Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD έχει προχωρήσει στον πλήρη έλεγχο της κοινοπραξίας που είχε στην Κίνα με τη Mercedes-Benz Group AG. Την ώρα που όλο και περισσότερες διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες εισέρχονται στην κινεζική αγορά, τη μεγαλύτερη του κόσμου, ο γερμανικός κολοσσός αποφασίζει να αποχωρήσει.

Η BYD απέκτησε το υπόλοιπο 10% των μετοχών που δεν κατείχε ήδη σε μια εταιρεία που ιδρύθηκε για την εμπορία της μάρκας ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής ποιότητας Denza, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

BYD: Ο κινεζικός κολοσσός των ΕV ετοιμάζει εργοστάσιο στο Πακιστάν

Με αυτόν τον τρόπο τερματίζει μια 13ετή συνεργασία και εισέρχεται στην περίοδο αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έως και 36,3%, με τη σχετική ψηφοφορία από τα κράτη μέλη να έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Ιδρύθηκε το 2011

Η Denza, που έχει συσταθεί ως Shenzhen BYD New Energy Co., ιδρύθηκε από την BYD και τη Mercedes το 2011 με την καθεμιά να κατέχει ποσοστό 50%.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών της Denza ήταν σε κρίση, καθώς οι πωλήσεις της δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της Mercedes, η οποία φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να τερματίσει το εγχείρημα. Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες διαψεύστηκαν.

Λόγω του αβέβαιου μέλλοντος της Denza, εκπονήθηκε ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανακοινώθηκαν αλλαγές στη δομή της κοινής επιχείρησης τον Δεκέμβριο του 2021. Διακόπηκε η παραγωγή του μη δημοφιλούς SUV Denza X και η κοιπραξία άλλαξε το όνομά της σε Shenzhen Denza New Energy Vehicle Co. Με τη σειρά του, ο Όμιλος Mercedes-Benz μείωσε τις μετοχές του από 50% σε 10% υπέρ του υψηλότερου ποσοστού 90% της BYD.

Μετά από μια επαναφορά στρατηγικής το επόμενο έτος, η Denza βρήκε νέα δημοτικότητα στα πολυτελή φορτηγά της με το minivan D9 που κατατάσσεται ως το best-seller στην κατηγορία για το 2023. Σύμφωνα με αναφορές εγχώριων μέσων, η Denza πρόκειται να λανσάρει το μοντέλο Z9GT αργότερα αυτή την εβδομάδα με τιμή προπώλησης που ξεκινά από 339.800 γιουάν ($47.900).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή