Η Ναμίμπια προσελκύει πολλές επενδύσεις χάρη σε μερικές πολλά υποσχόμενες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του τομέα ορυκτών καυσίμων της.

Ναμίμπια: Κατά της Γερμανίας για την υποστήριξή της στο Ισραήλ

Εκτός από τα σχέδια για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ναμίμπια έχει επίσης προσελκύσει εκατομμύρια σε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα του πράσινου υδρογόνου.

Ο ενεργειακός τομέας της Ναμίμπια θα μπορούσε να ξεπεράσει τον τομέα εξόρυξη ως τον κύριο οικονομικό μοχλό ανάπτυξης

Η ταχεία αύξηση των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ναμίμπια θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα της νοτιοδυτικής Αφρικής να γίνει σημαντικός κόμβος ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και, σε αντίθεση με τις ελπίδες των περιβαλλοντολόγων, ο υπουργός Ενέργειας της Ναμίμπια είπε ότι η χώρα δεν θα βιαστεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Ποιοι κολοσσοί επενδύουν στη Ναμίμπια

Αρκετές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επενδύουν σε δραστηριότητες εξερεύνησης στη Ναμίμπια μετά από πολυάριθμες ανακαλύψεις αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Η TotalEnergies και η Shell έχουν κάνει ανακαλύψεις κοιτασμάτων περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού και ελπίζουν να ξεκινήσουν τις πρώτες παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Έχουν γίνει ανακαλύψεις στη λεκάνη Orange καθώς και στις λεκάνες Luderitz, Kavango και Walvis, οι οποίες έχουν προσελκύσει περισσότερες εταιρείες πετρελαίου στη νοτιοδυτική αφρικανική χώρα.

Η Chevron αναμένεται να ξεκινήσει την εξερεύνηση φέτος μετά την υπογραφή μιας αναπτυξιακής συμφωνίας την άνοιξη για να αποκτήσει 80% λειτουργικό συμφέρον σε ένα υπεράκτιο τμήμα στο Walvis Basin.

Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου Eni και η κοινοπραξία της BP, Azule Energy, με έδρα την Αγκόλα, θα συνεργαστούν με τη Rhino Resources Namibia για να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες εξερεύνησης στη λεκάνη Orange.

Η πορτογαλική ενεργειακή εταιρεία Galp έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση εξερεύνησης στα πηγάδια Mopane-1X και Mopane-2X και εκτιμά ότι το κοίτασμα Mopane θα μπορούσε να ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού ή περισσότερο. Συνολικά, 12 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα πετρελαϊκά asset της Ναμίμπια μέχρι σήμερα.

Στην αρχή του έτους, η TotalEnergies συμφώνησε να αγοράσει ένα επιπλέον ποσοστό 10,5% στο Block 2913B και ένα ποσοστό 9,39% στο Block 2912 του Orange Basin. Ανήγγειλε ότι θα δαπανήσει περίπου το 30% του προϋπολογισμού του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για έρευνα και αξιολόγηση στη Ναμίμπια φέτος. Η Total δραστηριοποιείται στη Ναμίμπια από το 1964 και σχεδιάζει να αρχίσει επιτέλους να παράγει αργό από το πετρελαιοπηγή Venus 1-X στο Block 2913B, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιέχει 5,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου μέχρι το 2029.

Η εικόνα τoυ χρέους

Η Ναμίμπια έχει επί του παρόντος χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ της. Ωστόσο, με βάση τις πρόσφατες ανακαλύψεις πετρελαίου και την επιταχυνόμενη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της, οι αναλυτές θεωρούν την οικονομία της χώρας σταθερή και αναμένουν ότι το χρέος θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα. Η Ναμίμπια έχει ήδη μια ισχυρή εξαγωγική βιομηχανία ορυκτών, κερδίζοντας έσοδα από τις εξαγωγές διαμαντιών και σπάνιων γαιών.

Ωστόσο, καθώς προβλέπονται μεγαλύτερες επενδύσεις για την εξερεύνηση των αποθεμάτων αργού της χώρας, ο ενεργειακός τομέας της Ναμίμπια θα μπορούσε να ξεπεράσει την εξόρυξη ως τον κύριο οικονομικό μοχλό. Ο Τσάρλι Ρόμπερτσον, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της FIM Partners, εξήγησε: «Οι κατά κεφαλήν εξαγωγές πετρελαίου από τη Ναμίμπια θα μοιάζουν με κράτος του Κόλπου τη δεκαετία του 2040, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ανταγωνιστικές παγκοσμίως… κάτι που θα πρέπει να είναι θετικό για τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ στη χώρα.”

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εκτός από την ανάπτυξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, η Ναμίμπια έχει επίσης προσελκύσει επενδύσεις για την ανάπτυξη της δυναμικότητάς της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτόν τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παράσχει σημαντική χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ανάπτυξης του καθαρού υδρογόνου και της ανανεώσιμης ενέργειας της Ναμίμπια.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διαθέσει 55,1 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τις πράσινες βιομηχανίες υδρογόνου της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής, ώστε να επενδύσουν στην παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση του καθαρού καυσίμου. Η ΕΕ και η Γερμανία σχεδιάζουν επίσης να παράσχουν χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας της Ναμίμπια για να «βοηθήσουν τη Ναμίμπια να επεκτείνει τη δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αυξήσει την πρόσβαση, δημιουργώντας ευκαιρίες για αποκεντρωμένες λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Μια τρίτη συμφωνία από τη Γερμανία και την Ολλανδία θα συνεισφέρει 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις στο Πρόγραμμα Green Hydrogen της Ναμίμπια. Αυτό έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι «ο τομέας του πράσινου υδρογόνου καθοδηγείται και ρυθμίζεται από έναν αποτελεσματικό μηχανισμό υποστήριξης», σύμφωνα με την Σίμσον. Οι πρόσφατες συμφωνίες ακολουθούν τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για μια εταιρική σχέση ΕΕ-Ναμίμπια για βιώσιμες αλυσίδες αξίας πρώτων υλών και ανανεώσιμο υδρογόνο πέρυσι.

Παρά την υπόσχεση χρηματοδότησης από την ΕΕ για να βοηθήσει στην επέκταση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ναμίμπια, ο υπουργός Ενέργειας της Ναμίμπια Tom Alweendo επέκρινε τις εκκλήσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης για να ακολουθήσει την πράσινη μετάβαση.

Ο Alweendo τονίζει την ανάγκη για έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη στήριξη της εκβιομηχάνισης και την αντιμετώπιση της φτώχειας στη νοτιοδυτική αφρικανική χώρα. Αυτή η ανάγκη αναδεικνύεται από πολλά άλλα αφρικανικά κράτη, όπως η Γκάνα, που βλέπουν την εκμετάλλευση των περιουσιακών τους στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου ως μέσο για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης σε έναν άνισο κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια