Να αυξήσει τα έσοδά της από τον γαστρονομικό τουρισμό στοχεύει η Τουρκία, καθώς αναμένεται να φτάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Στη Γαλλία στρέφεται η Τουρκία για LNG

Ο γαστρονομικός τουρισμός ορίζεται ως μια μορφή ταξιδιού όπου οι επισκέπτες επιδιώκουν να ανακαλύψουν τη γαστρονομική κουλτούρα, τα τοπικά πιάτα, τα ποτά και τις μεθόδους παραγωγής μιας περιοχής ή χώρας.

Πόλεις όπως η Γκαζιαντέπ, τα Άδανα, η Χατάι και η Σμύρνη συγκαταλέγονται στα σημαντικά γαστρονομικά κέντρα της χώρας

Η Τουρκία, η οποία αυξάνει τα τουριστικά της έσοδα χρόνο με το χρόνο, θεωρείται μια από τις κορυφαίες χώρες σε αυτόν τον τομέα.

Καθώς έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 2.200 τοπικά φαγητά και ποτά, πόλεις όπως η Γκαζιαντέπ, τα Άδανα, η Χατάι και η Σμύρνη συγκαταλέγονται στα σημαντικά γαστρονομικά κέντρα της χώρας.

Γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα και 41 διαφορετικά προγράμματα σπουδών στο φαγητό, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική παρέχουν εκπαίδευση, 16 από τα οποία βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με έκθεση της Ahiler Development Agency, υπάρχουν 34 μουσεία γαστρονομίας στην Τουρκία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, ενώ περισσότερα από 360 φεστιβάλ γαστρονομίας διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Προκειμένου να αναπτυχθεί ο γαστρονομικός τουρισμός, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την προώθηση της τουρκικής γαστρονομικής κουλτούρας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ισπανία και ο Καναδάς.

Τουρκία: Το 20% των εσόδων από τη γαστρονομία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 20% των εσόδων από τον τουρισμό ύψους 23,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους προήλθε στην κατηγορία τροφίμων και ποτών.

Τα έσοδα που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους σε αυτήν την κατηγορία ήταν 4,74 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2023, δημιουργήθηκαν 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατηγορία τροφίμων και ποτών.

Σχολιάζοντας την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Τουρκία, ο Gurkan Boztepe, πρόεδρος του Gastronomy Tourism Association, είπε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο γαστρονομικός τουρισμός έχει αρχίσει να κατέχει σημαντική θέση στη συνολική τουριστική στρατηγική της χώρας.

Τονίζοντας ότι η γαστρονομία έχει μεγάλες δυνατότητες στον στόχο της Τουρκίας «60 εκατομμύρια τουρίστες, 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα», ο Boztepe είπε ότι η αναγνώριση της Γκαζιαντέπ ως «Πόλης της Γαστρονομίας» από την UNESCO αύξησε περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα.

Ο Boztepe είπε ότι τα έσοδα από τον γαστρονομικό τουρισμό αυξάνονται κάθε χρόνο.

«Ο στόχος μας στο τέλος του έτους στον γαστρονομικό τουρισμό είναι 18 δισεκατομμύρια δολάρια και ο στόχος για το 2025 έχει προγραμματιστεί στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι πολιτικές αειφόρου τουρισμού θα πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να ανταγωνιστούν χώρες με βαθιά ριζωμένες γαστρονομικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού.

«Οι γαστρονομικές πόλεις θα πρέπει να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο. Η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο της να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον γαστρονομικό τουρισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός