Σταθερό πυλώνα της κοινωνικοοικονομικής και αγροτικής ανάπτυξης τόσο της χώρας μας όσο και της ΕΕ αποτελεί το κρασί, το οποίο θεωρείται και αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συμβολή του κρασιού στην αγροτική οικονομία και στην στήριξη των αγροτικών περιοχών είναι αναμφισβήτητη. Τόσο η καλλιέργεια όσο και η παραγωγή κρασιού και εμπορία του διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο ώστε η ύπαιθρος να παραμείνει «ζωντανή» τόσο από οικονομική άποψη όσο και κοινωνική και περιβαλλοντική.

Κρασί: Πρώιμος αλλά ποιοτικός ο τρύγος – Πού θα κυμανθούν οι τιμές παραγωγού

Σε «λεπτή» γραμμή όμως βρίσκεται η επιτυχημένη πορεία του κρασιού, καθώς αντιμετωπίζει μια καθόλου αμελητέα απειλή. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, ένα εντεινόμενο κίνημα κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, επιδιώκει ολοένα και πιο πολύ να δαιμονοποιήσει τα αλκοολούχα ποτά και μαζί και το κρασί.

«Η υιοθέτηση της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού αποτελεί μέρος του ευ ζην σε πολλούς πολιτισμούς»

Απέναντι σε αυτή την …δαιμονοποίηση, ο αμπελοοινικός κλάδος, προτάσσει την υπεύθυνη και με μέτρο κατανάλωση κρασιού – ο τρόπος με τον οποίο το απολαμβάνει η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών- στο πλαίσιο ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι το «κρασί ενσαρκώνει τον πολιτισμό, την ευχαρίστηση, τη γεύση, την κοινότητα και ενθαρρύνει την απόλαυση που περιλαμβάνεται στην έννοια του μοιράσματος. Η υιοθέτηση της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού αποτελεί μέρος του ευ ζην σε πολλούς πολιτισμούς».

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία – «Απολαμβάνουμε το κρασί με μέτρο»

Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την υποστήριξη της οινικής κουλτούρας και της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού, την οποία έχει ξεκινήσει η Οργάνωση Comite Europeen des Enterprises Vins. Μάλιστα όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή οργάνωση η διάδοση ελλιπών ή μεροληπτικών επιστημονικών πληροφοριών και δεδομένων, επηρεάζονται προοδευτικά οι κανονισμοί σε όλο τον κόσμο, με επιβολή ενός δυσανάλογου και αθέμιτου νομικού πλαισίου που περιλαμβάνει απαγορεύσεις διαφημίσεων, περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και ετικέτες προειδοποιήσεων για την υγεία.

Κομβική για την εκστρατεία είναι η «Διακήρυξη του Οίνου», για την υπεράσπιση της σύννομης και βιώσιμης θέσης του κρασιού στην κοινωνία μας καθώς και για την αναγνώριση του σημαντικού κοινωνικοοικονομικού ρόλου, που διαδραματίζει το κρασί στην οικονομία, στο αγροτικό περιβάλλον και στον πολιτισμό μας.

Με την υπογραφή της «Διακήρυξης του Οίνου», όπως επισημαίνεται, υποστηρίζεται η  διατήρηση της οινικής κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του κρασιού, ενώ ζητείται στήριξη για τη διατήρηση του ζωτικού ρόλου του κρασιού στις αγροτικές περιοχές και την οικονομία τους.

Παράλληλα, δίνεται υπόσχεση για τη σύννομη θέση της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού στο πλαίσιο ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής, ενώ διεκδικείται «το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε το κρασί με μέτρο».

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια πολλά μικρά οινοποιεία, τα οποία είναι διασπαρμένα σε διάφορες περιοχές, στηρίζοντας την αγροτική δραστηριότητα και οικονομία

κρασί

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιάννης Βογιατζής

«Το κρασί είναι κύτταρο για την αγροτική οικονομία»

Για τους στόχους και τους τρόπους αντιμετώπισης μια τέτοιας …απειλής για το κρασί, μιλά στον ΟΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, καθώς ο Σύνδεσμος είναι μέλος της Οργάνωσης Comite Europeen des Enterprises Vins.

«Το κρασί είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αγροτική οικονομία, στηρίζοντας πολλές περιοχές της περιφέρειας, καθώς σε μικρές αγροτικές κοινωνίες, όπου υπάρχει πολυκαλλιέργεια, είναι πολύ σημαντική η συμβολή του κλάδου», εξηγεί στον ΟΤ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια πολλά μικρά οινοποιεία, τα οποία είναι διασπαρμένα σε διάφορες περιοχές, στηρίζοντας την αγροτική δραστηριότητα και οικονομία. «Το κρασί είναι ένα κύτταρο για μια αγροτική οικονομία που δυσκολεύεται», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βογιατζής.

Ταυτόχρονα, το κρασί σημαίνει κουλτούρα, παραδόσεις και πολιτισμός, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. «Αυτά είναι ακριβώς που δεν θέλουμε να χαθούνε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΟ.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι καταναλωτές, όπου «εμείς αντιτάσσουμε την κατανάλωση με μέτρο. Συγχρόνως, το κρασί είναι συνδεδεμένο με την ευζωία και την απόλαυση. Και αυτός είναι ο στόχος μας, να αναδείξουμε τη θετική πλευρά, συντονίζοντας ταυτόχρονα όλο τον κλάδο ως είναι ενήμερος σε τι στοχεύουμε και να το επικοινωνήσουμε στον καταναλωτή», σημείωσε στον ΟΤ ο κ. Βογιατζής.

Με εξαγωγές ύψους 17,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και θετικό εμπορικό ισοζύγιο 15,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κρασί διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της ΕΕ κατά 3,7%

κρασί

Η συμβολή του κρασιού στην οικονομία

Με σχεδόν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνεισφορά 130 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ το 2022, που αντιστοιχεί στο 0,8% του συνόλου, ο αμπελοοινικός τομέας διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Οργάνωση Οίνου (Comité Vins – CEEV), όπου και αποτυπώνεται η οικονομική συμβολή του αμπελοοινικού τομέα στην ΕΕ.

Ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ κατέχει ηγετική θέση σε διάφορους τομείς. Σύμφωνα με την έκθεση σε διεθνές επίπεδο, ηγείται της παγκόσμιας αγοράς κρασιού, αντιπροσωπεύοντας το 62% της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου κρασιού. Με εξαγωγές ύψους 17,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και θετικό εμπορικό ισοζύγιο 15,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κρασί διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της ΕΕ κατά 3,7%.

Επίσης, ο αμπελοοινικός τομέας συνεισφέρει στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Σε κοινωνικό επίπεδο, οι αμπελοοινικές περιοχές τείνουν να παρουσιάζουν μικρότερη δημογραφική πτώση και σε οικονομικό επίπεδο, οι αμπελώνες είναι 37% πιο κερδοφόροι από άλλες μόνιμες καλλιέργειες.

Ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ αποτελεί εστία θέσεων εργασίας, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, και αντιπροσωπεύει το 1,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ. Αυτές οι θέσεις εργασίας παρουσιάζουν εξαιρετική παραγωγικότητα, δημιουργώντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο σε σύγκριση με παρόμοιες δραστηριότητες σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας (+90% στη γεωργία, +16% στη μεταποίηση και +5% στην εμπορευματοποίηση).

Ο συνολικός δημοσιονομικός αντίκτυπος που δημιουργήθηκε από τον αμπελοοινικό τομέα ανήλθε σε σχεδόν 52 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αντιστοιχεί στο 0,7% των κρατικών δαπανών της ΕΕ.

Το κρασί έχει επίσης αναδειχθεί ως πόλος έλξης τουριστών και, κατά συνέπεια, βασικός οικονομικός καταλύτης σε πολλές αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας έσοδα σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από περιβαλλοντικής πλευράς, η έκθεση δείχνει πώς τα περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια εκτάρια αμπελώνων στην ΕΕ συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος με πολλούς τρόπους, όπως η αύξηση της βιοποικιλότητας, ο περιορισμός της διάβρωσης του εδάφους, η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και η παροχή πυροπροστασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO