Σε νέα ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε ο χρυσός εν αναμονή νέων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τα οποία μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έφτασε να ενισχύεταιο έως και 0,4% στα 2.631,40 δολάρια η ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών που καταγράφηκε την Παρασκευή. Στη συνέχεια περιόρισε τα αρχικά του κέρδη.

Οι traders πλέον εστιάζουν στα σχόλια αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των Raphael Bostic και Austan Goolsbee, αργότερα τη Δευτέρα, αλλά και στα προσωπικά δεδομένα κατανάλωσης των ΗΠΑ και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τις προοπτικές για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Xρυσός: Tελικά είναι… παντοτινός – Γιατί σπάει τα κοντέρ η τιμή του

«Η αγορά φαίνεται να χρειάζεται ολοένα και περισσότερο ενοποίηση, αλλά σε αυτό το σημείο, χρειάζεται μια βαθιά εξυγίανση για να χτυπήσει hedge funds που κρατούν το μεγαλύτερο στοίχημα σε υψηλότερες τιμές από το 2020», σύμφωνα με έκθεση της Saxo Bank A/S.

Από την αρχή του έτους η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 27%

Ο διοικητής της Fed, Christopher Waller, δήλωσε την Παρασκευή ότι πιθανότατα θα στηρίξει νέες μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσηςσε κάθε μία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως προσδοκά.

Από την αρχή του έτους η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 27%, λαμβάνοντας ώθηση από τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και την αυξημένη ζήτηση εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ιστορικά, οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed ακολουθούνται από μια απότομη άνοδο των τιμών του χρυσού

Ο χρυσός επιβεβαιώνει τον ρόλο του

Οι αναλυτές της Goldman Sachs υποστήριξαν πρόσφατα υψηλότερες τιμές χρυσού, καθώς όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια τα κεφάλαια συνήθως ρέουν σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται με χρυσό ή ETF. «Περιμένουμε μια σταδιακή ώθηση των διαθεσίμων του ETF – και συνεπώς των τιμών του χρυσού – από τον κύκλο χαλάρωσης της Fed», έγραψαν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Προβλέπουν δε, ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 2.700 δολ. μέχρι τις αρχές του 2025, καθώς τα δυτικά κεφάλαια εισρέουν στα ETF, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αποθησαυρίζουν το πολύτιμο μέταλλο και οι επενδυτές αναζητούν αντιστάθμιση έναντι γεωπολιτικών συγκρούσεων και κινδύνων ύφεσης.

Ιστορικά, οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed ακολουθούνται από μια απότομη άνοδο των τιμών του χρυσού, όπως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και της πανδημίας του 2020. Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο περίπου 25% από έτος μέχρι σήμερα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν συλλέξει το πολύτιμο μέταλλο σε επίπεδα ρεκόρ.

Κατά τα άλλα, η τιμή για το ασήμι σημείωσε άνοδο 2,4% στα 30,78 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο στην προηγούμενη συνεδρίαση. «Διατηρούμε την άποψή μας ότι το ασήμι πρόκειται να επωφεληθεί από ένα περιβάλλον ανοδικής τιμής χρυσού», ανέφερε η UBS.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,4% στα 982,27 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 1,7% στα 1.079,75 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities