Στην Ελβετία, οι πολίτες απέρριψαν ένα κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά φέτος που απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα πρόταση προσαρμογής του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας στα νέα δημογραφικά δεδομένα.

Ασφαλιστικό: 6 αλλαγές το φθινόπωρο

Το νομοσχέδιο για την αύξηση των κρατήσεων στους μισθούς και τη μείωση των συντάξεων – προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής – υποστηρίχθηκε μόλις από το 32,9% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τα τελικά κυβερνητικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Tα ελβετικά συνδικάτα υποστήριξαν ότι το σχέδιο ήταν απάτη επειδή οι εργαζόμενοι έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα ενώ θα έπαιρναν λιγότερα

«Τώρα κολλήσαμε στο status quo», ανέφερε σε δήλωσή του το κορυφαίο επιχειρηματικό λόμπι economysuisse της Ελβετίας. Ανεξάρτητα από αυτό, «θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις λόγω της δημογραφικής αλλαγής, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της αλλαγής των μοντέλων εργασίας», πρόσθεσε.

Το σχέδιο είχε επίσης προβλέψει υψηλότερες πληρωμές σε άτομα με χαμηλό εισόδημα. Ιδιαίτερα οι γυναίκες θα είχαν κέρδος από αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο, τα συνδικάτα συγκέντρωσαν περισσότερες από 50.000 υπογραφές για να το αμφισβητήσουν σε δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο ήταν απάτη επειδή οι εργαζόμενοι έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα ενώ θα έπαιρναν λιγότερα.

«Έχουμε ακόμα ένα άλυτο πρόβλημα, δηλαδή το χάσμα στις συντάξεις για τις γυναίκες», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SRF η Μάγια Γκραφ, βουλευτής των Πρασίνων που είχε υποστηρίξει το νομοσχέδιο σε κόντρα με την πλειοψηφία του κόμματός της. Οι γυναίκες λαμβάνουν 44% λιγότερα από τους άνδρες σε παροχές από τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία, είπε η Γκραφ. «Επομένως, οι γυναίκες συνεχίζουν να διατρέχουν τον κίνδυνο να διολισθήσουν στη φτώχεια σε μεγάλη ηλικία».

Οι πολίτες καταψήφισαν επίσης μια πρωτοβουλία για την επέκταση της προστασίας των φυσικών καταφυγίων και ως εκ τούτου τον περιορισμό της κατασκευής. Οι δημοσκοπήσεις πριν από την κάλπη είχαν προβλέψει και τα δύο αποτελέσματα. Η συμμετοχή ήταν στο 45%.

Το δεύτερο δημοψήφισμα στην Ελβετία σε λίγους μήνες

Τον Μάρτιο, οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει μια πρόταση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και στη συνέχεια σύνδεσή της με το προσδόκιμο ζωής. Αντίθετα, πλειοψήφισε η πρόταση υπέρ ενός σχεδίου αύξησης των συντάξεων με 13η ετήσια καταβολή. Για να καλύψει αυτή τη ζήτηση, η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να αυξήσει τον φόρο επί των πωλήσεων.

Όσον αφορά τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία – τον δεύτερο πυλώνα του ελβετικού συνταξιοδοτικού συστήματος – η κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει τώρα να καταρτίσει μια εναλλακτική μεταρρύθμιση για να καταστήσει το σύστημα ασφαλές για το μέλλον. Ενώ τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουνν ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν υπάρχουν σκληρές προθεσμίες για το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρακάμψει τις ευθύνες της για τις συντάξεις, είπε η υπουργός Εσωτερικών Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ σε δημοσιογράφους στη Βέρνη, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελβετία τηρεί τις υποσχέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για μια αξιοπρεπή και οικονομικά ασφαλή ζωή σε μεγάλη ηλικία για όλους».

Στο σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, οι πολίτες ψηφίζουν έως και τέσσερις φορές το χρόνο για θέματα που κυμαίνονται από τη φορολογία έως τους κανόνες για τον τρόπο εκτροφής των αγελάδων. Το ότι ένα κυβερνητικό σχέδιο απορρίπτεται σε δημοψήφισμα είναι ασυνήθιστο, σύμφωνα με δημοσκόπους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή