
Να αυξήσει τα έσοδά της από τον γαστρονομικό τουρισμό στοχεύει η Τουρκία, καθώς αναμένεται να φτάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.
Στη Γαλλία στρέφεται η Τουρκία για LNG
Ο γαστρονομικός τουρισμός ορίζεται ως μια μορφή ταξιδιού όπου οι επισκέπτες επιδιώκουν να ανακαλύψουν τη γαστρονομική κουλτούρα, τα τοπικά πιάτα, τα ποτά και τις μεθόδους παραγωγής μιας περιοχής ή χώρας.
Πόλεις όπως η Γκαζιαντέπ, τα Άδανα, η Χατάι και η Σμύρνη συγκαταλέγονται στα σημαντικά γαστρονομικά κέντρα της χώρας
Η Τουρκία, η οποία αυξάνει τα τουριστικά της έσοδα χρόνο με το χρόνο, θεωρείται μια από τις κορυφαίες χώρες σε αυτόν τον τομέα.
Καθώς έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 2.200 τοπικά φαγητά και ποτά, πόλεις όπως η Γκαζιαντέπ, τα Άδανα, η Χατάι και η Σμύρνη συγκαταλέγονται στα σημαντικά γαστρονομικά κέντρα της χώρας.
Γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα και 41 διαφορετικά προγράμματα σπουδών στο φαγητό, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική παρέχουν εκπαίδευση, 16 από τα οποία βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με έκθεση της Ahiler Development Agency, υπάρχουν 34 μουσεία γαστρονομίας στην Τουρκία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, ενώ περισσότερα από 360 φεστιβάλ γαστρονομίας διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.
Προκειμένου να αναπτυχθεί ο γαστρονομικός τουρισμός, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την προώθηση της τουρκικής γαστρονομικής κουλτούρας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ισπανία και ο Καναδάς.
Τουρκία: Το 20% των εσόδων από τη γαστρονομία
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 20% των εσόδων από τον τουρισμό ύψους 23,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους προήλθε στην κατηγορία τροφίμων και ποτών.
Τα έσοδα που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους σε αυτήν την κατηγορία ήταν 4,74 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2023, δημιουργήθηκαν 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατηγορία τροφίμων και ποτών.
Σχολιάζοντας την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Τουρκία, ο Gurkan Boztepe, πρόεδρος του Gastronomy Tourism Association, είπε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο γαστρονομικός τουρισμός έχει αρχίσει να κατέχει σημαντική θέση στη συνολική τουριστική στρατηγική της χώρας.
Τονίζοντας ότι η γαστρονομία έχει μεγάλες δυνατότητες στον στόχο της Τουρκίας «60 εκατομμύρια τουρίστες, 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα», ο Boztepe είπε ότι η αναγνώριση της Γκαζιαντέπ ως «Πόλης της Γαστρονομίας» από την UNESCO αύξησε περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα.
Ο Boztepe είπε ότι τα έσοδα από τον γαστρονομικό τουρισμό αυξάνονται κάθε χρόνο.
«Ο στόχος μας στο τέλος του έτους στον γαστρονομικό τουρισμό είναι 18 δισεκατομμύρια δολάρια και ο στόχος για το 2025 έχει προγραμματιστεί στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.
Είπε ότι οι πολιτικές αειφόρου τουρισμού θα πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να ανταγωνιστούν χώρες με βαθιά ριζωμένες γαστρονομικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού.
«Οι γαστρονομικές πόλεις θα πρέπει να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο. Η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο της να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον γαστρονομικό τουρισμό».


Latest News
![Airbnb: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί θα γεμίσουν το Πάσχα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/Airbnb-to-vima-600x399.jpg)
Airbnb: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί θα γεμίσουν το Πάσχα [γράφημα]
Oι τάσεις για το Πάσχα και η ζήτηση για την ελληνική πρωτεύουσα - Πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις για Airbnb
![Ξενοδοχεία: Άλμα 40% στις αξίες την τελευταία τετραετία – Πανευρωπαϊκή πρωτιά [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/ksenodoxio-600x399.jpg)
Πόσο «πλούτισαν» τα ξενοδοχεία της Αθήνας την τελευταία 4ετία [γραφήματα]
Τα ξενοδοχεία της Αθήνας εμφανίζουν και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση από το 2015-2024

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό της Σαντορίνης - Γιατί κινδυνεύει η έναρξη της σεζόν
Αγωνία στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας και της κρουαζιέρας για την πορεία της τουριστικής κίνησης - Τι ζητούν οι επιχειρηματικοί φορείς

Ο «ανεκμετάλλευτος πλούτος» του συνεδριακού τουρισμού - Έσοδα έως 7 δισ. τον χρόνο
Ο συνεδριακός τουρισμός φέρνει αυτή τη στιγμή έσοδα 2 δισ. σε ετήσια βάση στην Ελλάδα - Τεράστιες οι προοπτικές ανάπτυξης

H Intercontinental ανοίγει νέο ξενοδοχείο στην Κρήτη - Ντεμπούτο για την Vignette Collection στα Χανιά
Η Intercontinental επεκτείνει στην Ελλάδα την ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα Vignette Collection

Ρευματοκλοπές στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας - Τι δείχνουν οι έλεγχοι
Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν

Καλπάζουν Ρόδος και Κρήτη, υποχωρεί η Σαντορίνη – Τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν
Αθλητής με ταλέντο αλλά χωρίς προπόνηση ο ελληνικός τουρισμός, εκτιμά ο Γιάννης Χατζής πρόεδρος της ΠΟΞ

Πλέει προς νέα ρεκόρ η κρουαζιέρα - Πάνω απο 5.200 call στα ελληνικά λιμάνια
Για το 2025 αναμένεται αύξηση της κίνησης και η πρόβλεψη είναι για 5,8 εκατομμύρια επιβάτες σε 5.290 αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια

Νέα τουριστική επένδυση 120 εκατ. στην Κρήτη από τις οικογένειες Σμπώκου-Βασιλάκη
Τουριστικό συγκρότημα στη θέση «Σκούρος» στα νότια του νομού Ηρακλείου

«Τουρισμός για όλους 2025»: Τα 16 βήματα που ξεκλειδώνουν τα vouchers για διακοπές
Στις 10 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»