Η Εθνική έδωσε το έναυσμα σήμερα και με τη συμβολή αρκετών δεικτοβαρών τίτλων οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών πλησίον των 1.450 μονάδων, δημιουργώντας πολλές προσδοκίες για τη λύση της συσσώρευσης που είχε ταλαιπωρήσει την αγορά για πάνω από ένα μήνα.

Τράπεζα Κύπρου: Επέστρεψε στο ΧΑ μετά από 7 χρόνια – Ο Αράπογλου χτύπησε το καμπανάκι

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 1.442,53 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.421,91 μονάδων (-0,23%) και 1.444,13 μονάδων (+1,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 130,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 15,7 εκατ. τεμάχια αξίας 26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 3.509,11 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 3.509,11 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.342,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,43% στις 1.249,11 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος μετά… τζίρου

Μπορεί να ανέβασε αρκετά τον τζίρο το πακέτο της Intralot, καθώς άλλαξε χέρια το 2% της εισηγμένης έναντι 17 εκατ. ευρώ, όμως η σημερινή εικόνα της αγοράς επουδενί δεν είχε σχέση με ότι μας είχε συνηθίσει τον τελευταίο και πλέον μήνα. Μετά το rebalancing της Παρασκευής, η αγορά βρήκε τα πατήματά της, επιβεβαιώνοντας τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ότι δείχνει πλέον να είναι κοντά στην ολοκλήρωση της συσσώρευσης με κάποιους τίτλους ήδη να αρχίσουν να αλλάζουν συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος είναι ιδανική για stock picking μας και εταιρίες με καλά μεγέθη και story έχουν διορθώσει και συσσωρεύσει και είναι έτοιμες για την επόμενη ανοδική κίνηση. Μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ ρηχό και εύκολο στην κίνηση από την στιγμή που νέα κεφάλαια θελήσουν να εισρεύσουν στην αγορά. Φυσικά αυτό έχει αποδειχτεί και στην πτωτική κίνηση με την διαφορά ότι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος η συσσώρευση να δώσει πτωτική και όχι ανοδική λύση.

Η “ενεργοποίηση” της Εθνικής άλλαξε φυσικά τον “αέρα” σε μια αγορά που έχει εστιάσει υπερβολικά στη μετοχή και στις κυοφορούμενες εξελίξεις σχετικά με το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και «πλάι» στην Εθνική ενεργοποιήθηκαν κι άλλοι τίτλοι που έδωσαν στην αγορά ώθηση για να προσεγγίσει το άνω άκρο της συσσώρευσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αγορά δείχνει να θέλει να υπερβεί το πεδίο δράσης μεταξύ των 1.410 – 1.430 μονάδων, όπου οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης έδειχνα όλο αυτό το διάστημα να ισορροπούν. Άλλωστε, πλέον πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο τους έτους, που συνήθως βγάζει σημαντικές κινήσεις.

Ο FTSE 25, οι 3.529 μονάδες είναι το μεγάλο make or break σε μέρα και σε εβδομάδα. Ο τραπεζικός αντίστοιχα έχει κύριο μέλημα την κατοχύρωση των 1.265 μονάδων. Ο καταλύτης της Εθνικής ως τώρα έχει επιδράσει ανασταλτικά ως προς την εισροή κεφαλαίων καθώς η διακράτηση ρευστότητας από την θεσμική κοινότητα εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς μιας καλύτερης κατανομής μετοχών σε ενδεχόμενη υπερκάλυψη της προσφοράς, ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ξεχώρισε με το άλμα του 4,46% που κατέγραψε, με τις Eurobank, Jumbo, Metlen και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΑΑ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Σαράντης, ΟΤΕ, Coca Cola, Alpha Bank, Motor Oil, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά, από την άλλη έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Τιτάν, με τη Cenergy να κλείνει στο -1,31%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών