Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, καθώς ενισχύεται από τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και της προσφοράς αργού στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Francine, αντισταθμίζοντας την ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 16 σεντς, ή 0,21%, στα 74,65 δολάρια το βαρέλι . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI για τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 21 σεντς, ή 0,30%, στα 71,21 δολάρια.

Wall Street: Δοκιμάζεται η πολιτική της Fed – Σε αχαρτογράφητα νερά οι traders

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και να σηματοδοτήσει περαιτέρω μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους, αν και η ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα περιορίζει την ανοδική πορεία, εξηγεί ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή XM.

Τι εξετάζει η αγορά

Και οι δύο δείκτες αναφοράς  του πετρελαίου σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 4% την περασμένη εβδομάδα.

«Το πετρέλαιο δείχνει περιορισμένο σε εύρος τιμών παρά την άνοδο των πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων μετά την υπερβολική μείωση επιτοκίων από τη Fed την περασμένη εβδομάδα», σημειώνει ο Χάρι Τσιλινγκουιριάν, επικεφαλής έρευνας στην Onyx Capital Group. «Η αγορά θα κοιτάξει τις ανακοινώσεις για τον δείκτη PMI στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για οικονομική κατεύθυνση, και αν αυτές δημιουργήσουν απογοήτευση, τότε είναι πιθανό να αναπτυχθεί πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου».

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε απότομα και απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος υπηρεσιών μειώθηκε σταδιακά ενώ η ύφεση στη μεταποίηση επιταχύνθηκε, σύμφωνα με έρευνα τη Δευτέρα.

Τα μηνύματα από την Κίνα και Μέση Ανατολή

Μια πιο ήπια οικονομική προοπτική από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο Κίνα περιόρισε περαιτέρω κέρδη.

«Υπήρχε κάποια ελπίδα νωρίτερα σήμερα το πρωί ότι κάποια πρόσθετη κινεζική νομισματική ώθηση είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα, αλλά ο τελευταίος PMI εκτός Ευρώπης άλλαξε το κλίμα της αγοράς από θετικό σε αρνητικό», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

«Θα περίμενα ότι το πετρέλαιο θα επωφεληθεί αυτή την εβδομάδα από μια μεγάλη άντληση αργού στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των αυξημένων εξαγωγών αργού των ΗΠΑ».
Ωστόσο, η αυξημένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να περιορίσει την περιφερειακή προσφορά.

Η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει να αντιδρά στις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή καθώς συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities