με συμπτώματα κατάθλιψης ή γενετική προδιάθεση με υψηλή βαθμολογία στην πρόσληψη φλαβονοειδών φάνηκαν να έχουν 48% και 43% μειωμένο κίνδυνο αντίστοιχα.
Επιπλέον, η κατανάλωση τσαγιού, κόκκινου κρασιού και μούρων συσχετίστηκε με τη σημαντικότερη μείωση του κινδύνου, με το τσάι να παρουσιάζει τις ισχυρότερες συσχετίσεις.
Οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική τους δράση στα υψηλά επίπεδα υποκατηγοριών φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες.
Τα οφέλη του κρασιού παραμένουν ασαφή
Ενώ η μελέτη υποδηλώνει ότι το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να ωφελήσει την εγκεφαλική λειτουργία, τα ευρήματα παραμένουν αντιφατικά.
Για παράδειγμα, ενώ πρόσφατη έρευνα που διερεύνησε την κατανάλωση αλκοόλ αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες που προτιμούσαν να πίνουν κρασί φάνηκαν να έχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με το αλκοόλ, άλλες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για περισσότερες από 200 διαφορετικές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Nature Medicine.
Πηγή: Vita


Latest News

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
O ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πέθανε σε ηλικία 90 ετών

Νταν Κιούριακ: Οι Καναδοί αισθάνονται ότι έχουν δεχτεί επίθεση
Δύο χρόνια ανάπτυξης θα κοστίσουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον Καναδά δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνεργάτης του CD Howe Institute

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αλλαγή ώρας: Γιατί γίνεται πάντα Κυριακή – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά
Η αλλαγή ώρας μπορεί να αναστατώσει το σώμα μας, να προκαλέσει αϋπνίες, ημικρανίες και πονοκεφάλους

Το Χόλιγουντ «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» της νέας εποχής Τραμπ
Ο τυφώνας Τραμπ οδηγεί και σε αλλαγές στο Χόλιγουντ - Τι ζητούν τώρα οι εταιρείες από τους δημιουργούς

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Τα σχέδια του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη
Το NBA σχεδιάζει την δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ευρώπη εκ του μηδενός

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Πού πήγαν οι CEOs των 100 εκατομμυρίων δολαρίων;
Ο αριθμός των πακέτων αμοιβών άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων άρχισε να μειώνεται