Τους λόγους για τους οποίους η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολουθεί μια πλάγια κίνηση τους τελευταίους μήνες, επιχειρεί να στοιχειοθετήσει η Eurobank Equities, η οποία όμως εκτιμά ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένας αγωγός προσφοράς μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (που αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα, την BOC και ενδεχομένως την Cenergy, Trade Estates, Κρι-Κρι), ο οποίος πρόκειται να επιβαρύνει την αγορά και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ξένης ζήτησης.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα 5+1 deals που θα ζεστάνουν τις μηχανές

Eurobank Equities: Φθινοπωρινή ψυχραιμία

Το ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 3% από τις αρχές Αυγούστου, σημειώνοντας σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις έναντι τόσο της ευρύτερης Ευρώπης (Stoxx 600 +0,7%) όσο και των αγορών της περιφέρειας (MIB +2,8%).

Οι επιδόσεις επιβαρύνθηκαν κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε σύγκριση με απόδοση κατά 4% που κατέγραψαν οι αντίστοιχες τράπεζες στην ΕΕ.

Η σχετική υποαπόδοση το 2ο τρίμηνο έφερε τη συνολική απόδοση του δείκτη του ΧΑΑ από την αρχή του έτους σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με το Stoxx 600 (11%).

Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν επίσης υστερήσει, με λίγες μόνο εταιρείες στο πράσινο από τον Αύγουστο (κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση).

Κατά την Eurobank Equities όμως, αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνει τα θεμελιώδη, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναφέρει υγιή αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο.

Η σχετική υποαπόδοση το 2ο τρίμηνο έφερε τη συνολική απόδοση του δείκτη του ΧΑΑ από την αρχή του έτους σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με το Stoxx 600 (11%).

Τι οδηγεί στην υποαπόδοση;

Η ισχυρή δυναμική κατά το 1ο τρίμηνο του 2024 διακόπηκε κάπως από την πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από άλλες τοποθετήσεις τον Μάιο (Metlen, Jumbo).

Αυτά τα γεγονότα δημιούργησαν μια «υπερχείλιση προσφοράς», η οποία φαίνεται να επιβάρυνε την ελληνική αγορά, ελλείψει σταδιακής αγοραστικής διάθεσης, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Το τελευταίο ήταν επίσης αποτέλεσμα της απόφασης της MSCI να απόσχει από την τοποθέτηση της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση, αίροντας έτσι έναν βασικό καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου ενώ οδήγησε σε περιορισμένες καθαρές εισροές (εκτός από το placement στην Πειραιώς).

Εν όψει του υπολοίπου του έτους, φαίνεται να υπάρχει ένας αγωγός προσφοράς μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (που αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα, την BOC και ενδεχομένως την Cenergy, Trade Estates, Κρι-Κρι), ο οποίος πρόκειται να επιβαρύνει η αγορά και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ξένης ζήτησης.

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities αναμένει από το ΧΑΑ να συνεχίσει τη συσσώρευση μέχρι το τέλος του έτους.

Τα θεμελιώδη

Η Eurobank Equities θεωρεί ότι όλες οι παραπάνω είναι προσωρινά εμπόδια. Η θεμελιώδης ιστορία παραμένει ανέπαφη κατά την άποψή της, υποστηριζόμενη από:

1) Το υγιές μακροοικονομικό υπόβαθρο (>2% αύξηση του ΑΕΠ).

2) Τη συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία (πρωτογενές πλεόνασμα δυνητικά κοντά στο 2,5% φέτος και >2% μεσοπρόθεσμα)

3) Την ευνοϊκή δυναμική χρέους (καμία σημαντική λήξη τα επόμενα χρόνια, ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες <10% του ΑΕΠ έως το 2027)

4) Τις αποτιμήσεις τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση

Συστάσεις

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, η Eurobank Equities συστήνει την έκθεση σε ονόματα με ισχυρή δυναμική κερδών, εύλογο βαθμό εκτίμησης κερδών και υποστήριξη απόδοσης, καθώς και τίτλους στους οποίους βλέπει σημαντική μετατόπιση της αποτίμησης.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζει την overweight θέση στην Τράπεζα Πειραιώς (συμπαγής παράδοση, συσσώρευση κεφαλαίου, φθηνή αποτίμηση), τη ΔΕΗ (καλή λειτουργία, συγχωνεύσεις και εξαγορές με αυξημένη αξία), την Jumbo (πολύ συναρπαστική σχέση κινδύνου – ανταμοιβής), τη Metlen (ανανεωμένη δυναμική το 3ο τρίμηνο, εισαγωγή στο εξωτερικό) και την Titan (φθηνή έκθεση στις δαπάνες υποδομής των ΗΠΑ, κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, εκ νέου αξιολόγηση κατά την εισαγωγή στις ΗΠΑ στο χρηματιστήριο)

Επίσης, υποστηρίζει την επιλεκτική αγορά σε Σαράντης και Κρι Κρι, λόγω των ισχυρών συντελεστών κερδοφορίας με πολύ ισχυρούς ισολογισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών