
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FINMA διέταξε τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με τους χειρισμούς της Credit Suisse όσον αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευσή της το 2023, όταν η τράπεζα εξαγοράστηκε από τη μακροχρόνια ανταγωνίστριά της UBS, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η FINMA εξετάζει τους 15 μήνες που προηγήθηκαν της συγχώνευσης που οργανώθηκε με κρατική πρωτοβουλία τον περασμένο Μάρτιο, για τον οποίο, όπως αναφέρει, ερωτήθηκαν σχεδόν δώδεκα νυν ή πρώην υπάλληλοι των δύο τραπεζών.
UBS: Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στηρίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η FINMA έχει αναθέσει τη διενέργεια του ελέγχου της διαχείρισης της κρίσης στην Credit Suisse, στη δικηγορική εταιρεία Wenger Plattner, η οποία διεξήγαγε τις συνεντεύξεις, ανέφερε η εφημερίδα.
Ο διορισμός αυτός ακολούθησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, μια «μυστική» εντολή που εξέδωσε η FINMA τον Σεπτέμβριο του 2023 και με την οποία ενημέρωνε τις τράπεζες ότι ήθελε να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η Credit Suisse χειρίστηκε την κρίση. Οι συνεντεύξεις του προσωπικού θα έπρεπε να δείξουν εάν οι αρχές είχαν παραπλανηθεί από την τότε διοίκηση της Credit Suisse, ανέφερε η εφημερίδα.
Η έρευνα περιλαμβάνει ερωτήματα όπως πότε κατέστη σαφές ότι η Credit Suisse δεν μπορούσε πλέον να σωθεί, ποια ήταν η ρευστότητα της τράπεζας, πώς έδειχναν τα ίδια κεφάλαιά της και πώς ήταν γενικά η διοίκησή της, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα.
Σε μια έκθεση που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο, η FINMA ανέφερε ότι η Credit Suisse έφτασε κοντά στην κατάρρευση μήνες πριν από την εξαγορά της και υποστήριξε την ανάγκη για ισχυρότερες εξουσίες για την εποπτεία των τραπεζών.
Μια ελβετική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χειρίστηκαν την κατάρρευση της Credit Suisse αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της αργότερα μέσα στο έτος.
Τον Απρίλιο οι ελβετικές αρχές έθεσαν μια δέσμη μέτρων -συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για την UBS- με στόχο να αποτρέψουν την επανάληψη της κατάρρευσης.
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει τις προτάσεις αυτές μετά τη δημοσίευση της κοινοβουλευτικής έκθεσης.
Οι επικριτές της εξαγοράς του πρώην ελβετικού τραπεζικού κολοσσού υποστηρίζουν ότι οι ελβετικές αρχές θα μπορούσαν να διατηρήσουν την τράπεζα ως ξεχωριστή επιχείρηση, αλλά άργησαν να δράσουν και θα έπρεπε να είχαν δώσει μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις ότι θα επιβίωνε. Οι αρχές υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους και υπέδειξαν τις αδυναμίες της Credit Suisse για την κατάρρευση.


Latest News

Η Ιταλία δεν θα χρησιμοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής, λέει ο υπουργός Οικονομίας
Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας δηλωσε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουν το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση

Οι τρεις στρατηγικές των ευρωπαϊκών εταιρειών για να αντιμετωπίσουν τους δασμούς Τραμπ
Οι περισσότερες εταιρείες από την Ευρώπη επιλέγουν μεταξύ τριών στρατηγικών για να αντιμετωπίσουν την «καταιγίδα» δασμών Τραμπ

Οι δασμοί θα μειώσουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, λένε αναλυτές
Η Goldman Sachs υποθέτει ότι οι καθαρές τιμές των νέων οχημάτων στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά περίπου 2.000 έως 4.000 δολάρια στο επόμενο χρονικό διάστημα

Ο Τραμπ εξαιρεί τηλέφωνα, υπολογιστές και τσιπ από τους νέους δασμούς
Η νέα δασμολογική οδηγία περιλαμβάνει επίσης εξαιρέσεις για άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα από τους δασμούς του Τραμπ

Ποιος σκότωσε την παγκοσμιοποίηση; – Οι δασμοί Τραμπ και τα πυρά κατά πάντων
Μέσα στο χάος, έχει προκληθεί σημαντική μακροπρόθεσμη ζημιά όχι μόνο στην πολιτική αξιοπιστία του Τραμπ, αλλά και στην ανθεκτικότητα της παγκοσμιοποίησης

Ταϊβάν και ΗΠΑ σε συνομιλίες για τους δασμούς
Η Ταϊβάν, όπου εδρεύει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, η TSMC , επιδιώκει εδώ και καιρό μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Συμφωνία Αργεντινής - ΔΝΤ για νέο πακέτο στήριξης 20 δισ. δολ.
Η συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ ακολουθεί αυτή με την Παγκόσμια Τραπεζα που θα προσφέρει 12 δισ. δολ.

«Καμπανάκι» από έρευνα της ΕΚΤ - Ο εμπορικός πόλεμος έρχεται αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη φεύγει
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται όσο αυξάνονται οι φόβοι των γεωπολιτικών εντάσεων, δείχνει νέα έρευνα της ΕΚΤ. Πιο ανήσυχοι όλων οι Έλληνες.

Στα... «βαθιά νερά» αναζητεί ο Τραμπ την απάντηση στην Κίνα
Οι ΗΠΑ συντάσσουν εντολή για τη συλλογή «όζων» από τον βυθό του Ειρηνικού για ορυκτά που χρησιμοποιούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών

OT Delphi Economic Forum X-Qubad Talabani: Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι ασφαλές και ανοιχτό σε επενδύσεις – Οι σχέσεις με την Ελλάδα
ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Qubad Talabani, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X, είπε ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα»