Ένα σύνολο νέων οικονομικών πολιτικών σχεδιάζει να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα η Κάμαλα Χάρις, αποσκοπώντας στο να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να αποκτήσουν πλούτο και να θέσουν οικονομικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις ώστε να βοηθήσουν αυτόν τον στόχο.

Οι νέες αυτές πολιτικές, έρχονται καθώς οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι συνεχίζουν να ζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η Χάρις θα τους βοηθήσει οικονομικά εάν εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις πολιτείες που δεν έχουν αποφασίσει ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.

Εκλογές ΗΠΑ: Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις «ανοίγει την ψαλίδα» έναντι του Τραμπ

Η Χάρις, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, αφού το Reuters μετέδωσε την αναμενόμενη παρουσίαση, δήλωσε ότι θα περιγράψει το όραμά της για την οικονομία σε ομιλία της αυτή την εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο αφορά την επένδυση στις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες του αμερικανικού λαού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις.

Κάμαλα Χάρις: Κίνηση στρατηγικής ή σφάλμα;

Η παρουσίαση έρχεται ως συνέχεια των συζητήσεων στους κύκλους των Δημοκρατικών σχετικά με το αν η δημοσιοποίηση περισσότερων οικονομικών πολιτικών τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών είναι έξυπνη στρατηγική.

«Δεν πρόκειται μόνο για την οικονομική προσιτότητα, αλλά και για το να δείξουμε στους ψηφοφόρους ότι έχουμε να τους δείξουμε το μονοπάτι για για να βγάλουν χρήματα», δήλωσε το επιτελείο της Χάρις, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις αναμενόμενες νέες πολιτικές.

Θυμίζει 2020

Ωστόσο, η υποψηφιότητα της Χάρις για την προεδρία το 2020 και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν… κοινά στοιχεία καθώς περιλάμβαναν σχέδια με παρόμοιους στόχους.

Στην προεκλογική της εκστρατεία για το 2020, η Κάμαλα Χάρις πρότεινε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των εκατομμυρίων εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αποκαλύπτουν το μισθολογικό τους χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και τιμωρώντας όσες δεν το μειώνουν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και Χάρις πίεσε για την εξάλειψη των προκαταλήψεων στις εκτιμήσεις κατοικιών και τη χρήση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού συμβάσεων ύψους άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των μειονοτικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων.

Η Χάρις έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από μέτρα που επικεντρώνονται στο υψηλό κόστος στέγασης, τους φόρους, τα έξοδα των μικρών επιχειρήσεων, την παιδική μέριμνα και τα αγαθά. Τα σχέδιά της βασίζονται συχνά στις πολιτικές του Μπάιντεν, όπως η αύξηση της πίστωσης φόρου για τα παιδιά και η άρση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 28%. Κάμαλα Χάρις

Το timing

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας Τζέιμς Σίνγκερ δεν σχολίασε την ιστορία. Δήλωσε στο Reuters ότι η Κάμαλα Χάρις «θα συνεχίσει να παρουσιάζει την ατζέντα της για την οικονομία των ευκαιριών, ώστε να μειώσει το κόστος, να κάνει τη στέγαση πιο προσιτή και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Αμερική».

Η δημοσιοποίηση της νέας οικονομικής πολιτικής με λιγότερες από 50 ημέρες να απομένουν σε μια αμφίρροπη προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές εκλογές, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα νέα μέτρα ίσως δεν θα φτάσουν ποτέ στους κρίσιμους ψηφοφόρους.

«Συνήθως θα βλέπαμε μια εκστρατεία να ολοκληρώνει την προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους μέχρι τον Σεπτέμβριο και να προχωρά στην κινητοποίηση του κόσμου, αλλά αυτή δεν είναι μια τυπική εκστρατεία», αναφέρει το Reuters σχετικά με το άλμα της Κάμαλα Χάρις στην κορυφή του ψηφοδελτίου στα τέλη Ιουλίου. «Πρέπει να συνεχίσουμε να πείθουμε και να κινητοποιούμε τον κόσμο και ταυτόχρονα και μέχρι το τέλος».

Οι εξαγγελίες του Τραμπ

Οι οικονομικές προτάσεις του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ που απευθύνονται στην εργατική τάξη των Αμερικανών περιλαμβάνουν την κατάργηση των φόρων στα φιλοδωρήματα και τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, το άνοιγμα ομοσπονδιακών εκτάσεων για την κατασκευή κατοικιών και την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών στη χώρα, οι οποίοι, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς, ανεβάζουν το κόστος.

Ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης προτείνει νέους οριζόντιους δασμούς σε προϊόντα που δεν παράγονται στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές και τον πληθωρισμό, αλλά αυτό υποστηρίζεται από μια ισχνή πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να φορτώσει στους Δημοκρατικούς τον πληθωρισμό που αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την πανδημία και έχει καταστήσει το ακόμη υψηλό κόστος των τροφίμων, ιδίως του μπέικον, βασικό στοιχείο της ομιλίας του στη συγκέντρωση. Από το 2019 έως το 2023, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τροφίμων αυξήθηκε κατά 25%, αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Κάμαλα Χάρις

Τι κερδίζει η Χάρις από τον τομέα της οικονομίας

Οι Ρεπουμπλικάνοι παραδοσιακά έχουν καλύτερες δημοσκοπήσεις για την οικονομία από ό,τι οι Δημοκρατικοί, και ο Τραμπ κέρδισε τον Μπάιντεν και στη συνέχεια τη Χάρις στο θέμα αυτό νωρίτερα φέτος.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, μετατοπίζονται προς την κατεύθυνσή της.

Χαρακτηριστική είναι μια δημοσκόπηση των Financial Times-Michigan Ross που έδειξε ότι το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων εμπιστεύεται την οικονομική διαχείριση της Χάρις έναντι 42% που υποστήριξε τον Τραμπ, και μια δημοσκόπηση του Reuters/IPSOS τον Αύγουστο έδειξε ότι η διαφορά υπέρ της στην οικονομία μειώνεται.

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την περασμένη εβδομάδα, αντανακλώντας την πεποίθηση ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού έχουν μειωθεί, θα μπορούσε να μειώσει ορισμένα κόστη για τους καταναλωτές.

Ορισμένοι υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις προέτρεψαν την εκστρατεία να διπλασιάσει το οικονομικό μήνυμα που ήδη υπάρχει αντί να αναπτύξει νέες ιδέες. «Η σύστασή μου είναι να κάνουμε περισσότερα show-and-tells. Αντί να το αντιμετωπίσουμε με ατελείωτα λευκά χαρτιά, να πάμε σε παντοπωλεία και πολυκατοικίες», δήλωσε η Ντόνα Μπρέιζιλ, επί μακρόν στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών.

«Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά το κόστος ζωής δεν έχει αλλάξει. Κάποια από αυτά όμως έχουν ξεμείνει και μετά την πανδημία και πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε.

Άλλοι πιστεύουν ότι η περισσότερη οικονομική πολιτική δεν αποτελεί προτεραιότητα. Ο Άνταμ Νιούαρ, διαχειριστής κεφαλαίων και δωρητής της Χάρις, δήλωσε ότι «πρόκειται για εκλογές χαρακτήρα» και όχι για εκλογές πολιτικής.

«Δεν είμαι σίγουρος τι πραγματικά φέρνουν στο τραπέζι περισσότερες πληροφορίες για την πολιτική. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσει να διατυπώνει ένα όραμα, να επικοινωνήσει αυτό το όραμα στους ανθρώπους που πραγματικά αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω», δήλωσε ο Νιούαρ.

Πολλές από τις προτάσεις της Χάρις θα απαιτούσαν την έγκριση του Κογκρέσου και θα ήταν απίθανο να περάσουν, εκτός εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή