Τα πιο ακριβά σπίτια του Λονδίνου δυσκολεύονται να πουληθούν, με τη ζήτηση και τις προσφορές να μειώνονται. Σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας ακινήτων Knight Frank, υπήρξαν 22% λιγότερες πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών (13,2 εκατομμύρια δολάρια) τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο από το 2022-23, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Πολυτελή ακίνητα: Ποιος κροίσος παραπλάνησε ιδιοκτήτη για να πετύχει καλύτερη τιμή

Η εικόνα είναι πιο ζοφερή για τα ακριβότερα ακίνητα: Υπήρξαν μόλις 10 πωλήσεις άνω των 30 εκατομμυρίων λιρών, σε σύγκριση με 38 την προηγούμενη περίοδο. Συνολικά, ο όγκος πωλήσεων super prime στο Λονδίνο ανήλθε σε 2,77 δισεκατομμύρια λίρες τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, από 4,3 δισεκατομμύρια λίρες την περίοδο που έληξε τον Ιούλιο του 2023.

«Το κλίμα στο κεντρικό Λονδίνο έχει χειροτερέψει σημαντικά», λέει η Camilla Dell, ιδρύτρια της Black Brick. «Η τρέχουσα αγορά μου θυμίζει λίγο την οικονομική κρίση όσον αφορά αυτό που βλέπω όσον αφορά τον όγκο των διαθέσιμων μετοχών, τις μειώσεις τιμών και τη νευρικότητα στην αγορά από τους πωλητές».

Οι χρηματιστές αποδίδουν μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας της αγοράς στις εκλογές του Ιουλίου, οι οποίες επισημάνθηκαν ότι θα ήταν μια αλλαγή στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε μια ηχηρή νίκη, βρισκόταν σταθερά υψηλότερα στις δημοσκοπήσεις από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία για πάνω από μια δεκαετία. Τα υψηλά επιτόκια επιβάρυναν επίσης το κλίμα. Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε την πρώτη της περικοπή σε τέσσερα χρόνια μόλις τον Αύγουστο.

Αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα έχει πλέον μετατοπιστεί στις επιπτώσεις της νέας κυβέρνησης, ειδικά στην αβεβαιότητα γύρω από ένα νέο φορολογικό καθεστώς, λέει ο Stuart Bailey, επικεφαλής των πωλήσεων super prime στο Λονδίνο στην Knight Frank. Αυξήσεις φόρων έχουν προταθεί από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αυξήσεων στα κεφαλαιακά κέρδη και τους φόρους κληρονομιάς, οι οποίες θα αποκαλυφθούν στον επερχόμενο προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει οριστεί για τις 30 Οκτωβρίου.

Είναι επίσης πιθανό ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το σύστημά της για τα 74.000 άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πληρώνουν φόρο για το εισόδημά τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστό ως “non-doms”. Αυτοί περιλαμβάνουν μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και εκείνους που έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα χρηματοδότησης. περισσότερο από το 20% των τραπεζιτών με τα υψηλότερα κέρδη στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν non-doms κάποια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του 2022.

Ως γνωστόν, η σύζυγος του Rishi Sunak, πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, διεκδίκησε επίσης καθεστώς non-dom.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή