Με θετικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα ευρωπαϊκές αγορές, με τα στοιχεία της μεταποίησης, αν και ευρέως αναμενόμενα, να επισκιάζονται από τις εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο UniCredit – Commerzbank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,4% στις 516 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 8.259 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,58% στις 18.828 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με άνοδο κατά 0,10% στις 7.508 μονάδες.

Wall Street: Ανοδικές τάσεις – Στο +2% η Intel

Η Commerzbank στο κέντρο του ενδιαφέροντος

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Commerzbank παρέμεινε στο επίκεντρο, με τη μετοχή να κλείνει με απώλειες 6%, μετά την ανακοίνωση ότι η UniCredit έχει αυξήσει το ποσοστό της στην τράπεζα και ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση ώστε να αποκτήσει πάνω από το 29%. Βέβαια, η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας προειδοποίησε την κυβέρνηση της χώρας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απειλή για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank «μέχρι νεωτέρας», τονίζοντας ότι η στρατηγική της τράπεζας «προσανατολίζεται προς την ανεξαρτησία».

Ο δείκτης PMI

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι αγορές προσπάθησαν να αποτιμήσουν τις προκαταρκτικές εκθέσεις για τους δείκτες PMI από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ευρωζώνη, οι οποίες και έδωσαν μια εικόνα για το πως κινείται η οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI στη Γερμανία έδειξε ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη χώρα συρρικνώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κοινή προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB). Ο Composite PMI Output Index έφτασε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο, από 48,4 που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο.

Επίσης, ο δείκτης σύνθετος PMI του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε στο 52,9 τον Σεπτέμβριο, από το 53,8 του Αυγούστου και έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών, σύμφωνα με την S&P Global και το Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας PMI ήταν επίσης σε χαμηλό δύο μηνών, διαμορφωμένος στο 52,8, σε αντίθεση με το 53,7 που καταγράφηκε τον Αύγουστο. Επιπλέον, ο PMI μεταποίησης ήταν στο 51,5 τον Σεπτέμβριο, μειωμένος από το 52,5 του προηγούμενου μήνα και αγγίζοντας το χαμηλό τριών μηνών.

Τέλος, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Ευρωζώνης (PMI) διαμορφώθηκε στο 48,9 τον Σεπτέμβριο, μειωμένος για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 50,5, φθάνοντας σε χαμηλό επτά μηνών. Ο PMI μεταποίησης συνέχισε να συρρικνώνεται και έφτασε στο χαμηλό εννέα μηνών του 44,8.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έλαβε… Εθνική ώθηση και αναρριχήθηκε πάνω από τις 1.440 μονάδες

Η Εθνική έδωσε το έναυσμα σήμερα και με τη συμβολή αρκετών δεικτοβαρών τίτλων οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών πλησίον των 1.450 μονάδων, δημιουργώντας πολλές προσδοκίες για τη λύση της συσσώρευσης που είχε ταλαιπωρήσει την αγορά για πάνω από ένα μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 1.442,53 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.421,91 μονάδων (-0,23%) και 1.444,13 μονάδων (+1,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 130,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 15,7 εκατ. τεμάχια αξίας 26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 3.509,11 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.342,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,43% στις 1.249,11 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές