Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες απηύθυναν έκκληση στους εμπορικούς αξιωματούχους της Κομισιόν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών χάλυβα που έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Χρειάζεται ένα νέο, ολοκληρωμένο σύστημα δασμών για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλωτικές επιπτώσεις της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην αγορά και να προστατευθούν οι εγχώριοι κατασκευαστές που πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση και το υψηλό ενεργειακό κόστος, δήλωσαν οι παραγωγοί και η ένωση Eurofer στους Financial Times.

Ο Ντράγκι, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και το κατενάτσιο των Βρυξελλών

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αναμένεται να εξάγει φέτος περισσότερους από 100 εκατ. τόνους του μετάλλου, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά από το 2016. Η άνοδος αυτή έχει ήδη προκαλέσει εμπορικές εντάσεις και ώθησε αρκετές χώρες να εισαγάγουν δασμούς στις εισαγωγές.

Οι άμεσες κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρώπη είναι μικρές μετά τη θέσπιση διασφαλίσεων για ορισμένα προϊόντα χάλυβα το 2018, αλλά ο κλάδος δήλωσε ότι υφίσταται τις επιπτώσεις των υψηλότερων εισαγωγών από αλλού.

Ο όγκος των εξαγωγών από την Κίνα ήταν «τεράστιος», δήλωσε ο Τζενούινο Κριστίνο, οικονομικός διευθυντής της ArcelorMittal, του μεγαλύτερου παραγωγού της Ευρώπης. Είπε ότι ο κλάδος «επέστρεψε στην κρίση, η οποία καθοδηγήθηκε από τις υψηλές εξαγωγές από την Κίνα το 2015 και το 2016».

Ο Κριστίνο δήλωσε ακόμη ότι η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν «ιδιαίτερα δύσκολη», δεδομένου του συνδυασμού της αδύναμης ζήτησης, του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αύξησης των εισαγωγών. Επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες ήταν κάποτε καθαρός εξαγωγέας χάλυβα.

Η πλημμύρα των «επιδοτούμενων εξαγωγών κινεζικού χάλυβα κάτω του κόστους» απειλεί τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας και τη μετατροπή της σε βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε η γερμανική χαλυβουργία Salzgitter.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δασμού 25% σε κάθε χάλυβα που προέρχεται από το Μεξικό και δεν έχει παραχθεί στη Βόρεια Αμερική. Η Ινδία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την αντιμετώπιση της αύξησης των εισαγωγών χάλυβα.

Οι εισαγωγές επίπεδων προϊόντων χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 30% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, σύμφωνα με την Thyssenkrupp Steel, τον μεγαλύτερο παραγωγό της Γερμανίας. Η τάση αυτή, μαζί με τη χαμηλή ζήτηση και το υψηλό ενεργειακό κόστος, «ασκεί σημαντική πίεση» στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, δήλωσε η εταιρεία. Θέτει επίσης σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση του κλάδου, πρόσθεσε.

Η αγορά της ΕΕ είναι «αρκετά αδύναμη», δήλωσε ο Μπάστιαν Συνάγκοβιτς, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας χάλυβα στην Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι «οι εισαγωγές εξακολουθούν να αυξάνονται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις