
Για πρώτη φορά, η παραγωγή ενέργειας χωρίς την χρήση ορυκτών καυσίμων, δηλαδή με χρήση ανανεώσιμων πηγών ή πυρηνικής ενέργειας, υπερκέρασε την παραγωγή από ορυκτούς υδρογονάνθρακες στην Τζόρτζια, καθώς η πολιτεία των ΗΠΑ πρόσθεσε στο δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής τους νεότερους πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα μετά από χρόνια καθυστερήσεων και με υπερδιπλάσιο κόστος.
Ιστορική επιστροφή – Γυρίζει η Ιταλία στην πυρηνική ενέργεια;
Η μονάδα 3 και η μονάδα 4 στο εργοστάσιο Vogtle κοντά στο Waynesboro της Τζόρτζια ξεκίνησαν εμπορικές δραστηριότητες τον περασμένο χρόνο, καθιστώντας το Vogtle τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ με σχεδόν 5 gigawatt (GW) συνολικής ισχύος παραγωγής, ξεπερνώντας το εργοστάσιο Palo Verde των 4.210 MW στην Αριζόνα.
Η σημασία των νέων μονάδων στο εργοστάσιο Vogtle είναι ότι βοήθησαν την πολιτεία της Τζόρτζια να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από πηγές μηδενικού άνθρακα παρά από ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά στην ιστορία. Το μερίδιο της καθαρής ενέργειας στο μείγμα της Τζόρτζια εκτινάχθηκε στο ρεκόρ 47% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της δεξαμενής σκέψης καθαρής ενέργειας Ember, που επικαλείται ο αρθρογράφος του Reuters Gavin Maguire.
Η ώθηση στην πυρηνική ενέργεια μηδενικού άνθρακα συνέβαλε επίσης στη μείωση της έντασης άνθρακα της παραγωγής ενέργειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας Southern Company Services, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα και τμήματα του Μισισιπή.
Vogtle Unit 3 just achieved 100% power for the FIRST TIME! 🎉The final series of testing remains before Vogtle becomes the first newly constructed nuclear unit in the U.S. to enter service in over 30 years! 🙌 Stay tuned for more updates! #VogtleUnit3 #NuclearEnergy… pic.twitter.com/D2tQ6h6aOZ
— Georgia Power (@GeorgiaPower) May 29, 2023
Πυρηνική ενέργεια: Οι ΗΠΑ θέλουν νέους πυρηνικούς σταθμούς
Οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να αναπτύξουν νέους σταθμούς παραγωγής ρεύματος από πυρηνική ενέργεια.
«Παρόλο που αρκετοί πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ως ενεργειακό πόρο που βοηθά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ έχει αυξηθεί πρόσφατα», σημείωσε η EIA νωρίτερα φέτος.
Ενώ το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια αυξάνεται στις ΗΠΑ, τα εργοστάσια της Τζόρτζια που ήταν τα πρώτα που ξεκίνησαν εμπορικές δραστηριότητες σε σχεδόν μια δεκαετία θα μπορούσαν να είναι τα τελευταία του είδους τους στην Αμερική.
Οι τεράστιες υπερβάσεις κόστους, για τις οποίες οι συντελεστές της Τζόρτζια ήταν συχνά στο “κόκκινο”, και τα χρόνια καθυστερήσεων μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι δύο τελευταίες μονάδων στο Vogtle δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, όπου τα εργοστάσια απαιτούν συχνά δισεκατομμύρια δολάρια και πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν και να αρχίσουν την παραγωγή.
Αρχικά αναμενόταν να κοστίσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια και να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία το 2016 (Vogtle 3) και το 2017 (Vogtle 4), το έργο στη Τζόρτζια το οποίο παρουσίασε σημαντικές κατασκευαστικές καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους. Η Georgia Power υπολογίζει τώρα το συνολικό κόστος του έργου σε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΙΑ.
Οι μονάδες 3 και 4 της Vogtle χρειάστηκαν 15 χρόνια για να κατασκευαστούν και κόστισαν 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλάσιο από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και κόστος, ανέφεραν έξι ομάδες καταναλωτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Πολιτείας στην έκθεση, «Plant Vogtle: Το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες». , τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
«Το Vogtle είναι μια προειδοποιητική ιστορία για την υπόλοιπη χώρα. Εδώ στη Τζόρτζια, έχουμε κολλήσει με την πιο ακριβή ενέργεια που έχει παραχθεί ποτέ, δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο μπορούμε να υπερηφανευόμαστε», δήλωσε ο Brionté McCorkle, εκτελεστικός διευθυντής της Georgia Conservation Voters, που συν-κυκλοφόρησε την έκθεση.
Το Vogtle θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος πυρηνικός σταθμός του είδους του που θα τεθεί σε λειτουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι προσπάθειες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας επικεντρώνονται πλέον σε προηγμένους αντιδραστήρες και τεχνολογίες μικρών αντιδραστήρων, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ μέσω λογαριασμών και κινήτρων.
Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε στα εγκαίνια της μονάδας Vogtle 4 τον Μάιο, ότι «για να πετύχουμε τον στόχο μας για καθαρή ενέργεια μέχρι το 2050, πρέπει τουλάχιστον να τριπλασιάσουμε την τρέχουσα πυρηνική μας ικανότητα σε αυτή τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσουμε 200 περισσότερα γιγαβάτ μέχρι το 2050».
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) έχει πίστωση φόρου παραγωγής για να βοηθήσει στη διατήρηση του υπάρχοντος στόλου πυρηνικών σταθμών και πολλά φορολογικά κίνητρα για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων αντιδραστήρων. Ο IRA επενδύει επίσης 700 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού για υψηλής ανάλυσης ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, που συνήθως αναφέρεται ως HALEU, το οποίο απαιτείται επειγόντως για την υποστήριξη της ανάπτυξης προηγμένων αντιδραστήρων.
Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε επίσης τον νόμο ADVANCE για να επικεντρωθεί στις τεχνολογίες μικρών αντιδραστήρων. Έτσι, η κυβέρνηση ελπίζει να επιταχύνει τον ρυθμό για την καινοτομία και «να βάλει φτυάρια στο έδαφος νωρίτερα για να ξεκινήσει η κατασκευή περισσότερων εγχώριων αντιδραστήρων».


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου