Υπέρ της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed μέχρι το τέλος του 2024 είναι ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Νίλ Κασκάρι, όπως αναφέρει σε άρθρο του που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας.

To γεράκι της Fed σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είχε μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται  κοντά στον στόχο του 2% της Fed, ενώ η αγορά εργασίας αρχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας.

Κασκάρι (Fed): Στην ατζέντα του Σεπτεμβρίου οι μειώσεις επιτοκίων

Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα της Fed

«Το ισοζύγιο των κινδύνων έχει μετατοπιστεί από τον υψηλότερο πληθωρισμό προς τον κίνδυνο περαιτέρω αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, γεγονός που δικαιολογεί χαμηλότερο επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων» τονίζει.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αποφάσισαν να μειώσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, ένα επιθετικό ξεκίνημα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η διάμεση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed «βλέπει» άλλες 50 μονάδες βάσης περικοπών στις δύο υπόλοιπες συνεδριάσεις τους φέτος.

Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο των Fed Funds εκτιμά ότι ανέρχεται σε περίπου 2,9%

Αν και δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη φετινή Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, ο Κασκάρι συμμετέχει στις συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ είπε ότι η απόφαση του να  ψηφίσει τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στηρίχτηκε στα απροσδόκητα ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό τις τελευταίες εβδομάδες.

Η διοικήτρια Μισέλ Μπάουμαν ήταν η μόνη που ψήφισε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και την Παρασκευή υποστήριξε ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό που κινείται πάνω από το στόχο του 2%

Υψηλότερα το ουδέτερο επιτόκιο

Ο Κασκάρι στο άρθρο επεσήμανε ότι ενώ υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την ισχύ της υποκείμενης αμερικανικής οικονομίας, η ανάπτυξη και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές. Είπε επίσης ότι το ουδέτερο επιτόκιο, όπου η πολιτική της Fed ούτε επιβαρύνει ούτε τονώνει την οικονομία, πιθανότατα έχει αυξηθεί.

«Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανθεκτικότητα της οικονομίας, τόσο περισσότερο σήμα παίρνω ότι η προσωρινή άνοδος του ουδέτερου επιτοκίου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο διαρθρωτική» τόνισε.

Προβλέπει το μακροπρόθεσμο επιτόκιο των Fed Funds σε περίπου 2,9%, από το 2,5% που προέβλεψε τον Μάρτιο. Η διάμεση εκτίμηση μεταξύ όλων των αξιωματούχων της Fed για αυτό το επιτόκιο αυξήθηκε παρομοίως, στο 2,9% στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας από 2,5% πριν από ένα χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή