Το σχέδιο επέκτασης της Citigroup στην Κίνα έχει συναντήσει εμπόδια με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, αφού η Federal Reserve επέβαλε ποινή στην τράπεζα για τη διαχείριση δεδομένων και τους ελέγχους κινδύνου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

Citigroup: Φιλοδοξεί να γίνει τράπεζα των… μικρών

Η τράπεζα αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στη δημιουργία μιας αυτόνομης χρηματιστηριακής εταιρείας, επειδή δεν έχει λάβει ακόμη επιστολή έγκρισης από τη Fed που να επαληθεύει τη ρυθμιστική της θέση, η οποία απαιτείται από τις κινεζικές αρχές.

Η Citi έλαβε εντολή να επιλύσει τα προβλήματα διαχείρισης δεδομένων στο εσωτερικό, αφού χτυπήθηκε με συνολικά πρόστιμα ύψους 136 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό.

Η παρατεταμένη διαδικασία έρχεται καθώς οι παγκόσμιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και JPMorgan,  έχουν δει τις δραστηριότητές τους στην Κίνα να παρεμποδίζονται τα τελευταία χρόνια από την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την πτώση των δραστηριοτήτων άντλησης κεφαλαίων.

Ρευστή η κατάσταση

Η Citigroup συνεχίζει τις συζητήσεις της με τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας για τη δημιουργία της επιχείρησης και δεν σχεδιάζει να αποσύρει την αίτησή της, ανέφεραν οι πηγές. Η κατάσταση είναι ρευστή και θα μπορούσε να αλλάξει, πρόσθεσαν οι πηγές.

«Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τις συνομιλίες μας με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την απόκτηση άδειας κινητών αξιών στην Κίνα», ανέφερε σε δήλωσή της η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των πελατών σε αυτή τη χώρα».

Το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος αρνήθηκε να σχολιάσει και η Fed δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι κινεζικές εταιρείες συγκέντρωσαν συνολικά 76,4 δισεκατομμύρια γιουάν (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε χερσαίες εισαγωγές φέτος, μειωμένες κατά 88% από την κορυφή του 2022 και εκατοντάδες εταιρείες έχουν καταργήσει τις αρχικές δημόσιες προσφορές τους.

Δυναμική παρουσία στην Κίνα

Η Citi έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην Κίνα, με άδειες για εκκαθάριση ομολόγων, αναδοχή εταιρικών ομολόγων και για φύλαξη εγχώριων κεφαλαίων. Παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής σε εξειδικευμένους ξένους θεσμικούς επενδυτές για πάνω από 20 χρόνια και παρέχει επίσης τέτοιες υπηρεσίες για άμεσες επενδύσεις στη διατραπεζική αγορά ομολόγων.

Η αμερικανική τράπεζα έκλεισε το δίκτυο καταναλωτικής τραπεζικής της στην Κίνα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αναδιάρθρωσης και πούλησε το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης πλούτου λιανικής στην HSBC Holdings Plc πέρυσι.

Ωστόσο, ο επικεφαλής πλούτου της τράπεζας, Andy Sieg, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προσθέσει ταλέντα στο Χονγκ Κονγκ, καθώς είναι αισιόδοξο για την πόλη και τους δεσμούς της με τη γύρω περιοχή του κόλπου στην ηπειρωτική Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή