Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια η καμπύλη αποδόσεων στα γερμανικά ομόλογα ομαλοποιήθηκε, καθώς τα στοιχεία για την ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα  ενισχύουν τις προσδοκίες για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέτος.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκαν πάνω από αυτές του διετούς, με αποτέλεσμα το τμήμα της καμπύλης να επανέρχεται στο κανονικό του σχήμα –μια καμπύλη προς τα πάνω– για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022.

Η απόδοση του ευαίσθητου στα επιτόκια γερμανικού διετούς ομολόγου υποχώρησε τελευταία εννέα μονάδες βάσης (bps) στο 2,16%, ενώ η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά 5,5 bps στο 2,166%.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων με μεγαλύτερη ημερομηνία είναι γενικά υψηλότερες από εκείνες με μικρότερη ημερομηνία. Αλλά όταν αυτό αντιστρέφεται θεωρείται ως σήμα ύφεσης τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια.

Ομόλογα: Γιατί η αμερικανική οικονομία ίσως χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμα για να δει ανακούφιση

Η καμπύλη συνήθως γίνεται θετική πριν ξεκινήσει μια ύφεση, με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να πέφτουν ταχύτερα λόγω των προσδοκιών για περικοπές επιτοκίων για τη στήριξη μιας αποδυναμωμένης οικονομίας.

Ο Kenneth Broux, επικεφαλής εταιρικής έρευνας, συναλλάγματος και συναλλαγματικών ισοτιμιών της Societe Generale, δήλωσε ότι η αντιστροφή της γερμανικής καμπύλης αποδόσεων «είναι κάτι παραπάνω από συμβολική σε μια μέρα που οι ασθενείς PMI (δείκτες διαχειριστών αγορών) αναπόφευκτα θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση για (μια) μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ».

Τα γαλλικά ομόλογα

Την ίδια ώρα σημαντικό πλήγμα δέχονται τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τις προκλήσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ και την ικανότητά του να θέσει υπό έλεγχο το τεράστιο έλλειμμα της χώρας.

Το spread χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών δεικτών αναφοράς – ένας δείκτης για τον γαλλικό κίνδυνο – ανήλθε στις 80 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τις αρχές Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές