Η νέα κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετώπισε πιέσεις από την πρώτη μέρα, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι απειλές για κατάθεση πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο.

Γαλλία: Ο Αντουάν Αρμάν αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση

Η μακρά αναμονή για μια λειτουργική κυβέρνηση αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες γενικές εκλογές έληξε μετά από 11 εβδομάδες αργά το Σάββατο με τον διορισμό του υπουργικού συμβουλίου σηματοδοτώντας μια σαφή στροφή προς τα δεξιά.

Το πρώτο σημαντικό καθήκον για τον Μπαρνιέ είναι να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που θα αντιμετωπίζει την οικονομική κατάσταση της Γαλλίας

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης από την Αριστερά έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αμφισβητήσουν την κυβέρνηση του Μπαρνιέ με πρόταση μομφής, με ακροδεξιούς πολιτικούς να επικρίνουν επίσης τη σύνθεσή της.

Στις εκλογές του Ιουλίου, η αριστερή συμμαχία που ονομάστηκε Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες από οποιοδήποτε πολιτικό μπλοκ, αλλά όχι αρκετές για μια συνολική πλειοψηφία.

Η βετεράνος ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εν τω μεταξύ είδε την Εθνική Συσπείρωση να αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο κόμμα στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν είχε υποστηρίξει ότι η Αριστερά δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει μια κυβέρνηση που δεν θα “έπεφτε” αμέσως στο κοινοβούλιο και απέρριψε έναν υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης λόγω της εξτρεμιστικής πολιτικής κληρονομιά του κόμματος.

Αντίθετα, στράφηκε στον Μπαρνιέ για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που βασίζεται κυρίως στην κοινοβουλευτική υποστήριξη των συμμάχων του Μακρόν, καθώς και των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών (LR) και των κεντρώων ομάδων.

Γαλλία: «Κυβέρνηση των ηττημένων»

Οι συνομιλίες για την κατανομή των 39 θέσεων του υπουργικού συμβουλίου συνεχίστηκαν μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του Σαββάτου, είπαν όσοι είχαν εικόνα των διαβουλεύσεων, με στιγμές έντονης έντασης μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού του.

Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν αποκάλεσε τη νέα σύνθεση «μια κυβέρνηση των ηττημένων των γενικών εκλογών».

Η Γαλλία, είπε, θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» την κυβέρνηση «το συντομότερο δυνατό».

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων το Σάββατο σε μια αριστερή διαδήλωση για να καταγγείλουν αυτό που αποκαλούσαν άρνηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Όλιβερ Φορ απέρριψε το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ ως “μια αντιδραστική κυβέρνηση που δείχνει με το δάχτυλο τη δημοκρατία”.

Ο Μακρόν βασιζόταν σε μια ουδέτερη στάση από την ακροδεξιά, αλλά ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Τζόρνταν Μπαρντέλα, έσπευσε να καταδικάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία είπε ότι «δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον».

Ενώ το κόμμα του Μακρόν, Αναγέννηση, έπρεπε να εγκαταλείψει ορισμένες βασικές θέσεις, εξακολουθούσε να έχει τις περισσότερες υπουργικές θέσεις — 12 από τις 39.

«Αυτή δεν είναι μια νέα κυβέρνηση, είναι ένας ανασχηματισμός», είπε ειρωνικά ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ.

«Το ίδιο με πριν»

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σοσιαλιστής, χαρακτήρισε το υπουργικό συμβούλιο «το ίδιο με πριν, αλλά με ακόμη πιο ισχυρή παρουσία της δεξιάς» και ότι θα φέρει «οδυνηρά μέτρα στους συμπολίτες μας».

Είπε ότι μια πρόταση μομφής ήταν “μια καλή λύση”.

Για να περάσει, μια πρόταση μομφής χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία στη συνέχεια θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως — επί του παρόντος ένα απίθανο σενάριο καθώς η ακροδεξιά και το αριστερό μπλοκ, ορκισμένοι εχθροί, θα πρέπει να ψηφίσουν από κοινού.

Το πρώτο σημαντικό καθήκον για τον Μπαρνιέ, γνωστό διεθνώς ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, θα είναι να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που θα αντιμετωπίζει την οικονομική κατάσταση της Γαλλίας, την οποία αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή».

Η Γαλλία έχει τεθεί σε επίσημη διαδικασία παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δύσκολο έργο της υποβολής ενός σχεδίου προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα ανήκει στον 33χρονο Αντουάν Αρμάν, νέο υπουργό Οικονομικών.

Ο Αρμάν είπε στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν «εξαιρετικές και στοχευμένες» αυξήσεις φόρων, καθώς και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Μεταξύ των άλλων νέων προσώπων σε βασικές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ενώ ο Μπρούνο Ρεταγώ των Ρεπουμπλικανών αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Το χαρτοφυλάκιό του καλύπτει τη μετανάστευση και τα δεξιά του διαπιστευτήρια έχουν δημιουργήσει ανησυχία ακόμη και στο στρατόπεδο του ίδιου του Μακρόν.

Ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου, στενός σύμμαχος του Μακρόν, κράτησε τo χαρτοφυλάκιό του.

Ο μόνος αριστερός πολιτικός είναι ο σοσιαλιστής Ντιντιέ Μιγκό, ένας ελάχιστα γνωστός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα